Rade Veljanovski
Rade Veljanovski Foto: N1

Profesor Fakulteta političkih nauka i predsedavajući Privremenog nadzornog tela za praćenje medija Rade Veljanovski rekao je u emisiji "Iza vesti" na N1 da je evroparlamentarcima objašnjeno da je urađeno sve što je dogovoreno na relaciji vlast-mediji. "Poslali smo svim medijima smernice šta da urade, to je pluralizam, a taj apel smo uputili i političkim akterima. To su pitanja za medije, vlast i političke aktere. Ako je neko mislio da će Privremeno nadzorno telo, koje nije regulatorno, za dva meseca moći da promeni - Bože sačuvaj. Suština i osnov postojanja takvog tela je da apeluje, savetuje, podstiče i poziva da se ponašaju po zakonu", rekao je on.

Kaže da je bilo mnogo kritika na rad Regulatornog tela za elektronske medije, ali da je služba REM-a monitoring uradila dosta stručno.

„Do sada se tvrdilo da se ne vidi golim okom, tvrdilo se da oni to žele da prikriju. Tonaliteti su kako se kotira određena tema i politička opcija, ranije se tvrdilo da to izostaje, ovo je prvi monitoring za prvih 15 dana januara, nastavićemo da radimo, od polovine februara na nedeljnom nivou. Tonalitet je katastrofa, nikad niko nije radio istraživanje o tome da je neko negde neprijatelj. Kad čujem kako je tonalitet važniji od količine prisustva…“, rekao je on.

Kada su u pitanju ingerencije, kaže da to telo ne može u dva meseca pred izbore nikoga da ukine ili mu oduzme licencu.

„Neko od nas u dva meseca očekuje da ono što se taložilo 20-30 godina sada sredimo. Rekao sam možda ćemo malo da pomerimo, ali će efekti možda da se vide tek posle izbora, pa ćemo razgovarati o onome što smo uočili“, kaže.

Veljanovski navodi da se to pitanje u izvesnoj meri može rešiti i bez političke volje.

„Podsećam vas, krajem osamdesetih godina vlast je strašno bila rigidna prema medijima koji su imali kritičko mišljenje, ali su neki novinari uprkos tome radili profesionalno. Danas toga nema. Novinari iz RTV, Tanjuga, RTS su istrerani, ali su hteli da rade kako treba. Pozivam novinare da se ponašaju drugačije“, rekao je.

Do skoro kopredsedavajući Privremenog nadzornog tela za praćenje medija Rade Veljanovski, sada je predsedavajući nakon što je Olivera Zekić zatražila da bude oslobođena te funkcije.

„Objasnila je da ima dosta obaveza, imam potpredsednika Vukašinovića, člana Saveta REM“, kazao je Veljanovski.

BONUS VIDEO: Zastupljenost političkih partija u medijima 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar