Danilo Dača Ikodinović Foto:Zoran Loncarević/Nova.rs

“Neko treba da nas jaše i maltretira 10 do 12 godina da bismo došli sebi. Nadam se da sledeća godina može da donese promene u Beogradu, a zašto da ne i u parlamentu”, kaže u intervjuu za list Nova bivši vaterpolista i nakratko političar Danilo Dača Ikodinović.

Priča i o tome da mu je trebalo šest meseci sa one strane da shvati da politika nije posao kojim bi mogao da se bavi, otkriva šta misli o navodima da je Dragan Đilas “Vučićev trojanski konj u opoziciji”, ali i šta misli o sankcijama Rusiji, priznanju nezavisnosti Kosova i odluci Nikole Jokića da obuče nacionalni dres.

Kako komentarišete sve što se dešavalo sa opozicijom nakon izbora?

Pored dosta lepih osobina koje imamo kao narod, pohlepa, potkupljivost i razjedinjenost su po meni 3 najlošije osobine u našem narodu koje su nažalost došle do izražaja i u opoziciji nakon izbora.

Na šta i na koga konkretno mislite?

Zaista nije u mom maniru da pričam na koga sam mislio. Imam svoje viđenje koje ću zadržati za sebe. Dovoljno su se pojedini iz opozicije oglašavali i pljuvali druge.

Danilo Dača Ikodinović Foto:Zoran Loncarević/Nova.rs

Da li ste se pokajali zato što se se uključili u politiku?

Nikako! Veoma mi je drago da sam bio 6 meseci u politici, radio za jednu političku partiju i da sam pre svega video kako sve to izgleda iznutra. Da niko ne može da mi priča kako je to. Shvatio sam posle šest meseci da to nije posao kojim bih mogao da se bavim.

Da li ste u kontaktu sa bilo kim iz opozicije?

Ni kad sam radio u opoziciji nisam imao preterani kontakt sa ljudima. Onoliko koliko mi je trebalo oko mog posla, a moj posao je bio sport. Tako da ni sad nemam previše kontakta ni sa kim iz opozicije.

Kako danas ocenjujete ulogu Narodne stranke u opoziciji?

Nisam kompetentan da ocenjujem bilo šta vezano za politiku i političke stranke. Ono što mogu da primetim je da su rukovodioci NS presrećni što će imati 12 poslanika u Parlamentu. To je nekih 36-40.000€ mesečno za stranku. Vidim i da su ostale opozicione stranke presrećne zbog ulaska u Parlament, ne samo NS. Verovatno iz istog razloga.

Kad smo toliko dobri s Rusima, zašto nam je gorivo 1,75 evra?

Mislite li da će Vučić uvesti sankcije Moskvi?

Ne znam da li će on to uraditi. Kao što rekoh, treba da prestane da demorališe narod o tome da li će biti struje, hrane, goriva. Treba da uradi ono što je najbolje za državu, a ne da budemo kineska, ruska, turska, nemačka gubernija odakle će svi oni da eksplotišu resurse, a mi da imamo samo štetu. Jedno pitanje. Kad smo toliko dobri sa Rusima, zašto nam je gorivo 1.75€? Da li smo mi svesni koliko je to visoka cena i koliko je sve ostalo poskupelo zbog tog preskupog goriva.

U navodnom izveštaju evropskih obaveštajaca navodi se da je Dragan Đilas Vučićev trojanski konj u opoziciji. Šta vi mislite o tome, da li je?

Kao što rekoste u navodnom izveštaju. Sve je navodno i relativno. Dragana poznajem skoro 20 godina, ne verujem da bi tako nešto uradio. Znam jednog drugog koji se apsolutno pokazao kao trojanski konj u opoziciji, sad je u vrhu vlasti.

Mnogo je bilo polemike oko sastanka Đilasa i Vučića. Da li biste vi ikada seli sa Vučićem za sto?

Svi sa svima sede, sedeli su ili će sedeti za istim stolom. Tako da sad ovi što pljuju Đilasa nekad su davali podršku Vučiću na nekom nivou i u nekom obliku. Da li bih ja seo sa njim? Ne mogu da odgovorim na to hipotetičko pitanje, jer nisam niko i ništa u bilo kom delu javnog života da bih uopšte mogao da razmišljam na tu temu.

Dragan Đilas Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

S obzirom na sve što se izdešavalo u opoziciji nakon izbora, a spominju se novi najverovatnije u martu iduće godine, kakav rezultat bi mogli da očekuju? Bolji ili lošiji od ovog na aprilskim izborima?

Dosta puta se u Srbiji pokazalo da se na izborima može svašta desiti. Uglavnom se to desi svakih 10-12 godina, jer toliko treba neko da nas jaše i maltretira da bismo došli sebi. 2000. pa onda 2012. Nadam se da sledeća godina može da donese promene u Beogradu, a zašto da ne i u Parlamentu.

Kad je reč o Evropskoj uniji, u poslednjih nekoliko sedmica, jasno su istaknuta dva glavna zahteva – uvođenje sankcija Rusiji i priznanje Kosova. Kakav je vaš stav u vezi ova dva pitanja?

Što se tiče sankcija Rusiji ima ko o tome treba da brine, a ne da kuka i plače i da širi defetizam kako neće biti struje, grejanja, hrane. Kosovo ne treba nikad priznati! Potruditi se da sačuvamo naše svetinje na KiM i da za naše ljude koji su odlučili da ne odu nikad sa KiM omogućimo normalan život.

Zdravko Ponoš zvanično je najavio osnivanje stranke i pozvao bivše saradnike da mu se pridruže. Da li biste se odazvali Ponoševom zahtevu?

Kao što rekoh na početku, šest meseci sam radio za jednu političku partiju i drago mi je da sam video kako to iznutra izgleda. Teško da bih više ikada na takav način radio u politici.

Vanju Udovičića sam uvek voleo, a tako je i danas

Postoji li iko ko je trenutno u vladajućoj koaliciji, a da imate pozitivno mišljenje o njemu?

Vanju Udovičića sam uvek voleo i poštovao kako kao igrača tako i privatno. Tako je i dan danas kad se vidimo.

Aleksandar Šapić će po svemu sudeći biti novi gradonačelnik Beograda, ali na oročen period do novih izbora. Šta očekujete od njega na ovoj funkciji?

Ništa, baš ništa pozitivno. Još dosta podvala i prevara. Eventualno neke siledžijske postupke.

Mislite li da može uraditi nešto za sport u samom Beogradu?

Ni u sportu u Beogradu ne očekujem ništa pozitivno od njega.

Aleksandar Vučić i Aleksandar Šapić Foto:FoNet/Aleksandar Barda

Kakav je vaš komentar na priču da je Igor Milanović dobio otkaz u vaterpolo klubu Novi Beograd, zato to je isterao sa treninga Aleksandra Šapića?

Nemam komentar na tuđe unutrašnje probleme.

Nikola Jokić će igrati za reprezentaciju u košarci, fudbaleri idu na svetsko prvenstvo. To su neki pozitivni pomaci, da li mislite da će se taj trend nastaviti i kakve rezultate očekujete?

Trebalo bi svi da shvatimo da je današnji profi sport dramatično različit od onog od pre 20-30, da ne kažem 40-50 godina. Danas je daleko veći broj utakmica, igrači su izloženi ogromnim naporima. I u sezoni i van sezone klubovi od igrača traže puno. Samim tim igrači posle 8-9 meseci sezone ponekad žele predah. Mi kao nacija im odmah to uzimamo za zlo, jer kako može Mića, a ne može on. E, pa on igra NBA sezonu, na primer, i odigra 100 utakmica u istoj u ubitačnom ritmu, a Mića igra KLS. Dešavalo se da i igrači iz drugih država, a isto igraju u NBA, igraju za svoje države, a neki naš ne igra. E, pa svako ima svoj ritam, snagu, izdržljivost, povrede, psihičko stanje.. Sve u svemu nema mesta osudama sportista. Kad žele i kad su spremni igraju, kad nisu ne igraju i kraj. Igra ko je spreman. Da li će ovo igranje Jokića i ostalih napraviti pomak ne znam. Znam da je uvek fantastično kad naši igraju u što kompletnijem sastavu.

BONUS VIDEO: Danilo Ikodinović – izjava za portal Nova.rs povodim predstavljanja tima Vladete Jankovića

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare