Miroslav Lajčak Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak upozorio je vešeras u Prištini da će strana koja bude odbila evropski predlog biti suočena sa smanjenjem podrške.

Lajčak je, u intervjuu za Kljan TV, upitan šta se dešava ako jedna strana odbije predlog, rekao da će tada međunarodna zajednica smanjiti podršku toj strani, a povećati je drugoj, prenosi Reporteri.net.

„Tada međunarodna zajednica mora da odgovori na odgovarajući način i podržaće jednu stranu više, ili će smanjiti podršku drugoj strani“, objasnio je u emisiji “Rubikon”.

Dalje, je rekao da je proces dijaloga suštinska misija međunarodne zajednice, prenosi Kosovo Onlajn.

„Ovaj proces je u velikoj meri u fokusu međunarodne zajednice. Misija od prošlog petka je bila zaista teška, SAD, EU i tri zemlje ne bi došle ovamo uzalud“, objasnio je Lajčak.

Dodao je da će, kada obe strane budu kazale da su spremne da prihvate evropski predlog, okupiti na zajedničkom sastanku.

„Ove razgovore vodimo odvojeno sa stranama, ali kada ih okupimo, naravno da očekujemo da prihvate plan, potpišu ga i naravno I sprovedu”, podvukao je Lajčak.

Mi smo partneri – ne dolazimo sa pretnjama ili ultimatumima, predlog je najbolji moguć

Lajčak je rekao da očekuje da Kosovo i Srbija prihvate i potpišu predlog.

“Sa stranama vodimo odvojene razgovore i kada ih okupimo očekujemo da prihvate plan, potpišu ga i sprovedu. Tako da ćemo se pobrinuti da ono što bude potpisano bude i sprovedeno. Mi smo partneri, ne dolazimo sa pretnjama ili ultimatumima. Imamo najbolju nameru da zaista podignemo kvalitet odnosa Kosova i Srbije”, rekao je Lajčak.

Komentarišući izveštaj srpskog lista Danas, koji je pre nekoliko dana objavio verziju plana za obe strane, Lajčak je odgovorio:

“Blizu je, ali nije isto. Da se ne igramo s tim, to je filozofija”.

Ističe i da je predlog najbolji mogući.

„Imali smo veoma ozbiljnu diskusiju zašto je ovaj predlog dobar. Zaista verujemo da je to najbolji mogući predlog i po tome šta će doneti, kakve će biti posledice postizanja dogovora i šta možemo očekivati ako se ne postigne dogovor“, rekao je on.

Dodao je da se vratio da nastavi razgovore.

Predlog sadrži 11 tačaka, njegova filozofija ne mora da se menja

Lajčak je rekao i da je predlog sadrži 11 tačaka, a da je najbolji način da se nazove predlog za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije.

“Ja sam predstavio plan u septembru i prvo smo razgovarali sa premijerom Aljbinom Kurtijem. Onda sam u decembru predstavio ažurirani plan, sa komentarima koje smo dobili od Vlade Kosova. Prošle nedelje smo imali prvu suštinsku diskusiju u vezi sa planom. Kao što znate, sastanak je trajao dva i po sata, bila je duga diskusija, a ambicije su da se zaustavi ciklus kriza kako bi se fokusirali na normalizaciju”, rekao je Lajčak.

Na pitanje koliko se sadašnja verzija promenila u odnosu na prvi nacrt, Lajčak je rekao da pojedini tekstovi koji su prezentovani u medijima nisu bili tačni.

“Ja sam se posle prvog izlaganja vratio, u Prištini i u Beogradu smo razgovarali i tražili komentare, a zatim smo pokušali da ih ugradimo. Vrlo jasno smo rekli da filozofija predloga ne mora da se menja, jer je on sačinjen sa najboljim namerama, kako doći do normalizacije odnosa”, naveo je Lajčak.

Lajčak je dodao da je poslednji sastanak bio suštinski fokusiran na evropski predlog, kao način za prevazilaženje kriza i fokusiranje na normalizaciju odnosa.

“To je bila naša rasprava, razdvojena sa Vladom Kosova i sa predsednikom Srbije, a naš cilj je da ih obojicu dovedemo u istu prostoriju i dogovorimo plan. Zato je prošli petak bio važan, jer smo imali suštinske razgovore sa Kurtijem, a potom i sa Vučićem“, rekao je Lajčak.

Predsednik Vučić u dve izjave dao jasan stav

Lajčak je rekao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u svojim izjavama posle susreta sa njim i četvoricom predstavnika SAD, Nemačke, Francuske i Italije izneo jasan stav po pitanju evropskog predloga.

„On je dao dve izjave posle našeg sastanka i mislim da je vrlo jasno izneo svoj stav. Voleo bih da bude jednostavno, jer je zaista važno da smo na dobrom putu sa Vladom Kosova i Vladom Srbije. Ovo je veoma važno“, rekao je Lajčak, ne želevši dalje da komentariše Vučićev stav.

Slično je reagovao i na izjave kosovskog premijera Aljbina Kurtija, jer je proces u toku.

„Jedva čekate da odgovorim na to pitanje, jer je proces u toku. Rekao sam ono što sam rekao, u ime grupe predstavnika. Hteli smo da pošaljemo neke signale i tu sam da nastavim naše napore, da dođe do potpisivanja sporazuma i njegove primene”, rekao je Lajčak.

Predlog daje mnogo Kosovu, maksimalno moguće u ovom trenutku

Lajčak je rekao i da predlog ostavlja neka pitanja nerešena, ali da sadrži rešenje za mnoge probleme.

„Predlog je veoma dobar, daje mnogo Kosovu, statusu Kosova i odnosima Kosova i Srbije, međunarodnom položaju Kosova, rekao bih maksimalno moguće u ovom trenutku”, rekao je Lajčak.

Dodao je da predlog nije kraj priče, koja se nastavlja pravno obavezujućim sporazumom o normalizaciji odnosa za sva otvorena pitanja.

“Kosovo može mnogo da dobije u pogledu svog statusa, kvaliteta odnosa sa Srbijom. Regionalna saradnja će biti otključana. Četiri slobode će biti garantovane u saradnji zemalja regiona. U velikoj meri treba da se poboljša pozicija Kosova u pogledu EU i međunarodne zajednice”, rekao je Lajčak.

Sporazum da se potpiše što pre

Lajčak je dodao i da bi voleo da se sporazum potpiše što pre.

„Voleo bih da se ovo uradi što pre. Naučio sam neke stvari u politici, politička pažnja nikada nije previše usmerena na neko pitanje u regionu”, ukazao je on.

Kako je rekao, sada postoji najbolja saradnja, dok će EU sledeće godine biti zauzeta evropskim izborima, a SAD predsedničkim.

“Pažnja neće biti na istom nivou. Na početku smo ove godine i hajde da se potrudimo da kada se sastanemo na kraju godine možemo da kažemo da je posao urađen dobro“, rekao je Lajčak.

Nadam se da će se Srbi vratiti u institucije

On je rekao da se razgovara o pitanju povratka kosovskih Srba u institucije, koji su ih napustili ​​u novembru prošle godine.

„Nadam se da će se Srbi vratiti u institucije. Razgovaramo o ovim pitanjima. Oni su važni jer vakuum nije dobar, čak ni za funkcionisanje sistema, pa očekujem od kosovske vlade da stvori uslove za povratak kosovskih Srba u institucije, a očekujem da će Beograd podstaći povratak, jer ovo nije normalna situacija“, izjavio je Lajčak.

Registarske tablice deo evropskog predloga

On je najavio da je pitanje registarskih tablica deo evropskog predloga.

Kazao je da je previše vremena utrošeno na registarske tablice, umesto na važnija pitanja.

„Mislim da smo u poslednjih šest meseci potrošili dosta vremena na pitanje registarskih tablica. Bilo je mnogo tenzija, anksioznosti i problema. Verovatno mnogo više nego što ovo pitanje zaslužuje. Oduzelo nam je mnogo vremena i energije koju smo mogli da potrošimo na energetiku, na primer. Kada govorimo o tablicama, ovaj predlog je odgovor jer se sa njim adresiraju i registarske tablice“, dodao je Lajčak.

Gubimo vreme, Kosovo ne treba da se plaši ZSO, neće biti nova RS

Lajčak je poručio i da Kosovo ne treba da se plaši osnivanja Zajednice srpskih opština, koja, kako je rekao, ne znači drugu Republiku Srpsku.

“To je nešto što će izraditi, uspostaviti i potpisati samo Kosovo”, ukazao je Lajčak.

Naveo je i da Kosovo gubi vreme opirući se i protiveći se uspostavljanju ZSO.

„Čudi me da se ljudi plaše nečega što ne postoji. Drugo, vi ćete je formirati, neće se nametati. Kosovo ima ravnopravnu ulogu u dijalogu, kao i Srbija. Ono što ste potpisali, znači da se sa tim i slažete. Nećete više potpisivati nešto sa čime se ne slažete”, rekao je Lajčak.

EU će imati poseban komitet za proveru primene evropskog predloga

Lajčak je rekao da će EU imati poseban komitet za praćenje primene predloga, nakon što ga Kosovo i Srbija potpišu.
„Tehnički, imaćemo posebno telo, mehanizam koji će obezbediti da se ne desi da jedna strana obavi svoj zadatak, a druga ne. Sve će nadgledati Evropska unija. Imaćemo poseban komitet i Unija će biti redovno informisana i na osnovu redovnih izveštaja donositi odluke“, rekao je Lajčak.

***

BONUS VIDEO – „Srbija u EU, Kosovo u UN“: Milan St. Protić o konačnom sporazumu koji bi bio povoljan po nas

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar