Foto:Vesna Lalić/Nova.rs/Screenshot/RTS/Promo

Radio-televizija Srbije odgovorila je na otvoreno pismo inicijative „ProGlas“ Nenadu Lj. Stefanoviću, glavnom i odgovornom uredniku informativnog programa RTS-a.

Kako se navodi u saopštenju RTS-a, među inicijatorima i potpisnicima inicijative ProGlas nalazi se veliki broj iskusnih pravnika koji dobro poznaju zakonske uslove u kojima mediji rade tokom predizborne kampanje.

„Ovi uslovi su u ovom izbornom ciklusu pooštreni, tako da, recimo, mediji ne mogu da izveštavaju o aktivnostima kandidata na listama izvan predizbornog programa. Ali slična pravila važe i za predizbornu „sivu zonu“, u kojoj se mnoge javne ličnosti na različite načine bave izborima, pa makar i samo kao „prirodni saveznici“ nekih političkih opcija“, objašnjeno je u saopštenju.

U slučaju ProGlasa, radi se o neformalnoj grupi ljudi koja poziva na izbore, a RTS, kako navode, to čini svakodnevno, pozivajući građane da glasaju i objašnjavajući im kako mogu da ostvare svoja prava.

„Zakon nam ne dozvoljava objavljivanje vesti o predizbornim aktivnostima van predizbornih blokova, čak i kada oni koji su akteri te vesti za sebe tvrde da zvanično ne podržavaju nijednu listu, već da se radi samo o njihovom ‘društvenom angažmanu’. I van kampanje bismo svakako izvještavali o tom društvenom angažmanu, jer bi se u tom slučaju radilo o poštovanju osnovnih profesionalnih normi“, navodi se u odgovoru.

RTS navodi i da im je za vreme kampanje tako nešto nam bilo zabranjeno, za razliku od medija koji svakodnevno mogu citirati izjave i najave potpisnika ProGlasa koji tvrde da bi „svaki normalan morao da glasa protiv ove vlasti zbog nasilja“.

„Dakle, u ovoj kampanji, u predizbornim blokovima (a to je jedino mesto u programu gde se možemo baviti izborima) nismo se bavili deklaracijama, aktivnostima i društvenim angažmanom javnih ličnosti koje podržavaju vlast. Niko nije branio predstavnike listova koji se takmiče na izborima da pomenu Proglas i stavove potpisnika u predizbornom programu Javnog servisa. Ukoliko to pominjanje ne predstavlja kršenje pravila praćenja kampanje, RTS bi to svakako objavio i prihvatio“, zaključuje se u saopštenju RTS-a.

Inače, pokretači inicijative ProGlas su se RTS-u obratili nakon višenedeljnog ćutanja Radio-televizije Srbije na sve njihove atkivnosti. Inicijativa ProGlas poziva ljude da u što većem broju izađu na predstojeće izbore, a pokrenuli su je Ljubomir Simović, Vladimir Kostić, Ivanka Popović, Miodrag Majić, Miodrag Jovanović, Dragan Bjelogrlić, Vladica Cvetković, Svetlana Bojković, Gojko Božović, Srdan Golubović, Biljana Stepanović, Filip Ejdus, Tamara Džamonja Ignjatović i Petar Peca Popović.

***

BONUS VIDEO: Više hiljada građana na tribini ProGlasa u Šapcu: Zašto se televizije sa nacionalnom frekvencijom plaše ove incijative?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar