Foto: N1

Kako su medijima predstavljeni, i u kojoj meri, politički akteri koji će i izbornoj areni biti nasuprot vladajućih? Nadzorno telo tvrdi - promene su uočljive, barem po pitanju minutaže. Sa druge strane, sagovornici N1 kažu i da je tako, to ne znači da postoji neki napredak ka podjednakoj zastupljenosti političkih aktera, pa za dosadašnje analize kažu - to je "bacanje prašine u oči".

Počela je predizborna kampanja, krenuo je poseban monitoring medija, čiji rezultati će se objavljivati na nedeljnom nivou, najavljuju u Regulatornom telu za elektronske medije.

U REM-u tvrde promena već ima, pa je, prema poslednjoj analizi vanparlamentarna opozicija dobila više minuta u gotovo svim programima, prenosi N1.

Da li to ujedno znači i da je porastao politički pluralizam?

„Ako to što vi nemate nijedan obrok da pojedete jednog dana, a sutra imate jedan, možemo da kažemo da se povećao kvalitet vaše ishrane, utoliko jeste. E sad, ako je procenat u prvom izveštaju bio pet odsto, a sad je 10 odsto, niko ne može da ospori da je to povećanje, ali i sami vidite koliko je to“, kaže Slobodan Cvejić, nekadašnji član REM-a.

I u Crti ne primećuju povećanje pluralizma. Pored toga, nejasno im je kako su odabrane televizije i emisije koje se prate, a nema ni analize da li su akteri o kojima se izveštava imali pravo na reč ili je pak neko drugi o njima govorio.

„Nije isto ukoliko neko, kao što su predstavnici vlasti na televizijama sa nacionalnom pokrivenošću mahom prikazani u pozitivnom, gotovo nikada negativnom tonu, a predstavnici opozicije, i to malo sekunda što imaju, prikazani su u negativnom, gotovo u nikada pozitivnom tonu“, navodi Raša Nedeljkov, programski direktor ove organizacije.

Osim televizija sa nacionalnom frekvencijom, pod nadzorom je i N1 kao jedini kablovski informativni kanal, iako postoji još sličnih.

„Ovako dolazite u apsurdnu situaciju da vi televizije koje imaju 80 posto zabavnog programa poredite sa televizijama koje imaju 95 odsto informativnog programa. Ne možete da poredite te dve stvari“, ističe Cvejić.

„To je praktično mešanje baba i žaba i metodološki ne mogu nikako da se porede, niti da se izvode neki zaključci, koji mogu da nam koriste. REM ovim nalazima obmanjuje javnost o tome kako izgleda kvalitet programa televizija u Srbiji“, smatra Nedeljkov.

REM-ov izveštaj za drugu polovinu januara pokazuje da samo na televiziji „Hepi“ vanparlamentarnih stranaka nema u većem obimu. To ne znači da će biti nekakvih sankcija, objašnjavaju sagovornici N1.

Po njima, poenta ovih izveštaja i nije da se nešto popravi, već da se zadovolji interesovanje međunarodne javnosti za poboljšanje medijske sfere kojoj se prezentuje lažna slika da napretka ima, dok su pluralizam i sami građani na gubitku.

BONUS VIDEO: Veljanovski o medijima u Srbiji: Vučić da izađe na TV duel

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar