Aleksandar Šapić Foto: Filip Krainčanić/ Nova.rs

Novi gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, sad je već sasvim izvesno, na meti je svoje stranke i kolega. O tome svedoči čitava serija tekstova u prorežimskim medijima, u kojima se njegove odluke nazivaju sumnjivima, optužuje se za uvođenje špijuna, izbijanje novca iz džepova građana i još štošta… Tu je i rat sa bivšim zamenikom gradonačelnika Goranom Vesićem, ali i čitav niz odluka koje je Šapić doneo otkako je stupio na novu dužnost. Kako saznajemo iz izvora bliskih Srpskoj naprednoj stranci, gradonačelnika Beograda partijske kolege vide kao “solo igrača” koji sve radi na svoju ruku, bez da ikoga konsultuje. A to se, po svemu sudeći u SNS ne prašta…

Da se Šapić nije najbolje uklopio u SNS nije tajna. Od samog ulaska u stranku na snazi je sukob sa bivšim zamenikom gradonačelnika Beograda Goranom Vesićem. Naročito nakon što je Šapić rekao da u slučaju da bude izabran za novog gradonačelnika Beograda, ne vidi Vesića u svom timu.

Usledio je čitav niz oštrih reči sa obe strane, a ostaće zapamćena Šapićeva izjava da je “Vesić obećavao kule i gradove”, iako je znao da je to nemoguće, a osvrnuo se i na tablete koje je grad u vreme Vesićevog mandata podelio osnovcima.

Aleksandar Šapić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

“Tableti koji su deljeni po školama, mislim, kako da vam kažem, ja sam prošao 650 učionica na Novom Beogradu i nisam zatekao ni u jednoj učionici da deca uče na tabletima. Da neko baci 15 miliona evra na tablete, koje niko od dece ne koristi u školama, a ne možete ni kući da ih koristite, to je…“, rekao je Šapić.

Sam protiv svih

Čak ni “ribanje” na sednici Glavnog odbora SNS, kada je upozoren da javni obračuni moraju da se završe, nije pomoglo…

Tada je Šapić kritikovan zbog intervjua koji je dao za NIN i oštrih reči o Vesiću, koje je tom prilikom izgovorio. A rekao je sledeće:

“Mene on ne fascinira uopšte, a još manje sam fasciniran njegovim radom. Štaviše, mislim da je izuzetno nesposoban, samo to dobro prikriva stalnim sukobima sa ljudima, da se ne bi komentarisao njegov feleričan i neuspešan rad gde god da je bio i čime god da se bavio, već se onda govori o tome kako je “gadan i opasan” i kako se s njim ne treba kačiti“, rekao je Šapić.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Odgovarajući na kritike članova Glavnog odbora SNS Šapić je tada rekao da ne vidi u čemu je problem, s obzirom na to da je gotovo ceo SNS godinu dana svakodnevno kritikovao ministra Nebojšu Stefanovića i da tad nije bilo nikakvih problema.

Već tada se aktuelni gradonačelnik postavio u ulogu “sam protiv svih”, što mu se u stranci najviše zamera.

Smenjuje direktore, raskida ugovore

Na meti kritika bila je i njegova odluka da otpusti direktore javnih preduzeća odmah po dolasku na čelo Beograda, zbog čega je ušao u sukob sa premijerkom Anom Brnabić. Zamerilo mu se i što nije bila dozvoljena komemoracija legendarnom golmanu Partizana Milutinu Šoškiću, nakon čega je Šapiću stiglo otvoreno pismo navijača Partizana.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

“Najveći problem je u tome što Šapić nikoga u stranci ne konsultuje oko poteza koje vuče. Preuzimajući grad on se postavio tako kao da je to njegov dvor na kojem samostalno vlada i nikoga iz stranke ne konsultuje. Poništava stare ugovore, sprovodi samo svoje ideje, ništa ne može da se uradi bez da on to lično odobri. Za svoje odluke ne konsultuje ni sam vrh stranke, a sve to neko gleda i beleži”, kaže sagovornik Nove.

Zbog svega toga, kako saznajemo, Šapić je sveg anekoliko meseci nakon što je postavljen na čelo Beograda, na ledu u stranci.

Svi aktuelni ratovi u SNS

Sukobi u SNS ne postoje samo između Šapića i Vesića. Već izvesno vreme traje pravi mali rat između poslanika SNS Vladimira Đukanovića i ministarke energetike i rudarstva Zorane Mihajlović. Nedavno je došlo do sukoba i između ministra spoljnih poslova Nikole Selakovića i proteranog ambasadora Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića. Božović je, naime, u video poruci kritikovao odluku Selakovića da mu oduzme službeno vozilo sa diploatskim tablicama, ikao ima blizu dve godine kako on praktično ne obavlja funkciju ambasadora, a nedavno mu je zabranjen i ulazak u Crnu Goru.

BONUS VIDEO: Radnici gradskih preduzeća izviždali Šapića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar