Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić od trenutka kad je postavljen na novu funkciju udarnički je krenuo u seču kadrova, što u gradskim preduzećima, što u gradskoj upravi. Prvo je “stradalo” 10 direktora gradskih preduzeća, zatim su iz uprave “odstranjeni” kadrovi bivšeg zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, a ovaj proces kako saznajemo još nije završen.

Odmah pošto je i formalno postavljen za novog gradonačelnika Beograda, Šapić je pripremio smene direktora gradskih preduzeća. Njegov prvobitni plan je bio 14, ali je naknadno u pregovorima sa poverenicom SNS za Beograd Anom Brnabić taj broj smenjen na 10.

Imena novih direktora sakrio je od gradskih odbornika, ali i javnosti, sve do sednice na kojoj su objavljena nova imenovanja.

Tim povodom je rekao da nije želeo da se javnost, odnosno mediji, bave njihovim biografijama.

Naknadno je za RTS rekao da ima poverenja u nove ljude.

“Pokušaćemo kao gradska uprava da preuzmemo odgovorost za sve stvari koje se dešavaju u Beogradu. Snosićemo odgovornost za rad direktora gradskih preduzeća“, rekao je tada Šapić i naveo da su „različiti motivi“ za smenu direktora javnih preduzeća.

Malo su se umorili

“Neki su razrešeni jer sa njima nismo bili zadovoljni, a neki su se malo umorili i podneli ostavke“, rekao je gradonačelnik.

Ostavku je podneo direktor “Puteva Beograd“ Dragan Đorđević, a njegov naslednik na period od godinu dana biće Aleksandar Milentijević. Mandat je prestao i direktoru “Beogradskog Vodovoda i kanalizacije“ Strahinji Daniloviću, a njega je zamenio Radomir Vujadin. Ostavku je podneo i direktor „Beograd puta“ Ivan Tejić, a imenovan je Vuk Janković kao novi prvi čovek „Beograd-puta“.

U vezi Jankovića je interesantno napomenuti da je studirao na univerzitetu Megatrend i to punih 15 godina.

Idemo dalje…

Funkcije je razrešena i direktorka „Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda“, Dušica Anđelković, a imenovan je Milan Vranić. Ostavku je podneo i direktor Infostana Goran Dmitrović, a na njegovo mesto postavljen je biće imenovan Aleksandar Kemiveš kao njegov naslednik. Razrešen je i direktor GSP Radiša Momčilović, a imenovan je Zoran Šarac.

Za novog direktora „Gradskog-stambenog“ postavljen je Aleksandar Jakšić, iako ima manje od 30 godina.

Aleksandar Jakšić Foto:Screenshot/Tv Pink

Jakšić je široj javnosti postao poznat nakon napada na profesorku Ekonomskog fakulteta Danicu Popović i to zbog plagiranog doktorata ministra Siniše Malog.

Mandat je istakao i direktorki Urbanističkog zavoda Beograda Vesni Tahov, a za novog direktora izabran je Nikola Mijatović. Novi-stari direktor JP „Sava centar“ je Đorđe Mazinjanin, a isto tako novi-stari direktor apotekarske ustanove „Beograd“ jeste Dragan Todorović. Gradski centar za socijalni rad, takođe je dobio novog direktora, Silviju Alavanju umesto Zorice Pavlović.

Odoše i Stajić i Gak

Iznenađenje je bilo imenovanje bivšeg funkcionera Grada Beograda Andreje Mladenovića za novog direktora firme “Beogradski voz i metro”, ali i “odlazak” nekih zvučnih imena iz gradske uprave.

Andreja Mladenović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

U julu je smenjen Nemanja Stajić, koji je u gradskoj vlasti dugo bio zadužen za pitanje legalizacije, a često se spominjao kao jedan od najbližih saradnika bivšeg zamenika gradonačelnika Gorana Vesića.

Nemanja Stajić Foto: Printscreen/RTV Pink

Naime, potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić je još 2020. godine označila kao glavne saradnike zamenika gradonačelnika Gorana Vesića u poslovima divlje gradnje označila upravo Nemanju Stajića i njegovog brata Novaka.

“Najpoznatiji u lancu jesu Vesićevi partneri i saradnici bratija Stajić – Nemanja i Novak. Nemanja je prvi čovek u gradu u Sekretarijatu za ozakonjenje nelegalnih objekata, Novak je privatni stečajni upravnik. Prvo košta informacija da možete na nekom slobodnom državnom zemljištu da zabodete kolac. To se posebno plaća. Onda se posebno plaća da počnete da gradite bez da vas iko dira. Posebno plaćate i ubrzanu proceduru za potrebnu dokumentaciju. Onda posebno plaćate za nediranje dok taj posao traje i na kraju samu legalizaciju. U svim tim fazama imate posebne emisare koji posebno naplaćuju po kvadratu za tu gradnju”, rekla je tada Tepić.

Nemanja je naknadno i priveden u Crnoj Gori, zajedno sa još troje ljudi, a tada im je zaplenjeno 26.500 evra, nekoliko lap topova i 11 zastava Srbije.

Pored Stajića, Šapić je smenio i Slavka Gaka bivšeg sekretara za obrazovanje i dečju zaštitu. Odlučeno je i da mandat ne bude produžen ni Milinku Veličkoviću, gradskom sekretaru za privredu, Dušanu Rafailoviću, zaduženom za saobraćaj, Marku Kuliću, gradskom sekretaru za opšte poslove. Kulić je preuzeo dužnost v.d. sekretara za legalizacije objekata odnosno došao je na mesto pomenutog Nemanje Stajića.

Foto: TANJUG / DIMITRIJE GOLL / bg

Zaboravljene medalje

Na rez kod gradonačelnika naišla je i žena koja je svojevremeno Šapićevoj fondaciji donirala sve svoje medalje, kako bi iste bile prodate u humanitarne svrhe. Reč je o Dragani Belojević, sad već bivšoj gradskoj sekretarki za sport i omladinu i supruzi nekadašnjeg golmana Partizana Darka Belojevića. Ona je pod prezimenom Pešić osamdesetih godina prošlog veka bila proglašavana za najbolju rukometašicu sveta, proslavila je Radnički s Crvenog krsta i donela našoj zemlji pregršt medalja.

Dragana Belojević i Aleksandar Šapić Foto: Privatna arhiva

Zanimljivo je da je Dragana Belojević 2016. godine na izborima za Skupštinu opštine Novi Beograd, podržala Aleksandra Šapića. U februaru te godine Šapić je organizovao prodaju medalja za u to vreme još uvek opštinsku fondaciju „Budi human“. Jedna od sportistkinja koja se odazvala bila je i Dragana Belojević, koja je Šapićevoj fondaciji donirala sve svoje medalje, kako bi iste bile prodate u humanitarne svrhe.

Aleksandar Šapić mogao bi da uđe u Ginisovu knjigu rekorda kao osoba koja je postavila svog pomoćnika, koji je odmah potom i smenjen.

Šapić je, naime, 26. jula rešenjem broj 112-5666/22 postavio za svog pomoćnika novinara Dragana Pešikana na osnovu Zakona o glavnom gradu. Pet dana kasnije, 1. avgusta, Šapić rešenjem broj 112-5793/22 stavlja van snage rešenje od 26. jula i smenjuje Pešikana.

BONUS VIDEO: Rasprava Šapića sa novinarom Nova.rs

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar