Foto: TANJUG / NIKOLA ANDJIC / an

Nakon odlaska Marka Đurića na mesto ambasadora Srbije u SAD, direktorsku fotelju u Kancelariji za Kosovo i Metohiju preuzeo je njegov dojučerašnji pomoćnik Petar Petković, funkcioner naprednjaka i bivši poslanik DSS.

Pre dolaska u SNS novinarima je Petković bio dobro poznat kao portparol DSS i to u vreme kada je tu stranku vodio Vojislav Koštunica.

Iako je bio veran politici koju je sprovodio bivši predsednik i premijer Srbije, poznavaoci prilika tvrde da je on zapravio bio kadar Slobodana Samardžića, tada visokog funkcionera DSS.

Nije poznato da li ga je Samardžić doveo u tu stranku, ali su je obojica u istom danu, 15. oktobra 2014, napustili i to nakon što je na njeno čelo došla Sanda Rašković Ivić i samo dan pošto ju je napustio Koštunica.

Samardžić i Petković su medijima tada dostavili i zajedničko saopštenje, u kome je tada već bivši portparol DSS rekao da odlazi jer su kadrovske promene u stranci, „koje su bile potpuno prirodne, dovele do potpuno neprirodnih programskih promena“.

Foto: N1

„Žila kucavica Programa Demokratske stranke Srbije jeste politička i vojna neutralnost za koju se svog snagom zalagao njen utemeljivač Vojislav Koštunica“, naveo je Petković, uz napomenu da se sada to zalaganje menja u zastupanje takozvanog suverenizma.

Iako je kao poslanik i portparol DSS kritikovao SNS i politiku koju je vodila prema Kosovu, po izlasku iz matične stranke ušao je u redove naprednjaka. U stranci je stigao do funkcije člana Glavnog odbora, a ubrzo je imenovan i za v.d. pomoćnika direktora Kancelarije za KiM.

Zapravo, na toj poziciji je bio poslednje četiri godine. Zaposlen je u Institutu za međunarodnu politiku i privredu Beograd, gde je bio angažovan kao istraživač – saradnik. Sudeći po podacima sa sajta Agencije za borbu protiv korupcije, u tom institutu njegov status je u stanju mirovanja.

Petar Petković je inače završio Pravoslavni bogoslovski fakultet Univerziteta u Beogradu i Diplomatsku akademiju Ministarstva spoljnih poslova Srbije. Postdiplomac je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, na katedri za Međunarodne studije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar