Foto: N1/Arhiva/Medija centar Beograd

"Inicijativa Ne davimo Beograd dobila je prvostepenu presudu, po tužbi protiv Dragana J. Vučićevića i dnevnih novina Informer. Tuženom je naloženo da aktivistima inicijative, Dobrici Veselinoviću i Radomiru Lazoviću, na osnovu pretrpljenog duševnog bola zbog povrede ugleda i časti, isplati po 80 hiljada dinara", navode iz ove organizacije.

Kako se navodi u saopštenju, tužba je podneta zbog jednog od serije članaka u okviru kontinuirane kampanje blaćenja naših aktivista: “ŽUTI PATKARI’ SE ZAKRVILI ZBOG KEŠA I ŠVALERKE! Lideri Inicijative ‘Ne davimo Beograd’ žestoko zaratili posle propalog mitinga!”

„I ovaj, kao i ostali članci koje o nama objavljuju režimski mediji, prepun je neistina koje bi aktiviste Ne davimo Beograd trebalo da predstave kao nekoga ko za novac organizuje proteste, kao sluge stranog faktora, radikalnu formaciju koja želi da poljulja ustavni poredak, izdajnike, nasilnike, pa čak i kao nekoga ko bi mogao da ugrozi život pojedinacima na vlasti. Ovo je drugi uspešno dobijen spor protiv Informera, a u toku je još jedan proces za koji smo sigurni da će se takođe uspešno završiti. Inicijativa Ne davimo Beograd nalazi se na udaru režimskih tabloida još od pokretanja serije protesta protiv rušenja u Savamali 2016. godine, a blaćenja, podmetačine i laži nisu prestale do dan danas. Neki od naslova kojima su pokušali da nas diskredituju bili su: ‘Ubijanje Vučića’, ‘Šefovi žute patke hteli da linčuju Sinišu Malog’, ‘Kreće nasilje u Srbiji’, ‘Soroš za haos u Srbiji dao skoro četiri miliona evra’, ‘Žuta patka hoće i da bije’, ‘Stranci daju milione za lažne afere u Srbiji’, ‘NATO podržao žutu patku'“, navodi se u saopštenju.

PROČITAJTE JOŠ...

Iz NDMBG ističu da su često bili žrtve medijskog blaćenja, koordinisanih sa pretnjama, prisluškivanja i praćenja, te da je sve kulminiralo pretnjama i nasrtajima na aktiviste inicijative u toku izborne kampanje za skupštinu grada Beograda.

„Zato ove presude ne vidimo samo kao mehanizam da se utvrdi istina, već i kao način da pokažemo da ne pristajemo da budemo žrtve kriminalnog režima, već želimo da mu se suprotstavimo svim sredstvima koja su nam na raspolaganju. Od tužbi i pravnih procesa, preko uličnih akcija i protesta, do stručnih analiza i učešća na izborima. Pravni tim inicijative Ne davimo Beograd podneće žalbu na presudu jer smatramo da iznos presude ne odgovara delu, a nastavićemo da se pravnim putem i dalje borimo da se ne dozvoli da režimski mediji uništavaju živote nepodobnih građana, aktivista i novinara“, poručuji iz ove organizacije.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare