Foto: Nova.rs, Nova S

Poslanica Evropskog parlamenta Viola fon Kramon posetila je nedavno Beograd i održala sastanke sa predsedavajućim platforme “Akcija” Nebojšom Zelenovićem i predstavnicima pokreta Ne davimo Beograd. Kako saznajemo, tokom susreta se razgovaralo o ekološkoj situaciji u Srbiji, problemima unutar opozicije i njenoj razjedinjenosti, ali su izneti i predlozi kako određene partije i organizacije da nastupe pred predstojeće izbore.

Pročitajte još...

Kako je rečeno Nova.rs, Viola fon Kramon je bila i te kako zainteresovana za situaciju unutar opozicije, naročito oko toga kako funkcionišu zelene organizacije.

Kramon je na sastanku informisana i o tome da vlast u Srbiji pravi sopstvene zelene organizacije, među kojima je i partija koja će u potpunosti biti imitacija nemačke Zelene partije.

Kramon je poručila da će sugerisati da se zaustavi bujanje lažnih zelenih partija i pozdravila je pravljenje zajedničkog bloka u kom bi bili Ne davimo Beograd, koalicija “Akcija” koju predovodi Nebojša Zelenović i organizacija koju bude formirao Aleksandar Jovanović Ćuta.

Poslanica Evropskog parlamenta pozdravila je i ideju formiranja regionalne mreže zelenih partija Balkana, a kako je rečeno našem portalu, očekuje se da će tokom oktobra ta ideja biti i realizovana.

Zelenović i Lazović: Dobili smo podršku od Evropske zelene partije

Predsedavajući platforme “Akcija” Nebojša Zelenović u razgovoru za naš portal kaže da je sastanak sa poslanicom EP bio veoma dobar, te da je gošća iz Evropskog parlamenta pokazala da i te kako razume političku situaciju u Srbiji.

Nebojsa Zelenovic
Nebojša Zelenović Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

“Razgovarali smo o sramotnom nivou na kom se u ovom trenutku nalazi elementarna infrustruktura u Srbiji. Od toga da je Beograd jedina prestonica u Evropi koja nema prečistač za otpadne vode, do toga da gotovo pola prestonice nema kanalizaciju, kao i da je identična situacija u čitavoj zemlji. Podsetili smo da Srbija ne radi takvim projektima uz pomoć Evropske unije i evropskih fondova, preko kojih bismo mi kao država dobili 2,7 milijardi evra donacija, već da uzimamo kredit od Kineza za 3,2 milijarde”, naglašava on.

Dodaje da je Kramon uvidela da postoji razjedinjenost u opoziciji.

“Stoga je jedan od zaključaka da je potrebno strukturiranje opozicije u politički srodne blokove. Takođe, pričali smo o reginonalnoj zelenoj saradnji na zapadnom Balkanu, uvidevši da to može da pomogne, jer zelena politika ne poznaje granice, vere i nacije. To vidimo kao put učvršćivanja saradnje između podeljenih entiteta”, poručuje Zelenović.

Radomir Lazović iz Ne davimo Beograd kaže da je podrška Evropske zelene partije, ali i pojedinačnih zeleno-levih organizacija, poput Možemo! iz Hrvatske ili URA iz Crne Gore, od velikog je značaja za pokret Ne davimo Beograd. 

„Ovo je ujedno i potvrda da su životna pitanja na kojima od nastanka insistiramo, pitanja kvaliteta života građana, zdrave životne sredine i javnih i prirodnih dobara od ključnog političkog značaja. Mi pozivamo i sve druge organizacije i pojedince koji se bore za zdravu životnu sredinu, ali i za dobre uslove rada naših građana i za kvalitetan život, dostupno obrazovanje, održiv saobraćaj, da sarađujemo i udružimo se kako bismo smenili kriminalnu vlast i izborili se da naša zemlja bude dobro mesto za život“, rekao je on i dodao da u mnogim evropskim državamo Zeleni imaju sve značajniju ulogu, posebno u Nemačkoj.  

Radomir Lazović Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

„S obzirom da je Viola fon Kramon i izvestilac iz senke Evropskog parlamenta za Srbiju, upoznali smo je sa problemima iz domena vladavine prava i velikih pritisaka koje trpe nepodobni pojedinci i organizacije koji se nalaze na udaru Srpske napredne stranke, kao i sa velikom korupcijom, zloupotrebom javnih dobara na primeru Beograda na vodi i uzurpacijom prirodnih resursa, na primerima Košutnjaka, Makiša i drugih. Poslanici von Kramon preneli smo i iskustva iz međupartijskog dijaloga koji se dešava pod pokroviteljstvom EU i još jednom naglasili da je neophodno unaprediti izborne uslove u Srbiji“, istakao je Lazović.

BONUS VIDEO: Vučić o Belivuku

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar