Foto: Medija centar Beograd

"Džo Bajden u jednom dokumentu vrlo eksplicitno govori da je Kosovo nezavisno i da je krajnje ishodište međusobno priznanje. Amerika je priznala Kosovo i to se neće menjati. Bajden će biti eksplicitan u svom stavu, možda će prepustiti stvar EU jer naš region za Ameriku nije prioritet. Pretpostavljam da će neki nižerangirani zvaničnik Bajdenove administracije da se bavi Srbijom i Kosovom", smatra urednik spoljnopolitičke rubrike nedeljnika NIN Zoran Preradović.

Preradović za N1 kaže da su brojni razlozi Trampovog poraza na izborima i dodaje da mu je najmanje išao na ruku odnos prema pamndemiji i uporno negiranje.

„Taj manjak empatije je uticao na sve to. Bajden nije neko ko je mnogo ispoljavao emocije tokom političke karijere i može se podičiti čvrstim moralnim principima, ali demokrate poraza na prethodnim izborima koštala odvojenost establišmenta od građana. Videćemo kako će Bajden funkcionisati, prve najave formiranja tima za borbu protiv epidemije govorte da je shvatio gde je Tramp napravio grešku“, rekao je Preradović.

Kada je u pitanju spoljna politika, Bajden će se, smatra Preradović, koncentrisati na nekoliko tačaka – odnosi s Kinom i Rusijom, kao i relaksacija odnosa sa EU, koji su za vreme Trampa bili poljuljani.

„Biće nekih zaokreta, ne znam koliko dramatičnih. Ne verujem da će se odnos s Kinom drastično menjati, to je odnos jedne sile koja je usponu – Kine i sile koja je u stagnaciji. Što se tičle Rusije, zaočekivati je nešto oštriji kurs, Trampu je zamerana bliskost s Moskvom, a sa EU će biti relaksiraniji odnos“, rekao je.

Kada je u pitanju odnos prema Srbiji i problemu Kosova, Preradović je podseća da Bajden eksplicitno govori da je Kosovo nezavisno.

„Bajden će biti eksplicitan u svom stavu, možda će prepustiti stvar EU, jer region za Ameriku nije prioritet. Pretpostavljam da će neki nižerangirani zvaničnik administracije da se bavi Srbijom i Kosovom“.

Međutim, kaže, to pitanje se neće brzo naći na agendi SAD, jer Bajden mora da se pozabavi unutrašnjim problemima.

„Mora da pokuša da spusti tenzije, to će zavisiti i od ponašanja Trampa, jer Tramp nije bespomoćan, republikanci imaju Senat, guverneri su podeljeni. Bajden će morati da rešava ekonomske probleme, ne očekujem da će Kosovo preterano brzo doći na agendu, zato je moguće da će taj proces više da prepusti EU. Bajden će sigurno snažnije insistirati na rešenju kosovskog problema, očekujem i da dobar deo moderiranja vodi EU. Normalan je put da se mostovi naprave ekonomskom saradnjom, videćemo koliko će biti moguća, jer se na Kosovu dešavaju neke stvari, videćemo koliko će podizanje optužnica uticati na dijalog, postoje naznake da bi stvar mogla da zastane“, kaže Preradović.

Dodao je da srpska diplomatija izgleda tragikomično i da je sve manje karijernih diploimata koji znaju, a sve više političkih rešenja.

„Godinama nismo imali ambasadora u SAD, da li neko ozbiljan misli da je Đurić rešenje za Ameriku i najvažniji centar na svetu? Čini mi se da u Berlinu dugo nismo imali ambasadora, postojao je vakuum u Londonu. Ako na tim tačkama nemate predstavnika a planirate u EU to jasno govori u kakvom stanju se nalazi naša diplomatija. Bačević je ambasador u kini, on je kao čovek Tomislava Nikolića namiren odlaskom u Peking“, smatra novinar NIN-a.

Zašto smo bili „zaključani“ kada je bilo 200 zaraženih?

Govoreći o pandemiji koronavirusa, Predaović isitiče da je zdravorazumsko pitanje zašto smo bili zaključani sa 200 zaraženih, a sada se govori da se ne množe zaustaviti ekonomija.

„Tada se vodila kampanja, vrlo bezobrazno, sa huktanjem, dramskim pauzama, cerekanjem, od najsmešnijeg virusa do punog groblja. Jasno je bilo i u martu da ekonomija ne može da stane, ali tada su bili predizborni razlozi, sada Vučić strahuje od nekih poteza. Predsednik non stop šparta bez maske. Krizni štab koji ne sme da progovori i donese bilo kakvu meru bez saglasnosti politike. U ovoj situaciji, Vlada mora da vodi računa šta govore lekari“, dodaje.

Navodi i da je kampanja konstanta Vučićeve politike.

„Imali smo kampanju u prvm talasu gde je Vučić vitlao bez maske deleći respiratore, onda se sve to proteglo na razvlačenje sa formiranjem Vlade, da bi sada ponovo gledali kampanju. To Vučić neće prestati da radi. Na opoziciji je da nađe odgovore, ne dozvoliti da najavljeni izbori budu u jednom danu, zato treba opozicija da bude mobilnija, meni oni deluju kao nekakvi tviter političari, internet ratnici, imači mišljenja. Mi nismo Amerika da se izbori mogu odbiti na tviteru, ovde se mora terenski raditi“, smatra Preradović.