Emanuel Makron, Aleksandar Vučić i Olaf Šolc Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC/CHRISTIAN BRUNA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u svom poslednjem obraćanju javnosti da bi naša zemlja mogla da računa na ubrzan ulazak u EU i značajnu ekonomsku korist ukoliko ne bude blokirala članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama i ostalim međunarodnim institucijama. Ovo je deo predloga nemačkog kancelara Olafa Šolca i francuskog predsednika Emanuela Makrona za rešavanje kosovskog problema, a spoljnopolitički komentator Boško Jakšić u razgovoru za Nova.rs kaže da bi neprihvatanje ove ideje za državu moglo da bude izrazito nepovoljno.

„Srbija bi mogla da računa na ubrzan ulazak u EU i značajnu ekonomsku korist ukoliko ne bude blokirala članstvo Kosova u međunarodnim institucijama, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u poslednjem i dugo najavljivanom obraćanju javnosti.

Aleksandar Vučić obraćanje naciji Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

“Suštinski se menja arhitektura pregovora Beograda i Prištine i na stolu je predlog dve najjače evropske sile, Nemačke i Francuske. Mi moramo o tome da razgovaramo i razmišljamo. Mi ne možemo da ignorišemo taj predlog, jer je to neodgovorno i neozbiljno”, rekao je Vučić govoreći o rešavanju kosovskog problema.

Kako je dalje naveo, suština je u tome da Srbija dopusti ulazak Kosova u sve međunarodne organizacije, uključujući i UN.

“Cela ideja se zasniva na tome da ne moramo formalno da priznamo Kosovo, ali da smo saglasni sa članstvom Kosova u UN. Srbija bi za to, nije to precizirano, dobila brzi ulazak u EU i verovatno značajnu ekonomsku korist”, rekao je Vučić i istakao da je to za Srbiju neprihvatljivo.

Utisak je, ipak, da smo došli do onog ili – ili…

Biramo između zatvaranje očiju na ulazak Kosova u UN i ostale evropske institucije, što bi Srbiji donelo nešto brži ulazak u EU i značajna sredstva iz evropskih fondova i s druge strane uskraćivanja tih sredstava, što bi dovelo do daljeg siromašenja građana.

Spoljnopolitički komentator Boško Jakšić za Nova.rs kaže da je jasno da se približavamo finalnoj fazi u rešavanju kosovskog problema.

Foto: Printscreen/Fonet

“Dakle, Kosovu bi se omogućio ulazak u UN i ostale evropske institucije, praktično desilo bi se ono čemu smo se sve ove godine protivili. To je onaj rubikon koje srpske vlasti ne mogu da pređu – formalno priznanje Kosova i uspostavljanje bilateranih odnosa. Ovo je situacija u kojoj Kosovo može da dobije gotovo sve što traži, a da ga Srbija kao formalno nije priznala”, kaže Jakšić.

On kaže i da bi konačan rasplet mogao da bude vrlo nepovoljan po građane Srbije.

“Ako se taj predlog Makrona i Šolca ne prihvati, to bi moglo da bude povoljno samo po Vučića, u smislu njegovog rejtinga u Srbiji, ali bi za državu bio izrazito nepovoljan. Ne bi me čudilo da to bude i referendumsko pitanje, ali u ovakvoj situaciji referendum je kao dvostani mač. Posle svih ovih godina ovakve propagande u vezi Kosova, građani bi sasvim sigurno iskazali spremnost da odustanu od ulaska u EU i milijardi evra zarad navodnog ostanka KiM u sastavu Srbije”, zaključuje Jakšić.

Po pitanju bržeg ulaska u EU, Jakšić kaže da je nadati se da Srbija postane članica u narednih tri, četiri godine potpuna iluzija.

“Ali, ukoliko prihvatimo ovu ponudu, realno je očekivati da Evropa taj proces ubrza. Pored toga, za to vreme čekanja na ulazak u EU mogli bi da koristimo novac iz evropskih fondova da se dalje razvijamo, a to nije za zanemariti. Zato mogu da kažem da sam venom arazočaran ako je Vučić zaista odbio taj predlog. U svakom slučaju nike trebalo odmah da odbije”, ocenjuje Jakšić.

BONUS VIDEO: Vučić: Obavestiću građane o svim političkim događajima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare