Foto:EPA/DJORDJE SAVIC, DHA/ABACA / Abaca Press / Profimedia, Antonio Ahel/ATAImages

Premijer Kosova Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle osam sati odvojenih i zajedničkih sastanaka, iz Brisela su se vratili bez dogovora. Ponovo je zapelo kod Prištine i to je naišlo na salvu kritika od strane evropskih zvaničnika. U međuvremenu Kosovska policija potvrdila je da će početi da novčano kažnjava sve one koji nemaju "RKS" tablice, a eskalacija na terenu ponovo je izbegnuta zahvaljujući američkom ambasadoru u Prištini, Džefriju Honevijeru.

Kako Nova.rs saznaje, nakon potvrde da će kazni biti, situacija je počela da se zakuhtava.

Zaposleni u javnim ustanovama dobili su poruku da u ranim jutarnjim satima budu okupljeni ispred institucija u kojima rade.

Sve je ukazivalo na to da se sprema odgovor Srba na kažnjavanje koje je trebalo da počne tačno u osam sati ujutru.

„Stizale su nam poruke da danas u 5:45 ujutru budemo ispred opštine ili škole u zavisnosti ko gde radi“, navode naši sagovornici i dodaju da je poziv stigao u sve četiri opštine na severu Kosova.

A onda je kasno noćas reagovao američki ambasador koji je od Kurtija tražio odlaganje odluke o kažnjavanju za 48 sati kako bi, kako kaže, omogućili Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama dalje angažovanje strana na pronalaženju rešenja.

Inače, odluka o odlaganju kažnjavanja stigla je gotovo u istom trenutku kada i poruka da se srpski predsenik Aleksandar Vučić sastao sa predstavnicima Srba sa Kosova od kojih je zatražio da pokušaju da očuvaju mir.

Honevijer i u julu sprečio haos

Slična situacija, poput one sinoć, dogodila se i 31. jula ove godine.

Tada su upravo zbog tablica, Srbi sa severa Kosova podigli barikade i blokirali glavne puteve.

PROČITAJTE JOŠ

Kako se kasnije ispostavilo, američki ambasador je tada procenio da je na terenu potencijal za sukob veliki, te da je potrebno hitno reagovati.

On je tada uspeo da ubedi Kurtija da dodatno odloži mere u vezi sa preregistracijom, a nakon toga su Srbi povukli barikade i kriza je, bar na kratko rešena.

Vučić sa američkim ambasadorom Hilom u 10.30

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država Kristoferom Hilom.

Sastanak će biti održan u 10.30, u Palati Srbija, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije.

Kurti srećan što će raditi na pronalaženju rešenja

„Zahvaljujem se ambasadoru Hovenijeru na njegovoj posvećenosti i angažovanju. Prihvatam njegov zahtev za 48-časovno odlaganje izricanja kazni za nelegalne ‘KM’ (i druge) automobilske tablice“, poručio je Kurti.

Kaže i da je srećan zbog toga što će raditi sa SAD i EU na pronalaženju rešenja u naredna dva dana.

BONUS VIDEO: Rakić: Nijedno Vučićevo rešenje za Kosovo nam nije prihvatljivo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare