Foto: N1

Jedinstvena organizacija Sindikata Nezavisnost i Sindikata zaposlenih u Republičkom geodetskom zavodu ASNS uputili su otvoreno pismo premijerki Srbije Ani Brnabić, u kojem je obaveštavaju da je zaposlenima koji su angažovani putem ugovora o privremenim i povremenim poslovima, a koja inače rade na stručnim poslovima kao i stalno zaposleni, za vreme bolesti i vreme koje su proveli u izolaciji nakon korone nisu isplaćene nadoknade koje su ugovorene. Istovremeno, navode oni, osoba koja je angažovana kao PR na projektu mimo konkursa i uobičajene procedure, prima honorar u iznosu većem od 2.000 dolara mesečno.

„Poštovana predsednice vlade i pored činjenice da se nalazimo pred izborom novog sastava Vlade RS smatramo da je neophodno da vas upoznamo sa svim okolnostima u kojima danas funkcioniše Republički geodetski zavod. Mnoga pitanja koja smo postavili i problemi na koje smo ukazivali ostali su bez adekvatnog odgovora nadležnih, pa je sasvim očekivano da je danas situacija u RGZ-u daleko nepovoljnija nego u prethodnom periodu“, navode u pismu iz sindikata.

Foto: FoNet

Kako dalje piše u pismu, od perioda uvođenja vanrednog stanja u zavodu je nastao totalni haos.

„Ne samo u domenu organizacije posla već i u odnosu prema službenicima. Veliki broj zaposlenih koji su bili zaraženi korona virusom, kao i još veći broj onih koji su morali da budu u izolaciji i karantinu snosio je posledice neodgovornog ponašanja i nesnalaženja rukovodstva RGZ-a. O nekim nepravilnostima izjasnili su se i Zaštitnik građana kao i Poverenik za informacije od javnog značaja, ali je to mala uteha za zaposlene koji su oštećeni. I danas postoje kolege koje trpe posledice bahatosti i neprofesionalnosti vrha RGZ-a. U RGZ-u svim licima koja su angažovana putem ugovora o privremenim i povremenim poslovima, a koja inače rade na stručnim poslovima kao i stalno zaposleni, za vreme bolesti i vreme koje su proveli u izolaciji nisu isplaćene nadoknade koje su ugovorene“, navodi se u pismu.

Takav odnos prema zaposlenima, ocenjuju oni, u suprotnosti je sa preporukama koje su donete od strane Vlade RS i ministarstva rada.

„Pored toga ima slučajeva da su pojedini „ugovorci“ ostali i bez posla nakon što im vreme provedeno na bolovanju zbog KOVIDA nije plaćeno, a oni izrazili nezadovoljstvo tom činjenicom. Jednostavno ugovor im nije produžen. I to je čini se u suprotnosti sa donetim odlukama Vlade RS“, dodaju.

Neko bi mogao da zaključi da se vrh RGZ-a ponaša domaćinski i da vodi računa o trošenju novca, međutim, predstavnici sindikata kažu da je to daleko od istine, jer se na primeru angažovanih konsultanata po projektu Svetske banke vidi da su sasvim drugačiji aršini primenjeni.

„Osoba koja je angažovana kao PR na projektu mimo konkursa i uobičajene procedure i prima honorar u iznosu od preko 2.000 dolara mesečno, što je više od bilo kojeg člana Vlade RS, umesto promocije rezultata projekta, bavi se organizacijom performansa na lokalnim medijima praveći parodije na račun katastra pa i geodetske struke i nauke u celini. Možda bi i ti nastupi u medijima bili uspešniji i sadržajniji da su i rezultati projekta povoljniji. Na žalost svi smo suočeni sa drastičnim padom efikasnosti i rapidnog uvećanja broja nerešenih zahteva“, ističe se u pismu upućenim Brnabić.

Ističući da je, po svemu sudeći, ideja o pretvaranju RGZ-a u D.O,O. još uvek aktuelna, predstavnike sindikate zanima da li je Brnabić još protiv te sumanute namere direktora Draškovića.

„Ovih dana smo upoznati i sa činjenicom da su lažni podaci o stanju u RGZ-u koji dolaze od vrha zavoda prezentovani i predstavnicima NALEDA kao i međunarodnim organizacijama. Takav vid reklame sigurni smo da nikome nije potreban, a jedini cilj je da prikrije nesposobnost rukovodstva RGZ-a da se izbori sa nastalom situacijom (koju je isto rukovodstvo i uzrokovalo). Brojne Službe za katastar će ostati bez nadležnosti rešavanja zahteva i imaće samo ulogu prijemnog šaltera“, dodaju u pismu i pitaju da li je to u interesu razvoja Republike Srbije i najsiromašnijih lokalnih samouprava.

„Da li je zapošljavanje i napredovanje stotinak miljenika direktora Draškovića važnije od interesa polovine lokalnih samouprava u našoj državi? Kolika je cena koju mi zaposleni i građani i privreda treba da plate zbog bahatosti i nesposobnosti aktuelnog „rukovodstva“ RGZ-a? Da li i one kolege koje su ostale bez posla, tj. produžetka ugovora zbog okolnosti na koje nikako nisu mogli da utiču imaju neki vid zaštite? Da li i oni zaposleni u RGZ-u koji se godinama leče od najtežih bolesti imaju pravo da im se bolovanje plati po odredbama Posebnog kolektivnog ugovora koji je na snazi ili da pristanu da budu žrtve Borka Draškovića i njegovih pravnika koje je doveo u RGZ, a koji ne poseduju neophodan nivo stručnosti za obavljanje poverenih poslova? Na kraju da li je realno da Vi ili neko drugi konačno o svemu iskreno informiše predsednika republike i donesete odluke koje će da odblokiraju rad RGZ-a? Izgleda da nije realno, ali mi se ipak još uvek nadamo“, zaključuju predstavnici sindikata Republičkog geodetskog zavoda u pismu premijerki.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar