Miljko Ristić Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC/

Povodom 20 godina od ubistva premijera Zorana Đinđića, kardiolog Miljko Ristić rekao je za Tanjug da se tog ubistva seća kao da je bilo juče i dodao da je taj atentat bio stvar koja je okupirala pažnju ljudi ne samo u našoj zemlji, već u celom svetu.

Seća se da je u prostoru Urgentnog centra bilo policije sa puškomitraljezima, vojske i da tu nije moglo da se uđe.

“Kada sam ušao u ambulantu za reanimaciju, već su bila otvorena vrata. Ulazim trčeći, pokojni premijer je ležao, na žalost, potpuno bled, bez svesti. Kada je pogođen, on je automatski prestao i da diše i cirkulacija je stala, a pogođen je u srce“, seća se Ristić i dodaje da je od momenta kada je upucan do reanimacije prošlo oko 15 minuta do pola sata i da je to bilo fatalno za njegov centralni nervni sistem.

Kardiohirug se priseća da je Đinđić faktički iskrvario dok nije još ni stigao u KCS, ali da su se nadali da će moći da uspostave cirkulaciju. Na kraju su, dodaje Ristić, shvatili da pokojni premijer gubi krv na nekom drugom mestu i da to ne može biti nigde drugde do u trbuhu, koji je bio potpuno intaktan“.

PROČITAJTE JOŠ

Kod metaka za atentat, kako pojašnjava, strahoviti su ti pritisci, ne samo na putu, nego i bočno. Jedina šansa za spas bila je, kako kaže Ristić, transplatacija jetre, ali, dodaje, organa jetre, bubrega i srca ni dan danas nema dovoljno, a posebno za hitne slučajeve“.

Premijer Srbije Zoran Đinđić ubijen je ispred zgrade Vlade 12. marta 2023. godine.

BONUS VIDEO 20 godina bez Đinđića: Da li je Srbija stala ili pala?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar