Foto:EPA-EFE/OLIVIER HOSLET, Joe Klamar / AFP / Profimedia, Shutterstock

Najavljena poseta Miroslava Lajčaka Beogradu i Prištini planirana je još krajem prošle nedelje i nema nikave veze za jučerašnjim imenovanjem Nenada Rašića za ministra u kosovskoj Vladi, rekao je portparol EU Peter Stano. Kada je reč o samitu Zapadnog Balkana u Tirani, Stano je ponovio koliko je važno njegovo održavanje, posebno u regionu i aktuelnoj geopolitičkoj situaciji.

On se, posle pitanja novinara, osvrnuo na to imenovanje, novu oštru retoriku iz Beograda, ali i najavu mogućeg neučešća Srbije na samitu u Tirani naredne nedelje, prenosi N1.

Pročitajte još...

„Evropska unija očekuje evropsko ponašanje i kada je reč o retorici i kada je reč o rešavanju problema, o akcijama i pokušajima da se pronađe rešenje. Ono što se juče dogodilo na Kosovu već smo komentarisali – da je u okviru dijaloga Beograda i Prištine međusobno poverenje od suštinske važnosti. Rekli smo vrlo jasno d u ovom kontekstu, bez obzira na imenovanje Nenada Rašića kao ministra za zajednice i povratak na Kosovo, vitalno za sve ministarske izbore da su učinjeni u skladu sa Ustavom Kosova. EU i sve države članice pozivaju Kosovo da osigura da su svi proceduralni koraci u imenovanju ministara koji predstavljaju manjinsku zajednicu u potpunosti ispoštovani i naše preliminarno tumačenje jučerašnjeg imenovanja je da ne ispunjava sve uslove predviđene Ustavom Kosova. To je svakako sada na Ustavnom sudu Kosova da procesuira i mi očekujemo od Prištine da se uskladi sa Ustavom, što je od suštinske važnosti za vladavinu prava“, rekao je Stano.

Dodaje da je izuzetno važno imati na umu veoma krhku situaciju.

„Imali smo već moguću eskalaciju koja godinama nije viđena i koju je EU iskoristila kao priliku da pozove Srbiju i Kososvo na deeskalaciju i da se uzdrže od jednostranih poteza i provokacija. Situacija je krhka i svaka akcija koja može da izazove nove tenzije ili da poveća postojeće, mora da se izbegava. Ponavljam poziv EU i svih 27 članica obema stranama da odmah učine sve da se Srbi vrate u kosovske institucije, u skladu sa postignutim sporazumima. Kada je reč o samitu Zapadnog Balkana u Tirani, ponavljam koliko je važno njegovo održavanje, posebno u regionu i posebno u aktuelnoj geopolitičkoj situaciji“, dodao je Stano.

A šta se tačno dogodilo?

Kosovski premijer Aljbin Kurti imenovao je juče predsednika Progresivno demokratske stranke Nenada Rašića na mesto ministra za zajednice i povratak u kosovskoj vladi, umesto Gorana Rakića koji je do izlaska Srpske liste iz kosovskih institucija bio na ovoj poziciji.

Otvorilo se pitanje da li je ova odluka u skladu s kosovskim ustavom, a tim povodom se oglasio portparol Evropske unije Peter Stano, koji je rekao da je od vitalnog značaja da Priština poštuje sve neophodne korake prilikom imenovanja ministara koji predstavljaju nevećinsku zajednicu.

Usledila je reakcija šefa srpske države, koji je bukvalno doživeo pomračenje.

„I sada nekoliko stvari koje želim pre mog zvaničnog obraćanja, delimično sutra sa evropskim komesarom, ako do toga uopšte dođe pošto nisam siguran posle mojih reči da će do toga doći i posle naših odluka u međuvremenu. Ali u subotu ću se svakako obratiti građanima. Dakle, sramna izjava je jedna blaga reč za jedan bedni antisrpki odnos koji su pokazali kroz ovu izjavu, jer ovo što je uradio teroristički ološ Aljbin Kurti to nije … a ja sam ovo smanjio sve ono što je trebalo o njemu da kažem. I ćutim mesecima, ćutim godinama, trpim gluposti od svih i u regionu i u Evropi na sve moguće načine… Taj teroristički ološ što je uradio danas trebalo je da dobije zasluženu osudu EU, naravno nije je dobio, dobio je nešto što mogu da razumem možda ja, a možda niko. I tako se ponašaju svaki put. Ne samo da su prekršili norme Briselskog sporazuma, prekršili su norme i međunarodnog javnog prava, sve demokratske principe i norme po kojima se biraju ili se ponudi nekome ko je dobio veliki broj glasova, a ne nekom ko je dobio jedan posto glasova. Baš ih briga. Zato što je to u skladu s interesima jedne evropske sile i zato što je to u skladu s interesima koje neko treba da provede, a protiv Srba“, rekao je, između ostalog, Vučić.

BONUS VIDEO: Trenutak kad je Vučić izgubio kontrolu nad sobom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare