Nebojša Stefanović
Nebojša Stefanović Foto: TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/ JOVO MAMULA

U vreme kada su se predsednik Aleksandar Vučić i ministar policije Aleksandar Vulin hvalili hapšenjima i istragom protiv članova kriminalne grupe Veljka Belivuka, ministar odbrane Nebojša Stefanović otkrio je da se ključni segment u toj istrazi dogodio još 2019. kada se u celu priču umešao FBI i pomogao da se prikupe dokazi. Baš u to vreme Stefanović je kao ministar policije boravio u Vašingtonu gde se sastao sa direktorom FBI Kristoferom Vrejom. Tada se susreo i sa državnim sekretarom za unutrašnje poslove SAD Kevinom Mekalinenom. Glavna tema razgovora bila je unapređenje policijske saradnje, a posebno u borbi protiv organizovanog kriminala.

Hapšenje, istraga i na kraju podizanje optužnice protiv Veljka Belivuka i članova njegove kriminalne grupe dolazi baš u vreme kada je vlast ušla duboko u kampanju za izbore, koji će biti održani početkom sledeće godine. I dok predsednik Aleksandar Vučić i ministar policije Aleksandar Vučić tvrde da je istraga počela krajem 2020. i da glavne zasluge pripadaju ovdašnjim bezbednosnim i policijskim službama, Nebojša Stefanović navodi da je istraga u ovom slučaju počela još kad je on bio ministar policije i kada je informacije dostavio FBI.

“Očigledno je ključni segment te istrage upravo trenutak kada je FBI razbio tu enkripciju, povezao sve one koji su koristili Skaj aplikaciju i stao na put onima koji zloupotrebljavaju tu tehnologiju. Informacije koje je FBI podelio sa evropskim i našim službama značajno su pomogle da se prikupe dokazi i podigne optužnica protiv ove kriminalne grupe, na čemu posebno želim da čestitam i našim istražnim organima i svima koji su pomogli da ova mafijaška organizacija završi iza rešetaka“, rekao je Stefanović, koga su potom demantovali i MUP i Vučić.

Ministar odbrane je naveo da se sa direktorom FBI Кristoferom Vrejom sreo 2019. godine, jer su intenzivno sarađivali sa SAD u borbi protiv mafije i organizovanih kriminalnih grupa, posebno u segmentu suprotstavljanja narko-mafiji, kao i zloupotrebama sajber tehnologija od strane kriminalaca.

Susreti u Vašingtonu

I zaista, u maju 2019, Stefanović je boravio u Vašingtonu gde se sastao sa više tamošnjih zvaničnika. Jedan od njih bio je i Kristofer Vrej, koji je, kako je pisalo u zvaničnom saopštenju, pohvalio saradnju sa policijom Srbije. Kako je preneo RSE, on se zahvalio na brzim reakcijama i brojnim zajedničkim uspešnim aktivnostima i naglasio da ima prostora sa dalje unapređenje, posebno u borbi protiv visokotehnološkog kriminala.

I Stefanović je tada ocenio da je saradnja srpske policije i FBI intenzivna i dobra, kao i da postoji namera da se ona unapredi, posebno u borbi protiv organizovanog i visokotehnološkog kriminala i terorizma.

Aktuelni ministar odbrane tada se u SAD-u sreo i sa državnim sekretarom za unutrašnje poslove SAD Kevinom Mekalinenom. Oni su potpisali su Memorandum o razumevanju između vlada SAD i Srbije o unapređenju saradnje u cilјu sprečavanja putovanja terorista i borbe protiv nezakonitih migracija.

Razrešenje Hrkalović nakon sastanka sa direktorom FBI

Svega dve nedelje nakon tih sastanaka, naprasno je razrešena tadašnja državna sekretarka Dijana Hrkalović, bliska saradnica Stefanovića, koja je dovođena u vezu članovima klana Veljka Belivuka. U zvaničnom saopštenju MUP-a tada je kratko navedeno da ona više neće obavljati tu funkciju „zbog drugih obaveza, koje će preuzeti u narednom periodu“.

O pravim razlozima smene, međutim, samo se spekulisalo. Kako je pisao BIRN, kao najverovatniji razlog za razrešenje izvori su navodili Stefanovićev boravak u Vašingtonu, gde se sastao sa direktorom FBI. Tom prilikom je, navodno, ministru poručeno da mora da se reši ljudi koji kriminalizuju srpsku policiju, i da se to, navodno, odnosilo i na Hrkalovićevu.

O saradnji FBI i srpske policije oglasila se u junu ove godine i američka ambasada u Beogradu. U saopštenju je navedeno da FBI radi sa Srbijom na sprečavanju organizovanih kriminalnih aktivnosti, posebno onih u kojima se koristi šifrovana komunikacija za prikrivanje krivičnih dela, i to u operaciji “Trojanski štit/Zeleni signal”.

“Počevši od 7. juna izveden je čitav niz izuzetno obimnih policijskih akcija na teritoriji više zemalja sveta koje su rezultirale stotinama hapšenja”, saopštila je Ambasada SAD.

BONUS VIDEO Nova.rs u Jadru

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare