Veton Surroi
Veton Suroi Foto:SAMUEL KUBANI / AFP / Profimedia

Prištinski analitičar i publicista Veton Suroi izjavio je večeras da je Priština pred dva izazova po pitanju evropskog predloga sporazuma - pitanje samouprave Zajednice srpskih opština (ZSO) i status Srpske pravoslavne crkve (SPC).

„Sada ulazimo u proces koji bi trebalo stvoriti normalizaciju bez međusobnog priznavanja, ali onda otvoriti još jedan pregovarački korak za obavezujuće sporazume. Dva su neposredna izazova ugrađena u ovaj projekat. To je pitanje samouprave kosovskih Srba, a to je i legalizacija statusa Srpske pravoslavne crkve“, rekao je Suroi za prištinsku televiziju KTV.

Kako je dodao, Priština je smatrala da su ti izazovi prevaziđeni Ahtisarijevim planom, pregovaračkim procesom u Beču.

On je ocenio da je ovo najozbiljniji pregovarački zahtev od Ahtisarija pa nadalje.

„U Rambujeu smo ušli sa nekim principima o kojima se ne može pregovarati, koji su ponuđeni strankama i onda smo napravili okvir koji je dao rezultat za Kosovo i njegovo oslobođenje. U Bečkom procesu ušli smo sa principima o kojima se ne može pregovarati o kojima je postignut dogovor i sa Rusijom. Ovoga puta radi se o principima za koje se tvrdi da se ne mogu pregovarati, a o kojima su se dogovorile prvo Nemačka i Francuska, zatim EU i SAD. Bavimo se najozbiljnijim pregovaračkim procesom od Ahtisarija pa nadalje“, dodao je on.

BONUS VIDEO: Kome je prihvatljiv nemačko-francuski plan za Kosovo

Komentari

Svi komentari (0)