Foto:Nenad Mihajlović/Nova.rs/Shutterstock/Filip Krainčanić/Nova.rs/Vesna Lalić/Nova.rs

Stranka slobode i pravde mesecima unazad ukazuje na to da kladionice neretko krše Zakon o igrama na sreću i otvaraju objekte u blizini škola, na udaljenosti manjoj od propisane. Gradskim vlastima dostavili su i spisak od oko 30 kladionica koje očigledno krše zakon, gradonačelnik Aleksandar Šapić obećao je da će ove navode proveriti, međutim, za sada reakcije još nema. Zato je SSP podneo krivičnu prijavu protiv direktora Uprave za igre sreću, koja radi pri Ministarstvu finansija. Međutim, umesto prozvanog Zorana Gašića ili samog ministrastva, na ovo reaguje privatno Udruženje priređivača igara na sreću (UPIS) preteći krivičnim prijavama, što u SSP budi sumnju na neki vid njihove saradnje...

Beogradski odbor Stranke slobode i pravde u više navrata je u proteklih nekoliko meseci upozoravao na to da je pored toga što je mimo zakona, za maloletnu decu pogubno to što se u blizini škola, na blizini manjoj od propisane, nalaze kladionice. Da bi to dokazali, zajedno sa građanima organizovali su merenje udaljenosti kladionica od škola. Zatim su dostavili gradskim vlastima spisak više od 30 kladionica koji krše odredbu zakona koja zabranjuje da se kladionice i kockarnice otvaraju na manje od 200 metara udaljenosti od škola.

kladionica nadomak škole Foto:Nenad Mihajlović/Nova.rs

Tom prilikom su se kako navode uverili, a za to su na konferencijama za medije pokazali i dokaze u vidu fotografija, da na kladionicama nema jasno istaknutog zakonom propisanog plakata u kome treba da piše da je maloletnicima ulaz zabranjen. Iako je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić obećao da će reagovati, ništa se nije desilo. Od tada je prošlo više od 70 dana.

Iz Stranke slobode i pravde su zahtev da sprovode zakon uputili i nadležnom državnom organu – Upravi za igre za sreću pri Ministrastvu finansija.

„Nakon što smo dobili dopis u kom iz Uprave za igre na sreću tvrde da treba da verujemo njihovom dopisu, a ne našim očima, odlučili smo se da podnesemo krivičnu prijavu protiv Zorana Gašića, direktora pomenute Uprave”, kažu u SSP.

Usledio je odgovor Udruženja priređivača igara na sreću (UPIS), koji takođe najavljuju krivične prijave, ali protiv članova SSP.

“Udruženje priređivača igara na sreću sa žaljenjem konstatuje da opoziciona politička grupacija SSP, iz nama nepoznatih razloga, vodi višemesečnu političku kampanju uperenu protiv jedne od najstrože zakonski regulisanih delatnosti u Republici Srbiji. Imajući u vidu odredbe Zakona o igrama na sreću, situacija u kojoj se omogućava otvaranje kladionica, bez ispunjavanja čitavog niza zakonskih i podzakonskih akata pravno je apsolutno nemoguća. I ovim putem podsećamo da se rešenje nadležnog organa kojim se odobrava rad kladionice izdaje tek pošto su sva zahtevana dokumenta pribavljena i predata, i da se tek uvidom u njih može konstatovati ispunjenost zakonom predviđenih uslova”, kažu u UPIS i dodaju:

“Očigledno je da ova politička organizacija ima za cilj da, upotrebom potpuno neosnovanih optužbi, učini ogromnu štetu ugledu domaćih kompanija koje ispunjavaju sve zakonom propisane uslove, i dovede do tačke da, gašenjem ove industrije, nestane više hiljada radnih mesta, a bez sredstava budu ostavljeni organizacije poput Crvenog krsta Srbije, organizacije osoba sa invaliditetom i druga udruženja koja se bave unapređenjem socijalno – ekonomskog i društvenog položaja osoba sa invaliditetom. Podsećamo da se ova udruženja finansiraju od budžetskih prihoda generisanih na osnovu poslovanja priređivača igara na sreću”.

Kako zaključuju u svom saopštenju, svaki sledeći javni nastup ove političke organizacije koji za svoj cilj bude imao narušavanje poslovnog ugleda i nanošenje materijalne i nematerijalne štete našim kompanijama članicama Udruženja, tretiraće kao osnov za podnošenje krivičnih prijava.

Usledio je odgovor SSP.

Mila Popović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

“Da li je Zoran Gašić direktor Uprave za igre na sreću radi za Beograđane ili za kladionice? Zašto ljudi iz Udruženja priređivača igara na sreću reaguju kao da je gospodin Gašić njihov zaposleni, a ne državni službenik, je samo jedna od stvari koju su dužni da objasne Beograđanima. Možda se upravo tu krije razlog zbog koga kladionice nisu na zakonom propisanoj udaljenosti od škola, niti su istakli zakonom propisane plakate koji zabranjuju ulazak maloletnicima“, objašnjava Mila Popović predsednica Beogradskog odbora Stranke slobode i pravde i nastavlja:

“Mi tražimo od državnih organa da sprovode zakon, a ne da se dopisuju sa nama. Na dopis u kome tvrde da je sve u redu, mi smo odgovorili tužbom prema onima koji primaju platu da sprovode zakon. I nećemo odsutati od toga bez obzira na pretnje iz udruženja u kome misle da su iznad zakona“.

Na navode UPIS da SSP protiv njih vodi političku kampanju sa ciljem da nestane više hiljada radnih mesta, Popović kaže:

„Kada su se već iz Udruženja setili ljudi, mogli bi da razmisle o tome koliki je broj patoloških kockara i uništenih porodica koje zbog kladioničarskih dugova rasprodaju imovinu, čak i stanove. Mogu da razmisle i da li ta pojava utiče na porast kriminaliteta, ali i nasilja u porodici. Sve to bi mogli da saznaju od onih koji se bave lečenjem bolesti zavisnosti koja uključuje i zavisnost od kocke. Mi smo u razgovorima sa stručnjacima došli do podataka koji pokazuju da je sve više patoloških kockara među mladima, kao i da je porast broja maloletnika koji su imali dodir sa kladionicama ogroman“ naglašava Popović.

U predlozima rešenja SSP traži da inspekcija više ne mora da se najavljuje kada kreće u nadzor rada kladionica, ali i da se uvede zakonska obaveza da kladionice jedan deo svoje ogromne dobiti usmere na pomoć u lečenju patoloških kockara.

“Po našem mišljenju nije dovoljno, a nije ni društveno odgovorno da najveće kladionice poput Mocarta poklanjaju deci košarkaške terene na kojima stoje njihove reklame koje opet zovu decu da se klade“, zaključuje Popović.

BONUS VIDEO: Šapić o kladionicama 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar