Generalna skupština Ujedinjenih nacija počela je debatu o pripajanju četiri ukrajinska regiona Donjecka, Luganska, Hersona i Zaporožja Rusiji, nakon referenduma koji su održani krajem septembra. Rusija je zatražila da glasanje bude tajno, što je Skupština odbila sa 107 država koje su glasale "za" javno glasanje, 13 glasova je bilo protiv i 39 uzdržanih. Među 107 država koje su se izjasnile da glasanje treba da bude javno bila je i Srbija.

Zemlje su iskoristile priliku i da govore o napadima u ponedeljak na najmanje 14 ukrajinskih regiona, uključujući glavni grad Kijev, u kojima je poginulo 11 osoba, preneo je AP. Ukrajinski ambasador Sergej Kislicija rekao je da su neki od njegovih bliskih rođaka ugroženi i da ne mogu da odu u sklonište.

„Ceo svet je još jednom video pravo lice terorističke države koja ubija naš narod“, rekao je on na početku debate.

Rusija je ranije u ponedeljak saopštila da je gađala vojne i energetske objekte, međutim, neki od projektila su pali na civilna područja. Moskva je navela da uzvraća za ukrajinski teroristički napad izveden u subotu na Krimski most, dok je savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak ocenio optužbu za most „previše ciničnom čak i za Rusiju“.

Pročitajte još:

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš rekao je da je šokiran zbog najnovijih raketnih udara koje je izvela Rusija na ukrajinske gradove i o tome je razgovarao sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim, rekao je portparol UN Stefan Dižarik.

Kako navodi AP, Generalna skupština UN se okupila kako bi razmotrila predloženu rezoluciju kojom bi se osudili referendumi i ocenilo da su aneksije nezakonite. Diplomate su rekli da će glasanje o rezoluciji verovatno biti u sredu ili četvrtak.

Rezolucijom bi se od Moskve zahtevalo da „odmah i bezuslovno“ odustane od aneksija, pozvale sve zemlje da ih ne priznaju i insistiralo na trenutnom, potpunom i bezuslovnom povlačenju ruskih snaga iz svih ukrajinskih međunarodno priznatih teritorija.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare