Božo Prelević / Foto: N1

Advokat i član Skupštine slobodne Srbije Božo Prelević izjavio je u Novom danu, komentarišući izbor nove vlade i promenu u Ministarstvu zdravlja, da je "Dana Grujičić 10 kopalja iznad". "U odnosu na onoga koga u parlamentu zovu 'Dr Smrt'. Mislim da je od njega teško biti gori. Kad otvore još privatnih bolnica, kad pokupe sve što valja, znate gde će da se leče oni koji nemaju novca za privatno zdravstvo - nigde. Ja im savetujem da se leče u centrali SNS, za to su glasali", kaže Prelević.

Na pitanje o novoj Vladi, Prelević kaže da „vidi nešto bolje nego što je bilo u prethodnoj“.

„Tanja Miščević ne samo da je sjajna profesorka, nego njenim odlaskom iz tog Ministarstva za evropske integracije je napravljena jedna provalija, mi smo se tu potpuno zagušili u evrointegracijama. Zahtev evroparlamentaraca je da na čelo tog ministarstva dođe neko ko razume procese pridruživanja, što se za Jadranku Joksimović ne bi moglo reći“, kaže Prelević za N1.

Ne sumnja da će Miščević, dodaje, oformiti tim.

„Vi sa Jadrankom Joksimović lažete narod da hoćete u evropske integracije, sa novim ministrom – Tanja Miščević neće ostati tu ako vi to radite pro forme. Mislim da je to značajno iskrenije i da je veći kapacitet sa njom“, kaže.

Prelević je rekao da od Huseina Memića očekuje dosta i kaže da je „odlična ličnost da smanji tenzije između Srba i Bošnjaka“.

„Mislim da je dobro i što je Tomislav Žigmanov, mislim da nije loše imati nekog vrlo pristojnog čoveka koji predstavlja na neki način i hrvatsku zajednicu, dobro je zbog zbližavanja. Mislim da je to dobra poruka, ne znam šta će raditi, ne znam mnogo o gospodinu Žigmanovu“, kaže Prelević.

Govoreći o promeni u Ministarstvu zdravlja, kaže da je „10 kopalja iznad Dana Grujičić“.

„U odnosu na onoga koga u parlamentu zovu ‘Dr Smrt’. Mislim da je od njega teško biti gori. Kad otvore još privatnih bolnica, kad pokupe sve što valja, znate gde će da se leče oni koji nemaju novca za privatno zdravstvo – nigde. Ja im savetujem da se leče u centrali SNS, za to su glasali“, kaže Prelević.

Prema Prelevićevim rečima, „činjenica da nema Vulina u vladi jasno govori da je došao kraj sedenju na nekoliko stolica“.

„Očigledno zbog pritisaka i zbog činjenica da hoćete i dalje da sedite na 10 stolica da će Vulin verovatno biti direktor BIA ili tako nešto. Ruska lobi grupa će dobiti zadovoljenje na taj način“, kaže on.

Misli da ovde postoji jedan broj ministara o kojima mi mnogo ne znamo.

„Recimo ministarka Negre, ja znam iz koje grupe je preporučena – SAD, umesto Zorane Mihajlović je došla ona. To ne znači da je ona nestručna, mislim da je vrlo stručna“, kaže.

Prema njegovom uverenju, kaže, SNS vlada sa dva ključna argumenta.

„To je mržnja i strah i treći koji ubacuje je nada šta će se desiti u budućnosti. To su tri algoritma ove vlade“, kaže.

Osvrnuo se i na konferenciju odlazeće ministarke Zorane Mihajlović.

„Ne verujem da može biti opozicioni lider, mislim da ne može biti ni disident, ovo njeno obraćanje je pokušaj odbrane časti, mislim da će oni to tolerisati. Kao svaka autokratska vlast, oni ne trpe disonantne tonove, koliko god su bile poruke Vulina poprilično teške za Vučića, ja mislim da to neslaganje koje je iznosila Mihajlović, ne samo oko Vulina, pre svega oko EPS“, kaže Prelević.

Ističe da je „svašta zanimljivo oko EPS“.

„Jedan detalj, vi ne možete pričati o proizvodnji marihuane u Jovanjici, bez hiljada megavata koje su oni potrošili. Svuda u svetu potrošači marihuane, posebno sa velikim procentom THC, nalaze se po enormnoj potrošnji struje. Pljačkanje EPS i pljačkanje svih građana Srbije. Vi vidite tu da je to državni projekat, a ne samo po tome što je bila u obezbeđivanju. Zanimljivo pitanje, ako je baš ona disident, neka opovrgne to, neka opovrgne da su se bespravno priključili“, kaže on.

Prelević je izjavio da „Rada Trajković na Kosovu trpi užasne pretnje jer treba da bude svedok u procesu za ubistvo Olivera Ivanovića“.

„Ona živi u Beogradu, ona u Beogradu trpi pretnje. Zna se od koga, zna se ko je na američkoj listi ljudi koji su povezani sa ubistvom, a žive u Srbiji, a imaju zaštitu predsednika“, kaže on.

Prokomentarisao je i priče o tome da će doskorašnji ministar Aleksandar Vulin sada na čelo BIA.

„Emir Kusturica kad je napravio Andergraund i kad je prikazao da je rat počeo onog trenutka kad je majmun ušao u tenk, slikovito je rekao da se mora paziti gde su koja postavljenja, ja ne mislim da je Vulin majmun, ali takođe mislim da on nikako ne može zaslužiti da bude na čelu BIA“, kaže.

BONUS VIDEO Kako su se odlazeći ministri oprostili od izvršne vlasti

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare