Vladimir Putin i Aleksandar Vučić Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Verujem da će Srbija uvesti sankcije Rusiji, poput izraelskog modela, tako da se zvaničnoj Moskvi onemogući da preko Srbije "izvrdava sankcije" velikih sila, izjavio je FoNetu istraživač Novog trećeg puta Dragoslav Rašeta i dodao da će poseta Beogradu nemačkog kancelara Olafa Šolca "zacementirati" put kojim Srbija ide dalje.

Rašeta je, u serijalu Agreman razgovora o spoljnoj politici, ocenio da će Srbija možda zatvoriti nebo za ruske aviokompanije ili se uskladiti sa suspenzijom pristupa ruskih banaka međunarodnom finansijskom sistemu SWIFT.

Srbija ne može da našteti Rusiji, ali on misli da je sve ovo moglo i ranije da se učini, jer će sada biti plaćena veća cena.

Ponekad se čini da je vlast u Srbiji „geopolitički slepa“, jer se nada da će se sukob Rusije i Zapada, preko Ukrajine, završiti brzo, ne samo u vojnom smislu, nego da će doći i do nekakve restauracije, smatra Rašeta.

On, međutim, predviđa da se odnosi Zapada, ili makar Evropske unije i Rusije neće vratiti na staro, jer Rusija sada ima status odmetnika, države koja je izopštena iz međunardonog sistema.

Upitan kakve bi Srbija mogla da trpi posledice zbog neuvođenja sankcija Rusiji, Rašeta je odgovorio da to ne bi nazvao kaznama ili političkim pritiscima na Srbiju, već očekivanjima od Beograda.

„Mi smo se sami opredelili“, istakao je on i podsetio da svaka vlast od 2008. godine, pa i ova sada, ponavlja da je strateški cilj članstvo Srbije u EU i da joj je mesto na Zapadu.

„Ukoliko mi ne ispunjavamo te uslove i ne približavamo se tom cilju, logično je da će druga strana u jednom trenutku odlučiti da joj nije potrebna takva saradnja“, ukazao je Rašeta.

Prema njegovom viđenju, bilo je promena i na strani Unije, pa se odnos prema proširenju od otvorenog promenio ka blago skeptičnom, do sadašnjeg ciničnog stava.

BONUS VIDEO – Preradović: Nema nikakve sumje da ćemo uvesti sankcije Rusiji, traži se modus da to ne uradi Vučić

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar