Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje odlučio je da zbog rasporostranjenosti gripa privremeno prekine rad škola i vrtića u Vojvodini od 12. do 21 februara.

Kako je saopšteno, odluka je doneta na osnovu preporuke Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo i Instituta za javno zdravlje Vojvodine. O načinu nadoknade propuštenog obrazovno-vaspitnog rada odluka će biti doneta naknadno.

U Vojvodini je prijavljena epidemija gripa, pa je u skladu sa epidemiološkom sitacijom doneta i preporuka obustavi rad vrtića i škola u Vojvodini, rečeno je za Nova.rs u Pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo.

Vojvodini je registrovana visoka rasprostranjenost virusa gripa i oboljenja sličnih gripu i trend je rastući.

Prvi put tokom ove godine intenzitet virusa gripa iznad epidemijskog praga registrovan je na teritoriji pet okruga u Vojvodini, što ukazuje na široko rasprostranjenu aktivnost virusa u pokrajini.

Rukovodstvu svih zdravstvenih ustanova za stacionarno lečenje na teritoriji Vojvodine preporučen je nastavak primene mere zabrane ili ograničenja poseta pacijentima.

Dodaje se da će mere biti na snazi dok stopa pojave virusa i oboljenja sličnih gripu ne bude ispod epidemijskog praga.

U Ministarstvu prosvete, za portal nova.rs, kažu da se o radu škola u centralnoj Srbiji, odluka očekuje do kraja nedelje, u skladu sa postojećom epidemiološkom situacijom.

„Za razliku od Vojvodine, deca u centralnoj Srbiji još nisu krenula u školu, pa je situacija, što se tiče širenja virus agripa mirnija“, kažu u Ministarstvu prosvete i dodaju da će odluka biti doneta u skladu sa preporukama i izveštajima Instituta za javno zdravlje Srbije.

U Institutu za javno zdravlje Srbije nisu odgovarali na pozive Nova.rs, ali smo zato iz Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu dobili informaciju da se tokom protekle nedelje smanjio broj obolelih od respiratornih infekcija i oboljenja sličnih gripu.

grip vojvodina škole
Foto: Screenshot N1 / Leposava Garotić

„Razlog je to što su deca u Beogradu još uvek na raspustu“, objašnjava epidemiolog Leposava Garotić.

Prema njenim rečima, još je rano govoriti o produžetku raspusta, pošto deca u Beogradu u školu kreću tek narednog utorka, 18. februara.

„Pratićemo situaciju i predlagati mere u skladu sa time“, kaže epidemiolog iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Ona je navela da je protekle nedelje u Beogradu registrovano 16.448 novoobolelih od akutnih respiratornih infekcija, što je 32,4 odsto manje nego nedelju dana ranije.

Od oboljenja sličnih gripu u u prestonici je tokom protekle nedelje bilo 878 novoobolelih, što je upola manje nego nedelju dana ranije.