Aleksandar Vučić. Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Portal Nova.rs objavio je eksluzivnopredlog Nacrta statuta Zajednice srpskih opština koje je nedavno sastavila nemačka fondacija “Fridrih Ebert”. Ovaj dokument nedavno je komentarisao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je javno prozvao ovu nemačku NVO, navodeći da nije posao ove organizacije da se bavi kompetencijama ZSO.

“Na šta sam posebno poludeo od besa danas… Obaveštavaju nas da ‘Fridrih Ebert fondacija, nemačke stranke SPD, pravi nacrt Statuta ZSO. Da nemačka nevladina organizacija govori o kompetencijama ZSO… Nije to vaš posao, postoji srpski upravljački tim koji treba time da se bavi. Nije to vaš posao”, rekao je Vučić gostujući na TV Hepi.

“Ko ste vi da se bavite ZSO? Kakve veze vi imate sa Srbima?”.

On je istakao da to mora da uradi Upravljački tim, koji je formiran, što je potpisano i odobreno.

Dodao je i da je svestan da je “nagrabusio” i da će ga napadati sa svih strana zato što je upitao ko je FES da se time bavi i kakve to veze ima sa Nemačkom.

“Šta vi predlažete bilo šta o tome, to je, ako je nečija, stvar Srba i Albanaca”, rekao je Vučić.

Poručio je da oni ne treba da se mešaju u to šta će Srbi na Kosovu da rade u svojim opštinama.

“Sporna su izvrša ovlašćenja, a govorimo o zdravstvu, školstvu, kulturi, socijali, onome što je suština, da bismo mi preko ZSO mogli to da finansiramo, da ne zavise od Prištine. Kao i danas, ništa više od toga. Ali, ne daju izvšna ovlašćenja, jer nije u skladu sa njihovim tzv. Ustavom”, rekao je Vučić.

Na konstataciju da se kaže da će ZSO onda biti kao Republika Srpska, upitao je kome i zašto smeta RS, koja je formirana Dejtonskim sporazumom.

“Što im je ružna RS? Meni je lepa. A, njima je ružna jer sve što ima srpsko ne mogu da podnesu. Sve što čuju da ima srpsko, najviše bi voleli da ne postoji. Da ne postoji Republika Srpska, sever Kosova, ni Srbi na Kosovu južno od Ibra”, rekao je Vučić.

Podsetimo, portal Nova.rs eksluzivno je objavio predlog Nacrta statuta Zajednice srpskih opština koje je nedavno sastavila nemačka fondacija “Fridrih Ebert”. U ovom nacrtu koji sadrži 18 tačaka, predloženo je na koji način treba formirati ZSO, po čijim zakonima, kako se postaje njen član i kakva su njena prava u pravnom sistemu Kosova i način na koji se finansira.

Opširnije pročitajte u posebnoj vesti.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare