Aleksandar Vučić i Aleksandar Šapić Foto:Milan Maricic/ATAImages/Nemanja Jovanović/Nova.rs

Iako je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić „preživeo“ glasanje o nepoverenju, njegova sudbina će i dalje zavisiti od toga da li će preživeti test poverenja Aleksandra Vučića. To poverenje je trenutno na klackalici, a Šapić nije bio ubedljiv ni prilikom odgovora na pitanje Nova.rs da li je u dobrim odnosima sa predsednikom. Pored toga, Šapić je izbegao da odgovori na pitanje da li bi se osećao izneverenim ukoliko bi se SNS odlučio za vanredne izbore u Beogradu.

Šapić i dalje ima poverenje odbornika skupštinske većine SNS i SPS, ali i kako sam tvrdi gradonačelnik,  to će biti slučaj dokle god bude imao poverenje predsednika Vučića. Ukoliko lider naprednjaka odluči drugačije, neće biti više prvi čovek Beograda, ali od svojih stavova, kako kaže, neće odstupati.

Poslednja sednica Skupštine Grada, koja je zakazana na predlog opozicije, samo je potvrdila da Šapić i dalje ima poverenje 57 odbornika većine. Za sada je njegova pozicija stabilna, ali koliko će dugo ostati to zavisi isključivo od odluke Aleksandra Vučića.

Na pitanje Nova.rs u kakvim je odnosima sa Aleksandrom Vučićem, Šapić je na konferenciji za medije rekao da, što se njega tiče, problema nema. Ali, da treba da pitamo i predsednika Vučića.

Aleksandar Šapić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

„Što se mene tiče, odnos je odličan i nema nikakvih problema. E, sad, morate njega da pitate šta o njemu misli, ako vas zanima“, dodao je neubedljivo Šapić.

Pored toga, Šapić je izbegao da odgovori na pitanje Nova.rs da li će se osećati izneverenim ukoliko Vučić odluči da on ne bude gradonačelnik.

Odbornik ispred Pokreta slobodnih građana (PSG) Vladimir Pajić ističe za „Novu“ da je evidentno da Šapić nema punu podršku unutar SNS.

Vladimir Pajic
Vladimir Pajić Foto:Medija centar Beograd

„Šapić nema punu podršku ni unutar svoje stranke, što i dalje Beograd trpi. To nije ona podrška kakvu ima Siniša Mali, Goran Vesić, niti drugi visoki funkcioneri koji su ključ SNS. On je svestan da je tu došao ka autsajder, odnosno kao padobranac“, priča Pajić za Novu.

Komentarišući pitanje da li su to sve signali da odnosi Vučića i Šapića nisu idealni, Pajić napominje da Šapić čovek sa puterom na glavi, te da je njegova karijera vezana za odluke Vučića.

„Vučić je samo oprezan zbog kadra SNS, gde je Šapić preskočio 20 stepenica i postao gradonačelnik. Sa druge strane, Vučić je ipak dozvolio Šapiću da napravi dva nova preduzeća, sve da bi namirio svojih stotinak kadrova. To sve govori da postoji određena saradnja njih dvojice. Da su oni u nekoj ozbiljnoj zavadi, Šapića ne bi ni bilo na političkoj sceni. Svima je jasno da je on ucenjen, sa puterom na glavi došao na mesto gradonačelnika da bi svirao kako mu Vučić kaže“, zaključuje Pajić.

Da je evidentno da Šapić i Vučić nisu u najboljim odnosima potvrđuje i čitav niz događaja o kojima je Nova.rs pisala. Pored toga, odbornik Narodne stranke Miloš Pavlović rekao je na sednici da se Vučić i Šapić nisu sastali od aprila. Na konferenciji je Šapić rekao da prosto nije bilo potrebe.

Bez obzira na to, njihov odnos posle izbora je definitivno u zahlađenju. Praktično od ulaska u SNS, Vučiću smeta Šapićeva autonomnost u odlučivanju. Jedna od takvih epizoda gde je Vučić morao da interveniše bila je situacija kada Šapić nije dozvolio da se održi komemoracija u Skupštini Grada preminulom golmanu Partizana Milutinu Šoškiću.

Šapić je odbio ovu mogućnost, ali je Vučić instistirao i na kraju da se komemoracija održala prostorijama Skupštine Grada.

Pored toga, Šapiću se zamera što u javnim nastupima ne hvali previše lidera partije, što si istini za volju retko kada i može čuti od prvog čoveka Beograda. Za razliku od drugih funkcionera, fokus njegovih govora gotovo nikada nije lik i delo Vučića.

O tome svedoči i poslednji javni nastupi Šapića, tokom kog je, pored toga što je opisao svoj odnos sa Vučićem, istakao kako je on za nekoliko meseci na vlasti uradio više nego SNS u prethodnih osam godina.

„Aleksandar Vučić jeste predsednik moje stranke, SNS-a, i predsednik države, ali on nije nastavnik pa da idem da ga pitam svakog dana kako da radim svoj posao.  Odgovorno tvrdim da, otkad sam došao na mesto gradonačelnika i otkako je postavljena ova gradska uprava da su pokrenuti procesi i da smo spremni da uđemo u rešavanje stvari za koje niko nije bio zainteresovan“, rekao je Šapić.

Aleksandar Vucic i Aleksandar Sapic
Aleksandar Vučić i Aleksandar Šapić Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC

Upravo su ovakve i slične izjave razlog zbog kojih, prema rečima naših izvora, Vučić drži pod kontrolom i to koliko Šapić odlazi na televizije i gostuje u emisijama.

„Za razliku od drugih, viđenijih članova stranke, prostor za njega na televizijama sa nacionalnim frekvencijama je značajno manji. Ako poredite njegovu prisustvo na televizijama u odnosu na prostor koji dobija Darko Glišić, Miloš Vučević, dok je bio gradonačelnik Novog Sada, ili Vladimir Đukanović, primetićete drastičnu razliku“, rekao je ranije naš izvor iz vrha SNS.

Bonus video: Aleksandar Šapić i odgovori na pitanja Žakline Tatalović

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar