Generalna skupština Ujedinjenih nacija izglasala je juče suspenziju Rusije iz Saveta za ljudska prava. 93 zemlje glasale su "za", 24 protiv, a 58 je bilo uzdržano. Među državama koje su glasale za suspenziju Rusije pronašla se i Srbija, kao i ostatak Balkana, dok je Kina ovoga puta glasala suprotno, a Indija ostala uzdržana.

Što se Balkana tiče, sve balkanske države podržale su suzpenziju Rusije iz Saveta UN za ljudska prava i glasale „za“, uključujući i Srbiju.

S druge strane, protiv suspenzije Rusije glasale su Severna Koreja, Belorusija, Sirija i Eritrea, što nije bilo neočekivano s obzirom na to da su i na prošloj Generalnoj skupštini UN-a glasale protiv osude Ruske invazije. Tada su, međutim, ove četiri države bile jedine koje su glasale protiv rezolucije (pored Rusije).

Predsednik Vučić govorio je sinoć na RTS, između ostalog, i o „pritiscima“ koji su prethodili ovoj odluci.

Ova odluka Srbije još jedna je u nizu onih kojima se tiho i bez uvođenja sankcija Rusiji naša spoljna politika usklađuje sa većinskom voljom EU i zapadne koalicije formirane kako bi se zaustavilo napredovanje Rusije u Ukrajini. Prethodno, Srbija je (sa zakašnjenjem) osudila ratna dejstva Rusije u Ukrajini.

Pogledajte video:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare