Foto:TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Kako je jedan tvit Vjose Osmani uz deljenje vesti agencije koja se predstavlja kao nezavisna o tome da je „bivši Miloševićev ministar informisanja“ zapretio ratom ukoliko se ne postigne kompromis, pokrenuo večeras lavinu reakcija iz Prištine, a potom iz Beograda? I šta je zapravo rekao predsednik Srbije? Ovim rečima je Kossev započeo analizu onoga što je predsednik Srbije rekao u jučerašnjem vanrednom obraćanju javnosti, u kojem je problem sa Kosovom uporedio sa situacijom u Nagorno Karabahu i spominjao mogućnost rata.

„Očekujem da Evropska unija i NATO odgovore na ovu pretnju za nasilnim ratom“, oglasila sevd kosovskog predsednika Vjosa Osmani koja je istovremeno i predsednica kosovske skupštine.

Ona je uz poruku podelila vest sa sajta „DTT-NET English“, koji se sa kontakt adresom u Klini predstavlja kao „nezavisna dnevna onlajn novinska agencija o regionu Zapadnog Balkana“- sledeće sadržine: „Bivši Miloševićev ministar upozorio je na konflikt na Kosovu poput Nagorno Karabaha ukoliko propadnu napori za kompromisom“.

U tekstu je navedeno:
„Predsednik Srbije danas je upozorio da, ukoliko se ne bude postigao kompromis sa Kosovom putem pregovora uz posredovanje EU, onda bi zamrznuti konflikt mogao da se u budućnosti odmrzne, ukazujući na konflikt Nagorno Karabaha između Jermenije i Azerbejdžana, obećavajući da će, šta god se dogodi sa pregovorima u Briselu, Beograd nastaviti da ekonomski i vojno jača kako bi, kako je kazao, branio zemlju u bilo kom trenutku od bilo kog potencijalnog agresora“.

U tekstu nema navoda gde je i kojom prilikom rečeno, nema tačnih citata, a umesto fotografije sa konferencije za medije, objavljena je fotografija ranijeg susreta i rukovanja srpskog i ruskog predsednika, iako se na događaju ruski predsednik nije nijednom spomenuo.

Isti izvor vesti sajta iz Kline, kao i Vjosa Osmani, preneo je i Danijel Server uz sledeću poruku: „Ovo je pretnja u pokušaju da se preuzme Kosovo vojnom silom. NATO mora da jasno stavi do znanja kakve će biti posledice“.

Odmah je reagovala koleginica – Meljiza Haradinaj Stubla, koja vodi spoljne poslove za Kosovo:

„Nakon što je srpskim oružjem doliveno gorivo u borbe za Nagorno Karabah, srpski Vučić, Miloševićev ministar za informisanje sada preti zemljama saveznicama NATO-a da će nastaviti da se priprema vojno za nove balkanske ratove!“.

U sledećem tvitu poručila je:

„Politika i pristup ruske pudlice je jasno protiv evropskih vrednosti i bezbednosnih politika NATO-a na Balkanu. Svi rusko-srpski napori da se podrije regionalni mir, stabilnost i sigurnost neprihvatljivi su za Kosovo i sigurno će propasti kao i njihova neslavna kapitulacija 1999.“.

Hodžaj: Kao i prethodnice
Vd predsednika PDK i nekadašnji ministar spoljnih poslova, Enver Hodžaj, slaže se sa svojim prethodnicama:

„Jedina pretnja regionalnoj stabilnosti i miru ostaju sledbenici Miloševića u srpskom vladinom i bezbednosnom aparatu. Današnji komentari Aleksandra Vučića zahtevaju hitan odgovor međunarodne zajednice. Region se može kretati prema zapadu samo kada se Srbija suoči sa Kosovom“, napisao je Hodžaj na Tviteru.

Hoti: Vučićeve izjave ne idu u prilog normalizaciji

Nešto umerenija reakcija u izboru reči, stigla je od kosovskog premijera Avdulaha Hotija.

„Kosovo je posvećeno miru i stabilnosti u regionu i šire. Izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića ne idu u prilog normalizaciji odnosa dve države, postizanju konačnog sporazuma i uzajamnom priznanju. Oni su u suprotnosti sa svim obavezama koje je Srbija preuzela, pod garancijama međunarodne zajednice, za trajni mir i ekonomski razvoj u regionu. Vlada Republike Kosovo i dalje ostaje posvećena svojoj konstruktivnoj ulozi u korist mira, stabilnosti i prosperiteta čitavog regiona“, poručio je na Fejsbuku.

I on je ponovio poziv Osmani da EU i NATO odgovore na „ove provokacije“, dok će vlada u Prištini i dalje biti posvećena što bržem članstvu u NATO, EU i svim relevantnim međunarodnim institucijama.

„Čekaćemo Vučića“

Reaguju i drugi političari. Šef poslaničke grupe AAK i brat Ramuša Haradinaja – Daut Haradinaj, takođe Vučićevu izjavu vidi kao „pretnju ratom“, ali takođe i podizanje optužnica od strane Specijalizovanih veća.

Situaciju na Kosovu ocenio je ozbiljnom, nikad ranije viđenom, a dijalog sa Beogradom, iako nema alternativu, kao proces sa kojim ne treba da se požuruje, odnosno, koji, kako pišu elektronski mediji u Prištini, treba da se zaustavi.

U jeku prvih pojavljivanja najviših pripadnika nekadašnje OVK, ali i kosovske politike, bivši komandant ove oružane formacije, Džafer Gaši, kazao je da će stanovnici Kosova „ostati i čekati Vučića“.

„Ovde smo i sačekaćemo ih kao što smo i tada očekivali. Voleo bih da taj trenutak ne dođe jer rat ne donosi dobro, ali mi smo ovde i ne nameravamo da odemo“, rekao je Gaši u emisiji Frontal na kanalu T7.

Majko: Vučić izbegava obaveze iz Bele kuće i vodi dvostruk život u međunarodnim odnosima

Stiže reakcija i iz Albanije. I bivši albanski premijer Pandelji Majko kazao je da je Vučićeva izjava o „zamrznutom konfliktu“ i upoređivanju sa Nagorno Karabahom neodgovorna i smatra da on na taj način izbegava obaveze potpisane u Beloj kući.

„Izjava predsednika Srbije kojom je povukao paralelu između države Kosovo sa statusom zamrznutog sukoba Nagorno Karabaha je neodgovorna! Dvostruki život Srbije u međunarodnim odnosima predstavlja stvarnu pretnju regionalnoj stabilnosti! Predsednik Vučić je utvrdio da sukob sa Albancima još nije gotov i smatra ga zamrznutim, napisao je Majko.

„Hladni logistički umovi u Srbiji razumeju spremnost Albanaca u nekim zemljama ako neko krene za idejom konfliktnog scenarija. Znaće početak, ali ne i kraj!“, dodao je.

Ovo je samo deo reakcija iz Prištine, odnosno albanskih političara. Svi imaju istu ocenu, Vučić preti ratom, koriste Miloševićevo ime, reči genocid Srbije i pozivaju NATO i EU da se izjasne.

Ređi su bili elektronski portali večeras na kojima je mogla da se pronađe originalna Vučićeva izjava, već u većem broju slučajeva samo reakcija kosovskih političara na to kako su je oni parafrazirali i komentarisali.

Petković: Ne vode albanski političari polemiku s Vučićem već sa stereotipima o Srbima

Histerična reakcija iz Prištine – opisao je Petar Petković večerašnju lavinu reakcija kosovskih političara. Nije u pitanju polemika sa predsednikom Srbije, već sa stereotipima o Srbiji koje Priština planski pothranjuje, objasnio je novi direktor Kancelarije za KiM u saopštenju za medije večeras.

„Zamrznuti konflikt nikome nikad nije doneo ništa dobro, a to što deo političara u Prištini našu težnju za kompromisnim rešenjem doživljava kao pretnju, najbolje govori kako mnogi na Кosovu i Metohiji zapravo vide dijalog“, navodi se u pisanoj reakciji.

Ukazao je na to da deo albanskih političara i „dalje živi u devedesetim godinama prošlog veka“.

Кljučna poruka predsednika Vučića danas je bila je da je Srbiji i srpskom narodu najvažniji mir, i da su albanski predstavnici u Prištini jednako zainteresovani za mir, oni bi morali da pozdrave i podrže takvo opredeljenje Beograda, objašnjeno je u Beogradu večeras.

„Ali, kad smo kod pretnji miru i stabilnosti u regionu, moram da primetim da su najveća opasnost u tom smislu upravo oni koji se protive kažnjavanju ratnih zločinaca i oni koji prave vojsku iako po Rezoluciji 1244 i Кumanovskom sporazumu na tako nešto nemaju pravo. Pa neka se sami prepoznaju!“, zaključio je na kraju obraćanja Petković.

Petkoviću se sa sličnim porukama pridružila Srpska lista, koja brani lik i delo srpskog predsednika.

PKS: Vučić zapravo unosi nemir Srbima na KiM i to po ko zna koji put

Potpuno drugačije je Vučićeve poruke, u odnosu na vlast u Beogradu i Prištini doživela je Partija kosovskih Srba. Vučićeva izjava zapravo unosi nemir među preostale Srbe na Kosovu i Metohiji i to „po ko zna koji put“.
„Poredeći situaciju na Kosovu i Metohiji sa onom u Nagorno-Karabahu on direktno vređa inteligenciju Srba koji su ostali da žive na KiM i gazi Ustav Srbije. Kosovo i Metohija ni po čemu nemaju sličnosti sa situacijom u Azerbejdžanu i na KiM važi Rezolucija 1244 SB UN-a, ista ona koju u nekim segmentima neprestano krše i Priština i Beograd“, naveo je ovaj politički subjekt u pisanoj izjavi za medije kasno sinoć.

Podsećajući na prisustvo međunarodnih bezbednosnih snaga i to da one treba da budu garant mira i stabilnosti, PKS dodaje da je sa druge strane uspostavljena još jedna oružana formacija – protivno ustava samog Kosova ali i uz prećutnu saglasnost Srpske liste i zvaničnog Beograda – „vojska Kosova“.

„Sada, dve godine nakon toga, plašiti preostale Srbe nekim novim ratom i sukobom poput onog u Nagorno-Karabahu, a sve zarad pripreme terena za priznavanje Kosova od strane Srbije, za nas je neprihvatljivo i odraz je potpunog amaterizma u odnosu Srbije prema svojim interesima i svom narodu na KiM“, navela je PKS.
Oni, kako kažu, posebno licemerje vide u delu izjave predsednika Srbije u kome govori o potrebi da ne treba da „našoj deci“ ostavimo zamrznuti konflikt.

„A ujedno ne daje odgovor da li u velikoj Albaniji treba da ostanu naša deca južno od Ibra ili ona u ovoj SNS jednačini nisu ni važna kao neka druga deca severno od Ibra?“, istakao je PKS.

KFOR: U potpunosti posvećeni sprovođenju mandata UN

Konačno, evo šta kaže NATO:
„Misija KFOR-a, koju predvodi NATO, ostaje u potpunosti usredsređena na sprovođenje mandata Ujedinjenih nacija, da obezbedi sigurnost i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu. Takođe nastavljamo da podržavamo dijalog Beograda i Prištine, uz pomoć EU, kao jedinog trajnog političkog rešenja za stabilnost na Kosovu i širem regionu zapadnog Balkana“, navedeno je u izjavi za RSE.

A šta je zapravo rekao srpski predsednik?

Do rešenja za Kosovo bolje ranije nego kasnije, u protivnom moguć sukob, to je srž Vučičeve izjave za medije u četvrtak, neposredno nakon što se sastao sa Kvintom u Beogradu.
„Mnogi bi mogli da pomisle da je situacija oko Kosova bolja nego ranije zbog unutrašnjih prilika na Kosovu zbog toga što nije moguće očekivati snažniji pritisak na Srbiju do decembra, januara od strane velikih zapadnih sila. Ali za mene je važno da vam danas kažem, da sukob u Nagorno Karabahu je pokazao kako jedan zamrznuti konflikt, kada ga neko odmrzne, može da eskalira u pravu katastrofu“.

Istovremeno je istakao da je najvažnija poruka mira, dijaloga i želje da Beograd nastavi dijalog s Prištinom, kao i da je najbolje rešenje koje možemo da postignemo kroz dijalog, da nam se u protivnom ne bi dogodio sukob.

„Najvažnija poruka za nas je poruka mira i poruka dijaloga, poruka želje da nastavimo dijalog sa Prištinom i da razumemo da je najbolje rešenje ono rešenje koje možemo i moramo da postignemo dijalogom. I bolje da ga postignemo ranije nego kasnije jer nam se u suprotnom može dogoditi nekakav sukob. Moramo da vodimo računa o budućnosti naše dece, moramo da vodimo računa o Kosovu i Metohiji i potpuno sam siguran da će ljudi u Evropi to razumeti“.

On jeste ukazao na to da Srbija zbog svega mora da nastavi ekonomski i vojno da jača da bi zemlju mogla da sačuva od potencijalne agresije.

Komentari

Svi komentari (1)