Podeli
Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Republika Srpska neće dati saglasnost za priznanje Kosova i da je taj stav preneo delegaciji Švedske, sa kojom se sastao u Sarajevu.

Dodik je naglasio da “Republika Srpska ne priznaje samoproglašenu nezavisnost Kosova, ali da je spremna na saradnju sa regionom u okviru inicijative ‘mali Šengen'”.

“RS je ta koja ne želi dati saglasnost da BiH prizna Kosovo, ali postoji mogućnost da se odnosi relaksiraju kroz projekat ‘malog Šengena’. Nadam se da ćemo uskoro moći ući u taj proces”, kazao je on na konferenciji za novinare u Sarajevu.

On je još kazao da je švedskoj delegaciji preneo svoju podršku ovoj inicijativi, navodeći da su i druga dva člana Predsedništva BiH podržala ovu inicijativu. Potvrdio je da članovi Predsedništva u petak putuju u Brisel, gde ih očekuju sastanci sa evropskim zvaničnicima.

“Želim da pozdravim činjenicu da smo boravkom u Briselu pre nekoliko dana upoznati sa paketom pomoći za zapadni Balkan od devet milijardi evra. To je pomoć za infrastrukturne projekte koji bi trebalo da povežu gradove zapadnog Balkana”, naveo je Dodik.

Govoreći o NATO, Dodik je rekao da BiH “ne može biti naterana na nešto oko čega nema unutrašnjeg konsenzusa”.

Prema njegovim rečima, u BiH nema saglasnosti oko ulaska zemlje u NATO, ali je dodao je da je važno obezbediti saradnju sa NATO.

Milorad Dodik i hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić sastali su se u Sarajevu sa ministarkom inostranih poslova Švedske An Linde, ministrom unutrašnjih poslova Mikaelom Dambergom i specijalnim izaslanikom Ministarstva inostranih poslova za borbu protiv organizovanog kriminala Hakanom Јevrelom.

Komentari

Vaš komentar