Foto: Nova.rs, Vlada republike Srbije

Predsednica Vlada Srbije Ana Brnabić i drugi predstavnici vlasti razgovarali su u petak sa misijom Organizacije za evropsku bezbednosti i saradnju (OEBS) i delegacijom Evropske unije (EU) o posmatračkoj misiji koja bi pratila lokalne izbore u Beogradu, saopštio je danas premijerkin kabinet.

Delegacije predvođene ambasadorima Janom Bratuom (Braathu) i Emanueleom Žofreom (Giaufret) razgovarali su sa premijerkom, ministrom za državnu upravu i lokalnu samoupravu Aleksandrom Martinovićem i poverenikom za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milanom Marinovićem.

Srpske vlasti su predstavile šta je sve urađeno od 2012. godine do danas na ažuriranju biračkog spiska u Srbiji i kreiranju što transparentnijeg jedinstvenog biračkog spiska.

Ana Brnabić i Emanuel Žiofre Foto:TANJUG/ MIT/ Marina Jančević

Premijerka informisala je međunarodne partnere da je Vlada Srbije već uputila pozivno pismo posmatračkoj misiji koja bi pratila lokalne izbore u Beogradu, kao i da je u petak poslata molba Kancelariji OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) kako bi uputili i jednog tehničkog eksperta i stručnu osobu koja će pomagati oko daljeg unapređenja jedinstvenog biračkog spiska i što jasnijeg uvida u isti, navodi se u saopštenju.

Brnabić je rekla da je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave preduzelo mere primene preporuke 13 koja se tiče potpunog obezbeđivanja prava svih izbornih aktera da pristupe i koriste javne prostorije za kampanju pod jednakim uslovima.

Prema njenim rečima, ta preporuka u potpunosti ispunjena tako što je uspostavljen mehanizam za kontrolu dostupnosti objekata u javnoj svojini jedinica lokalne samouprave u toku izborne kampanje svim učesnicima izbornog procesa, što je i objavljeno u Službenom glasniku Republike Srbije.

Pročitajte još

Tim rešenjem ovlašćeni su zaposleni u ministarstvu da prime prigovore u slučaju eventualnih nepravilnosti i da u direktnom kontaktu sa rukovodstvom opštine ili grada reše nastalu situaciju.

Takođe je primenjena i preporuka 23 koja se tiče obezbeđivanja adekvatnog prostora za biračka mesta radi sprečavanja prenatrpanosti, osiguranja tajnosti glasanja i omogućavanja lakog nezavisnog pristupa za birače sa fizičkim invaliditetom, navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo je uputilo instrukciju svim lokalnim izbornim komisijama da u cilju omogućavanja boljih uslova na biračkim mestima na dan izbora, razmotre i izvrše adekvatnu podelu biračkih mesta na kojima glasa više od 1.800 birača, u smislu obrazovanja dva ili više biračkih mesta.

Foto: N1

Žofre je podvukao značaj koji EU pridaje brzom sprovođenju preporuka ODIHR-a za jačanje izbornog okvira. On je izrazio zahvalnost predsednici Vlade na brzom ponovnom sazivanju inter-resornog foruma, kako bi se odgovorilo na preporuke i zatražila tehnička pomoć od ODIHR-a.

Istakao je potrebu za smislenim i inkluzivnim procesom, koji će uključiti sve relevantne aktere, kako bi se povećalo poverenje javnosti, dodaje se u saopštenju, piše u saopštenju.

BONUS VIDEO Vlast predstojeće izbore smatra presudnim, opozicija insistira na minimalnim preduslovima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar