Puca savezništvo SNS i najveće evropske partije zbog Kosova

Politika 14. jul 202214:09 > 14:10
Podeli:
Foto: Nova.rs/Shutterstock/Promo

Po objavljivanju rezolucije Evropskog parlamenta u Srbiji, najveću pažnju javnosti dobio je amandman u kom se pozivaju Srbija i Kosovo da postignu sporazum o normalizaciji odnosa “zasnovan na međusobnom priznanju. Amandman koji je zažuljao vlast u Srbiji, a koji se tiče Kosova, podneo je poslanik iz redova Evropske narodne partije (EPP), Lukas Mandl, podseća portal European Western Balkans, uz napomenu da je Srpska napredna stranka je pridružena članica Evropske narodne partije od 2016. godine.

U tekstu objavljeno na sajtu EWB, podseća se da su poslanici EPP-a u prošlosti imali blaži stav prema SNS-u od drugih grupa u Evropskom parlamentu.

Tako su, na primer, 2021. godine poslanici EPP-a glasali protiv uključivanja afera Krušik, Jovanjica i Telekom Srbija u izveštaj o Srbiji. Afere su se ipak našle u izveštaju jer su za to glasali poslanici socijaldemokrata, liberala, zelenih i levice.

Pročitajte još...

Vladimir Međak, u razgovoru za EWB, ocenjuje da je promena odnosa EPP-a prema SNS-u nastupila još odlaskom Angele Merkel, jer je, kako kaže, Merkelova bila taj zaštitinik i mnogo stvari je “sklanjala sa dnevnom reda”.

“Činjenica da je poslanik Evropske narodne partije Lukas Mandl predložio taj amandman govori da je i EPP promenio svoju poziciju u odnosu na Srbiju, ali i u odnosu na SNS i da verovatno postoji mnogo manji stepen razumevanja. Crvena linija i kap koja je prelila čašu je verovatno odnos zvaničnog Beograda prema Rusiji”, smatra Međak.

Istog stava je i Natan Albahari, narodni poslanik i internacionalni sekretar Pokreta slobodnih građana (PSG). On smatra da je EPP u poslednjih godinu dana zaotrio retoriku prema Srbiji i SNS-u, a da je to posebno izraženo zbog ruske invazije na Ukrajinu.

“Ta grupacija je zauzela veoma čvrst stav po tom pitanju, a on se u potpunosti razlikuje od stava koji je zauzela vlast u Srbiji i Srpska napredna stranka. Kada je u pitanju evropska perspektiva, sada živimo u trenutku u kom je od izuzetne važnosti gde se ko nalazi po pitanju ruske invazije na Ukrajinu”, kaže za EWB Natan Albahari.

Elvira Kovač, čija je stranka Savez Vojvođanskih Mađara (SVM) kao i SNS pridružena članica EPP, objašnjava da je ta grupacija raznolika kao i da ima “svoje probleme”, i da odnos EPP prema “bratskim” partijama u Srbiji ne može da se generalizuje.

“EPP se sastoji od vrednosno različitih čak i udaljenih stranaka, ali je osnovni problem što EPP slabi svuda po Evropi i videćemo da će na izborima 2024. još oslabiti. Ali ne mislim i nema nikakvih indikacija da EPP “digao ruke” ili da se drugačije ophodi prema vlastima. Srpska napredna stranka kao i Savez vojvođanskih Mađara su pridruženi članovi EPP i mislim da je značajno da predstavnici SNS učestvuju na različitim forumima EPP i da se čuje i naš glas. Teško je shvatiti specifičnu situaciju u Srbiji a utisak je da neki više zaista nemaju ni strpljenja kada je u pitanju situacija u Ukrajini”, kaže Kovač.

Da li je važno šta EP misli o Srbiji?

Reakcije vlasti na rezoluciju Evropskog parlamenta kao i obično bile su veoma oštre. Kao i uvek, najoštriji bio je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, koji je po izglasavanju rezolucije građanima rekao da Srbija neće biti deo histerije Evropske unije. Neretko u javnosti se može čuti i da je Evropski parlament politička institucija EU, što bi trebalo da znači da njegove ocene nisu objektivne, ali i da EP nema odlučujuću ulogu u procesu pristupanja.

Natan Albahari, narodni poslanik i internacionalni sekretar Pokreta slobodnih građana (PSG), kaže za EWB da je tačno da na kraju dana Evropski parlament nije ta institucija koja određuje brzinu pristupanja EU, ali da ne treba zaboraviti da mišljenje Evropskog parlameta mora da uvaži i Evropska komisija, ali i države člancie.

“Evropski parlament na kraju daje svoj glas da li jedna država može da pristupi EU ili ne, tako da bez pozitivnog glasa EP niko ne može postati članica Evropske unije. Važno je i što su evropski poslanici deo političkih grupacija, ap se može osetiti kako neke političke grupacije iz kojih dolaze premijeri i predsednici evropskih država gledaju na neku temu u Srbiji”, kaže Albahari. On naglašava da zbog svega toga ne bi bilo pametno da se ignorišu ocene Evropskog parlamenta.

Vladimir Međak objašnjava da Evropski parlament jeste politički organ EU, koji je tu da predstavi građane Evropske unije, a ne države članice. Prema njegovim rečima, zadatak EP je upravo da da političku ocenu procesa pristupanja neke države i zato se izveštaj bazira na političke kriterijume.

“Evropski parlament je najveći saveznik u procesu proširenja. On ga najviše podržava i svaka država će najlakše naći saveznika u Evropskom parlamentu za ulazak u EU. Ako Srbija u EP nema saveznika, to onda jasno govori koliko mi uopšte imamo saveznika u EU za naš proces pristupanja”, ocenjuje Međak.

On podseća da Evropska komisija “polaže račune” Evropskom parlamentu kao i da poslanici EP imaju dobru komunikaciju sa svojim vladama, ministrima i premijerima koji zapravo odlučuju sa strane EU kako će izgledati napredak Srbije u pregovorima o članstvu.

“Politička jačina mišljenja Evropskog parlamenta je veoma važna, jer će ovu rezoluciju svi pročitati. Svi će videti da je prošli put bilo četiri afere, a da ih je sada sedam. Da se spominje čak i povezanost visokih funkcionera sa organizovanim kriminalom, što se ranije nije spominjalo”, kaže potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji.

Za razliku od Vladimira Međaka, Elvira Kovač kaže da Srbija još uvek ima dosta prijatelja u Evropskom parlamentu i da većina zna da bi Srbija trebalo da napreduje na svom putu ka EU.

“Sa druge strane, toliko je kritičara i utisak je kao da smo pali ‘na drugu stranu konja’. Zaista se preteralo. Utisak je da je njihova glavna poruka na kraju da moraju što pre da se uvedu sankcije Rusiji ili Kosovo, a na kraju kada detaljno pročitate izveštaj tu su kritike na raznim poljima. Ja verujem da je opet cilj da Srbija ostane na ovom putu i da se Srbiji pripomogne. Baš zato mislim da ovo nije dobar način, da se sada toliko izigrava neki učitelj koji na svim poljima deli packe, a jako malo stvari pohvaljuje”, zaključuje poslanica u Narodnoj skupštini Elvira Kovač.

BONUS VIDEO Ćuta objasnio kako će Vučić da padne s vlasti: To je balon od sapunice

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar