Goran Rakić Foto: TANJUG/ RADE PRELIC

Goran Rakić, predsednik Srpske liste, izjavio je na konferenciji za štampu u Kosovskoj Mitrovici da je za neuspeh pregovora u Briselu isključivo odgovorna Priština, odnosno Aljbin Kurti. On je najavio proteste u svim institucijama, ne preciziravši kada će se početi sa njima.

Do jutros smo imali sastanak sa predsednikom Aleksandrom Vučićem. Na tom sastanku su bili prisutni ministri, predsednica Vlade i direktor kancelarije za KiM. Možda smo bili umorni, ali kada smo videli zabrinutost predsednika Vučića i kolika je njegova posvećenost da reši ovu krizu koju je izazvala Priština, ništa nam nije teško. U Briselu nije postignut nikakv sporazum i za to je izričito odgovorna Priština“, naveo je Rakić, a prenosi N1.

Prema njegovim rečima, Srbi sa Kosova jedino žele mi, i moli da se ne dižu tenzije, kao i da se ne upotrebljava sila protiv Srba.

„Mi Srbi sa Kosova samo tražimo da se potpisani sporazumi sprovedu onako kako je u Briselu dogovoreno… Želimo da živimo u miru, da budemo svoj na svome, i da ostanemo na svojim vekovnim ognjištima.“, rekao je Rakić.

On je ocenio da su tri stvari „prelile čašu“, smena Nenada Đurića, jednostrana odluka da se ponište registarske tablice i formiranje Zajednice srpskih opština, koja se čeka 10 godina.

Optužio je specijalne jedinice kosovske policije da svakodnevno maltretiraju žene srpske nacionalnosti.

„Nadam se da nećemo morati da se branimo od Kurtijevog nasilja. Narodu je terora i torture koju vrši Priština dosta, i neće više da ih trpi. Imaćemo proteste u školama, bolnicama, domovima zdravlja i ostalim insitucijama, jer nam je svega preko glave. Svakog dana narod pita: ‘Zašto mi da plaćamo Kurtijev harač i zulum’, i bukvalno kažu: ‘Mi nismo ni Turcima plaćali, nećemo ni Kurtiju da plaćamo’“, rekao je je Rakić.

BONUS VIDEO Nova S u Kosovskoj Mitrovici: Umesto sa sirenama budimo se potpuno mirno

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar