„Branimo Ustav!“: Građani protestovali zbog zakona o otimanju imovine

Politika 23. nov. 202110:35 > 13:01
Podeli:

Ispred Skupštine Srbije, u kojoj je danas na dnevnom redu rasprava o zakonu o eksproprijaciji, održan je protest protiv usvajanja tog zakona. Okupljeni građani protivili su se i donošenju novog zakona o referendumu. Protest je prošao bez incidenata, iako je situacija u jednom trenutku bila "na ivici noža".

Predstavnici Saveza ekoloških organizacija Srbije ušli su zgradu parlamenta da predaju svoje zahteve. Kako nam je rečeno, demonstranti traže povlačenje zakona o eksproprijaciji i referendumu iz procedure.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Ispred parlamenta došli su članovi Skupštine slobodne Srbije Biljana Stojković i Srđan Škoro, predsednik DS Zoran Lutovac, potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić, Aleksandar Jovanović Ćuta, članovi inicijative Ne davimo Beograd…

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Okupljeni građani su vikali „Izdaja, izdaja“, „Bando napredna“, „Napolje“, „Aco lopove“…

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Srđan Škoro je rekao ispred Parlamenta da se uvodi pljačka koja će biti ozakonjena.

„O načinu kako da ostanemo bez imovine, dostojanstva, bez svega što su naši preci sticali. Sa nama su danas predstavnici pokreta Suvoborska greda. Ako se dobro sećate, ovaj narod je na toj Suvoborskoj gredi slomio kičmu Austrougarskoj carevini. Sada narod ponovo mora da ustane da slomi kičmu ovom i ovakvim zakonima protiv njega. Ako su oni tamo što sede narodni poslanici, bio bi red da izađu pred svoj narod i da nas pogledaju u oči dok donose taj zakon, kad nam već rade o glavi“, naveo je Škoro.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Ljuljana Bralović iz udruženja Suvoborska greda rekla je na protestu da u ime pet udruženja koja su u savezu SEOS preda zahteve protiv dva sramna zakona, koji nisu usmereni samo na mesta gde su predviđena iskopavanja litijuma.

„Usmeren je na svakoga od vas. Ako se neko namerači i ako imate dobru lokaciju, gde treba da smesti neke Kineze koji treba da rade na autoputu, dobićete rešenje da u roku od sedam dana napustite svoje prostorije, jer to je, je l’ te, državni interes“, navela je ona.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Kako su saopštili, novi zakon o eksproprijaciji, koji se danas nalazi na dnevnom redu parlamenta, i zakon o referendumu, koji će se pred poslanicima naći u četvrtak, pogubni su za sve građane države Srbije budući da „predviđaju štetne izmene u pravu i organizovanju referenduma, kao i otimanje imovine građana zarad pogubnih projekata i državnih sporazuma“.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Takođe, oni su naglasili da ovi zakoni nisu povezani isključivo sa projektima Rio Tinto i drugih rudarskih kompanija, već i sa svim postojećim i budućim dogovorima države sa kompanijama koji će, zahvaljujući ovim zakonima, omogućiti proglašavanje javnog interesa i eksproprijaciju zemlje građana.

BONUS VIDEO Protest ispred Skupštine – zvižduci za poslanike i policiju

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar