PUF predstavio „bunga-bunga“ pesma Jagodina
PUF u Jagodini Foto:N1

Pokret ujedinjenih fantoma poziva državu i kompaniju Linglong da ne skrivaju projekat fabrike guma "kao zmija noge", već da izađu pred javnost sa Studijom o proceni uticaja na životnu sredinu celokupnog postrojenja, na način koji jasno daje odgovore na sva relevantna pitanja.

„Zbog interesa javnosti, ukazujemo na sledeće: Kompanija Linglong je jedna od najvećih kineskih fabrika za proizvojnju automobilskih guma. U provinciji gde je smešteno glavno postojenje za proizvodnju već dugo postoji prekomerno zagađenje vazduha i kineske vlasti su zbog toga u jednom trenutku zatvorile sve fabrike za proizvodnju gume u njoj. Nakon toga selektivno daju dozvole onima za koje procene da su unapredile standarde za zaštitu okoline. To je na kineskom tržištu izazvalo nagli skok cena guma koji je bio i do 5 odsto mesečno. Stručnjaci smatraju da će cene guma nastaviti da rastu, jer je adekvatna oprema za zaštitu od zagađenja vrlo skupa i neminovno poskupljuje finalni proizvod“, kažu u PUF.

Kako ističu, kompanija Linlong ima lošu istoriju u sprečavanju akcidenata.

„2015. godine je njihova fabrika guma na Tajlandu imala razarajući požar. U trenutku požara postrojenje je bilo staro samo godinu dana i u njegovom magacinu je izgorelo oko 800 hiljada automobilskih guma. Požar je neuspešno gasilo 50 vatrogasnih vozila. Ako planirana fabrika Linglong u Zrenjaninu bude radila kako je najavljeno, biće joj potrebno dopremiti i iz nje otpremiti oko 300 hiljada tona sirovina i gotovih proizvoda godišnje, što je 13 hiljada šlepera od 24 tone. To će biti ogroman, neizdrživ pritisak na lokalnu putnu infrastrukturu i veliki skok emisije izduvnih gasova iz vozila za transport, kao i novi veliki izvor PM čestica i ZnO u prahu, kao posledice habanja kamionskih guma. Pokret ujedinjenih fantoma traži procenu Saobraćajnog fakulteta i Agencije za bezbednost saobraćaja o povećanju broja saobraćajnih nezgoda,procenu povećanja emisije zagađenja zagadjujućim supstancama i bukom uzrokovanog velikim povećanjem broja transportnih vozila“, piše u saopštenju i dodaje se:

„Bez javno objavljene Studije o uticaju na životnu sredinu pogona za proizvodnju guma, a ne pomoćnih zgrada, ne može da se proceni na koji način će postrojenje uticati na okolinu, kakva će dodatna zagađenja izazvati, koji će standardi i oprema biti primenjeni, i kakva će biti prevencija za sprečavanje akcidentata, poput požara. Pozivamo investitora i državu da ne skrivaju projekat fabrike guma kao zmija noge već da izađu pred javnost sa Studijom o proceni uticaja na životnu sredinu celokupnog postrojenja, na način koji jasno daje odgovore na sva relevantna pitanja“.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar