Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC/ nr

Odmah po okončanju junskih izbora 2020. godine i informacije da Srpski patriotski savez ulazi u Skupštinu, članovima te partije stigla je direktiva da ne smeju ubuduće u medijskim nastupima da napadaju Srpsku naprednu stranku i Aleksandra Vučića, navodi izvor Nova.rs, blizak Šapiću. Šapićeva čestitka Vučiću nakon zatvaranja birališta i pomenuta odluka bili su uvod u rađanje nove političke romanse koja je na kraju rezultirala kolektivnim ulaskom “patriota” u SNS.

Pročitajte još...

Izvor našeg portala ističe da se odmah po okončanju izbora znalo da će Šapić započeti saradnju sa naprednjacima, te da je ubrzo postalo jasno da će ta saradnja prerasti u “nešto više”.

“Odmah po završetku izbora se videlo da ćemo ići u koaliciju sa naprednjacima i da je to Šapićeva ideja. To znamo i po tome što je ubrzo nakon izbornih rezultata stigla i direktiva iz vrha da ne kritikujemo Srpsku naprednu stranku u javnim nastupima“, ističe izvor Nova.rs blizak Aleksandru Šapiću.

Naš sagovornik ističe da je SPAS „ugasio“ sve svoje odbore pre utapanja u SNS, ali napominje da gotovo sigurno “Šapićevi ljudi” neće preuzeti beogradski odbor naprednjaka.

“Neće biti tog preuzimanja po dubini. S obzirom na to kakvu ekipu SNS ima u Beogradu i koliko je, s druge strane, Šapić držao članstvo isključeno od bilo kakvog odlučivanja – to je gotovo nemoguće da se dogodi. U pitanju su ljudi koje je on zaposlio u Opštini Novi Beograd i čiji je jedini kvalitet poslušnost. Stoga je nerealno očekivati da oni sada budu grupa koja će samostalno delovati”, ističe naš izvor.

Šapić je oduvek želeo da bude gradonačelnik Beograda, SNS je samo sredstvo u tom cilju

Podsetimo, Šapićev put od opozicije do pozicije bio je kratak i već nakon parlamentarnih izbora prošle godine počeo je da razmišlja o saradnji sa SNS-om. Dogovor dva Aleksandra desio se nakon ulaska Šapićevog SPAS-a u Skupštinu Srbije. Ručkovi u restoranima i razgovori na terasi zgrade Predsedništva Srbije urodili su plodom, pa s jedne strane imamo apsolutnu podršku politici koju vodi Vučića, a s druge obećanje da će Šapić biti kandidat za gradonačelnika.

Foto: TANJUG/ INSTAGRAM BUDUCNOSTSRBIJEAV

Da se dogovor mogao naslutiti, videlo se odmah po zatvaranju birališta prošlog juna, kad je lider SPAS izrazio potrebu da pohvali Srpsku naprednu stranku.

“Očekujem od Srpske napredne stranke da nastavi da se ponaša na način kako je to radila u poslednjih nekoliko meseci. Mene nije sramota da pohvalim nekoga ko se menja na bolje”, istakao je Šapić.

Malo posle toga usledio je i prvi sastanak dva Aleksandra, Vučića i Šapića, gde je prvi izbrifovao drugog o situaciji na Kosovu, ekonomiji, borbi protiv epidemije i izazovima koji su pred Srbijom. Ipak, Šapić je smatrao da nije potrebno govoriti o detaljima sastanka.

“To je bio privatan razgovor dva odrasla čoveka na ozbiljne teme i kad budem smatrao da treba da iznesem u javnost, izneću u javnost”, rekao je Šapić novinarima ispred Predsedništva, ne mareći da je u pitanju termin za konsultacije o sastavu nove Vlade Srbije koju finansiraju građani Srbije i da je obaveza političkih aktera da javnosti odgovore na pitanja koja se tiču njihove svakodnevice.

Pročitajte još...

Razgovori između Vučića i Šapića nastavljeni su prijateljskom tonu i daleko od očiju i narednih meseci, a kao rezultat toga usledila je vest da bivši patriota menja stranački dres i postaje naprednjak. Nakon te vesti, usledila su prva botovanja naprednog Šapića na društvenim mrežama, ali i pljuvanje po svojoj ružnoj političkoj prošlosti.

“Nije strašno reći da ste pogrešili. Ja sam loše procenio priču oko Beograda na vodi. Nisam verovao u Beograd na vodi“, pokajnički je poručivao Šapić, izvinjavajući se što nije bio dovoljno dalekovid kako bi shvatio “Vučićevu viziju”.

“Šapić je oduvek imao nameru da bude gradonačelnik Beograda. On nije čovek koji se bavi ideologijom, već je stranku pravio samo kako bi mogao da se pojavi na izborima i kako bi podigao sebi rejting. On je od izbornih rezultata ‘pakovao’ tu priču da bi trebalo pregovarati sa Vučićem, da bi trebalo da se učlani u SNS i da bi on trebalo da bude njihov kandidat na beogradskim izborima”, navodi sagovornik našeg portala i dodaje da je “Šapić procenio da kako bi svojim rejtingom mogao da zaustavi pad naprednjaka u Beogradu”.

“S druge strane, on je tražio da oni njemu daju na raspolaganje svoju infrastrukturu. Da je imao bolje rezultate na Novom Beogradu, odnosno da je sam mogao da sastavi vlast, verovatno bi pokušao da ostane samostalan i pregovarao bi sa partnerske pozicije. Međutim, kad je video da su mu rezultati takvi da ne može ni Novi Beograd da zadrži bez SNS i SPS, on je odlučio da se preda naprednjacima”, zaključuje izvor Nova.rs.

 

****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar