Safeta Biševac Foto:FoNet/Milica Vučković

Emanuel Makron dolazi u posetu Srbiji “pre svega iz interesa ekonomske prirode”, izjavila je Safeta Biševac i dodala da očekuje da će francuski predsednik “podržati svog prijatelja Vučića”. Povodom "širenja mržnje i pritisaka na medije" srpskih vlasti, ocenila je da je situacija u Srbiji u tom smislu možda i gora nego devedesetih godina.

Poslednji događaji u Srbiji kao što su napadi vlasti na nezavisne medije i formiranje lista za “verbalni delikt” nameću pitanje da li se u Srbiju vraćaju devedesete godine.

“Čini se da nikada nismo ni izašli iz devedesetih godina. Prve godine vladavine DOS-a su se činile kao pokušaj pravljenja nove Srbije i otklona od devedesetih. Ali, polako samo se vraćali devedesetim godinama, a od kada se Vučić ustoličio na mestu predsednika Srbije, ponovo živimo devedesete godine”, rekla je za N1 novinarka lista “Danas” Safeta Biševac.

Ona je dodala da joj se nekada čini da je Srbiji sada još gore nego devedesetih godina.

“Mislim da je gore što se tiče širenja mržnje i pritisaka na medije, na neistomišljenike. Naravno, nemamo ratove, u prodavnicama nisu prazni rafovi… Ali, kada pogledate kakva se mržnja širi prema “unutrašnjim neprijateljima” – kritičarima režima, zatim prema komšijama ili “spoljnim neprijateljima” tu je situacija gora nego devedesetih godina”, navela je Biševac.

Poseta Makrona – „ne očekujem ništa dobro za građane Srbije“

Francuski predsednik Emanuel Makron dolazi u dvodnevnu posetu Srbiji.

“Uvek su te posete velikih stranih državnika važne… Mislim da će to biti čista propaganda, ne očekujem ništa dobro za građane Srbije. Makron će verovatno podržati svog prijatelja Vučića. Verovatno će pomenuti približavanje EU, potrebu poštovanja demokratskih principa, uvođenje sankcija Rusiji… Mislim da će on doći pre svega iz interesa ekonomske prirode. Francuska želi poslove u Srbiji, već su dobili neke poslove, i očekuju još neke druge. Ali mislim da Makron neće mnogo posvetiti pažnje toj poseti jer ima unutrašnje probleme, nikako da formiraju vladu i to je njegov glavni problem”, kazala je Biševac.

Safeta Biševac Foto:FoNet/Milica Vučković

Odgovarajući na pitanje da li je pritisak vlasti na United Media zapravo skretanje pažnje sa teme litijuma, ona je rekla da „ovih dana Vučić veoma dobro radi jedino što dobro radi, a to su propaganda i marketing“..

„Vlast se ipak malo žacnula kada je videla onoliko ljudi u Beogradu na mitingu protiv litujuma i zbunilo ih je što se to proširilo na celu Srbiju…I onda je Vučić, kome je, kao i zapadnim partnerima stalo do rudnika litijuma, počeo sa propagandom, pa su počele priče o unutrašnjim i spoljnim neprijateljima… Naravno, tu su pre svega mediji United Media, pa Topalko, a spoljni neprijatelji su Severina, navodni hrvatski špijun, itd”, ocenila je Safeta Biševac.

Poruka građanima – nemojte da slušate Šolakove medije – slušajte vlast

Vučić je najavio povećanje penzija, ali je u isto vreme pomenuo Dragana Šolaka kao naručioca njegovog ubistva.

“To je odlična poruka građanima. Dakle, nemojte da protestujete, nemojte da slušate izdajničke Šolakove medije…Slušajte vlast, verujte nama, pa ćete umersto 49.000 dinara dobiti 52.000, pa ćete dobiti povećanje penzija, od koje nećete moći da živite, ali samo vi nas slušajte“, navela je Biševac.

Komentarišuči vest da su sinovi generalnog direktora Fudbalskog kluba Crvena zvezda Zvezdana Terzića, osuđeni na uslovne kazne zbog prebijanja fudbalskog menadžera, Biševac je rekla da nije ni očekivala “ništa ozbiljnije”.

“Čak je dobro da ih nisu oslobodili. Kada imate moćnog oca bliskog vlastima, dobro ćete uvek proći”, kazala je Biševac.

Foto:Fonet/Marija Đoković

Ona je dodala da istraživanja javnog mnjenja često pokazuju da građani Srbije nemaju poverenja u pravosudni sistem.

“Naravno da su tu u pravu jer kod nas kao da ta grana ne postoji. Tužilaštvo, sudstvo, Vrhovni sud, se nikada ni o čemu ne izjašnjavaju, osim kada treba da objave saopštenje kojim će zapretiti, ili direktno ili indirektno podržati vlasti ove zemlje. Tako da je kod nas sudstvo odavno ispoltizovano”, ocenila je Biševac,

Tužiteljka Jasmina Paunović dobila je još jednu disciplinsku prijavu zbog izjave koju je dala “Danasu”.

“Žao mi je što su dve tužiteljke među retkima koje su se pobunile zbog stanja u pravosuđu… Tako da je očigledno da tužilac Stefanović ne želi da se pobuna proširi i onda ih maksimalno kažnjava. Ovo je, već više i ne znam koja prijava protiv nje”, rekla je Safeta Biševac.

Objasnila je da je povod za izjavu Jasmine Paunović je bio hapšenje vehabije.

“Dakle povod je bio sukob vehabije i policije u kome je Ramović ubijen. Ona se pobunila zbog politizacije slučaja… i rekla da mora da se sprovede istraga, dakle da ne može unapred da se govori da je u pitanju terorizam”, rekla je Safeta Biševac.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar