Mila Popović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Predsednica Gradskog odbora Stranke slobode i pravde (SSP) Mila Popović još jednom je podsetila da se zakon u Srbiji ne poštuje, odnosno odredbe da kladionice ne smeju da budu udaljene manje od 200 metara od škola.

Popović je podsetila gradonačelnika Aleksandra Šapića da je 2010. godine sprovedena akcija zatvaranja kladionica i kockarnica koje su se nalazile na manjoj udaljenosti od 150 metara od osnovnih i srednjih škola.

Navela je da je posle te akcije u Zakonu povećana najmanja udaljenost od škole na 200 metara, da je najmanja udaljenost između dve kladionice 100 m, te da je zabranjeno maloletnicima da ulaze u te objekte.

„Međutim, danas se Zakon ne poštuje. Dodala je da je zaista mnogo građana reagovalo na akciju i da je utvrđeno da najmanje 30 kockarnica na lokacijama koje su bliže od 200 metara od škole, a da je situacija još gora za udaljenost između dve kladionice. Najdraži mejl je od jednog Danila koji je osnovac i koji nam je poslao lokaciju za kladionicu blizu njegove škole“, podvukla je ona.

„Centar za edukaciju i odvikavanje od kockanja kaze da ima oko 20% mladih koji su se prvi put susreli sa kockanjem do 12 godina starosti. Oko 99 odsto svih mlađih zavisnika preti roditeljima samoubistvom da bi došli do novca za klađenje, mnogi se zadužuju kod zelenaša, a nažalost jedan posto zavisnika izvrši samoubistvo. Ovo je zaista ozbiljan problem. Gospodine Šapiću pozovite direktore škola da Vam oni prijave slučajeve gde su kladionice ili kockarnice manje od 200 metara udaljeno od škole. Neophodno je da uradite sve da se takvi objekti zatvore. Mi ćemo podneti listu škola gde smo mi utvrdili da zakon nije ispoštovan. Podnosimo je Ministarstvu finansija da odmah reaguje“ zaključila je Mila Popović.

Bonus video: 1. tema – Skupština Beograda: Prelet za početak – gosti Mila Popović, Marina Lipovac Tanasković i Marko Sarić

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare