Linglong
Foto: N1

Udruženje Građanski preokret saopštilo je da poseduje dokumenta koji potvrđuju da je Grad Zrenjanin platio beogradskom preduzeću Milenijum tim, više od 400 miliona dinara za razminiranje lokacije na kojoj se gradi kineska fabrika guma Linglong Tajer.

U saopštenju se navodi da je dokument iz 2020. godine, kada je ta lokacija već bila uknjižena u katastru kao vlasništvo Linglong Tajera.

„Odlukom Vlade Republike Srbije, Gradu Zrenjaninu je 28. aprila ove godine transferisano 448,2 miliona dinara iz državnog budžeta ‘za izvršavanje obaveza koje mogu dovesti do ugrožavanja tekuće likvidnosti’ kako je tada navedeno u rešenju koje je objavio Službeni glasnik“, naveli su iz Građanskog preokreta.

Kako ističu, 12 dana kasnije, 10. maja je održana hitna, vanredna sednica Skupštine grada Zrenjanina sa samo jednom tačkom dnevnog reda – usvajanje izmena i dopuna poslovanja JKP Vodovod i kanalizacija.

„Iz dostavljenog materijala se vidi da se upravo iznos od 448,2 miliona dinara usmerava u izgradnju vodovodne i kanalizacione infrastrukture u industrijskoj zoni Jugoistok, a (nelegitimni) zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac je govoreći na sednici skupštine potvrdio da je u pitanju izgradnja nedostajuće infrastrukture za kompaniju Linglong“, piše u saopštenju.

Dodaje se da ovakvi postupci nedvosmisleno pokazuju da je državnim vlastima i lokalnim vlastima Zrenjanina važnije vodosnabdevanje fabrike guma Linglong od snabdevanja stanovništva zdravstveno ispravnom vodom, koje u Zrenjaninu nema već 17 godina.

Više nevladinih organizacija zatražilo je da ozbiljnu studiju provere o potencijalnih ugroženosti životne sredine te kineske fabrike automobilskih guma.

Ekološka pitanja nisu jedina problematična u ovom slučaju, pa aktivisti i tvrde da država direktno dotira podizanje fabrike. Oni su ponovo pitali zbog čega je država budućoj fabrici poklonila skoro 100 hektara poljoprivrednog zemljišta i 70 miliona evra budžetske pomoći, odnosno zbog čega nikada nije objašnjeno zašto je buduća fabrika, potencijalni zagadjivač, projekat od nacionalnog značaja.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare