Bozo Prelevic
Božo Prelević Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

"Srbija se nalazi u terminalnoj fazi razorenih institucija, javnog prostora, osnovnih prava i sloboda. Ona se guši u bolesti pohlepe političke "elite" koju je sama izabrala i pored nepoštenih izbora. Cilj takve vlasti je da sve što je javno i opšte dobro, sve što donosi profit, bude privatno njihovo, osim onoga našega što poklanjaju strancima da ih ne bi kojim slučajem skinuli sa vlasti”, kaže u intervjuu za novine “Nova” advokat i član Skupštine slobodne Srbije Božo Prelević.

Ovako vidi način vladanja u Srbiji:

“Glavna poluga vlasti je laž preko dominantnih medija, privatizacija sile – policija, vojska, tužilaštvo, Poreska uprava, NBS i parapolicijske kriminalne bande, kao i kupovina građana za sitne novce. Svi državni sistemi služe za besomučno pranje novca, od kojih para se dalje kupuju Srbija i „patriote“, a bogami i po koji liberalčić u lažnom EU pakovanju. Njihova autentičnost je u beskrajnoj ravnodušnosti prilikom razapinjanja Srbije, verujući da samo tako izmrcvarena i siromašna zemlja, bez institucija koje bi pokrenule pitanje njihove odgovornosti, može biti laka meta za kupovinu onima koji imaju pare. Oni imaju milijarde evra naših para na svojim računima sa kojima će pokušati trajno lično ili preko posrednika da vladaju zaluđenim građanima”.

Bozo Prelevic
Božo Prelević Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Krivična prijava protiv bivšeg v.d EPS Milorada Grčića je odbačena. Objašnjenje TOK je da ne postoje osnovi sumnje za zloupotrebu službenog položaja, odnosno da je nesavesnim postupanjem naneo štetu državi. Kako to komentarišete?

Odbacivanje optužbe protiv Grčića, pored toga što je pred našim očima uništen, nekoliko milijardi vredan EPS, faktički bez bilo kakve istrage je dokaz o nepostojanju vladavine prava u Srbiji. To takođe znači da Vučić i ministarka Mihajlović nisu govorili istinu kada su smenjivali Grčića, to znači da se EPS-u nije ništa desilo ili da se tužiocu nešto desilo. Po meni tužilac TOK-a je učinio krivično delo, prekršio je zakon odbacivanjem prijave i omogućio korist licima koji su srušili EPS.

Treća lekcija iz priručnika za diktatore

Vučić najavljuje „najtežu zimu“. Ko je za to odgovoran – on i njegova vlast ili rat u Ukrajini?

Svaka je ovde zima najteža i stalno se nad nama nadvijaju opasnosti koje spretan i pametan kapetan broda po uzburkanom moru samo svojim sposobnostima, dovodi u mirnu luku. Ovo je treća lekcija iz priručnika za diktatore. Naš dug je ogroman, poljoprivreda i javne službe su uništene. Vreme je da se izmisli neki sukob, da se skrene pažnja ka mogućoj agoniji, jer samo tada će većina biti zadovoljna i ako se ništa ne desi. Matrica je laž, skretanje pažnje. Stil je psovka, blaćenje, epitaf. Verbalna raspuštenost nasilnika sa rečnikom južne tribine ume da zabavi pučanstvo.

On nije jedini funkcioner SNS čija odgovornost nije ispitana u čitavom nizu afera. Počev od Siniše Malog i rušenja u Savamali, preko Nebojše Stefanovića i afere Krušik, do Bratislava Gašića i pada helikoptera. Tužilaštvo je odbacilo i prijavu zbog sumnje u pranje novca SNS. Šta nam to govori?

SNS je zaštitio sve svoje ljude, koje je preuzeo iz udruženja neobrazovanih idolopoklonika, osim onih koje je reketirao kroz medije, a koji se danas više ne čuju i ne vide. Naš AV Kapone je zadužio sve pristalice SNS nečim dobrim na na našu štetu i on nema nameru da ulazi u sudske postupke koje ne može da kontroliše ili smenom policajaca i tužilaca ili postavljenjem advokata, koji kao bog Šiva ima stotinu nespojivih funkcija.

Upravo je borba protiv korupcije i kriminala jedna od ključnih stavki koje moramo da ispunimo na putu ka EU, a iako je prošlo pet meseci od izbora vladu još nemamo. Očekujete li neke promene kada bude formirana?

Put ka EU je magija neostvarenog umetnika. Mi u EU ulazimo jedan po jedan bežeći iz ove zemlje. Mi idemo od EU standarda već 10 godina. Vučić je krenuo u SAD, Kinu, EU, a malo i u Rusiju preko Dubaija. Srbija tapka u mestu i ne ide nigde. Borba protiv kriminala i ostale slatkorečive krilatice služe samo za osvajanje vlasti u medijski mračnoj komori gde svi stanovnici znaju sve o Karleuši, a ništa o uništenom zdravstvenom, obrazovnom i svakom drugom sistemu. Rukovao se s Trampom, izgrlio sa Sijem, učio ruski i na kraju napravio dogovor sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Sastanak Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti Foto: Evropska komisija

Pregovori s Prištinom su opet u žiži javnosti. Kako komentarišete dogovor o ličnim dokumentima?

Treslo se treslo. Mi ostali na istom, Kurti dobio reciprocitet, a gej populacija ostala na kratko bez Prajda. Naravno da će on to dozvoliti, ali samo kao spas Srbijice. Kao spasilac će i potpisati dogovor oko Kosova. Nije mu lako, ali kad on to napravi nećemo moći da živimo od njegovog spasenja. Nažalost, ako imaš medije i pare možeš pola ovih sa litije da odvedeš na Prajd i obratno.

Ana Brnabić je konačno, posle pet godina na mestu premijera, otišla na KiM. Mislite li da je to od ranije planirana poseta ili je o tome doneta odluka nakon pisanja medija da nijednom nije bila na Kosovu?

Kakav blam, kakav nesretan spoj. Baš su joj se obradovali ovi što nisu sa Srpske liste.

U dijalog Beograda i Prištine uključuju se savetnici Emanuela Makrona i Olafa Šolca. Neki smatraju da je to znak da se približavamo konačnom dogovoru. Šta vi mislite?

Zapadne zemlje su poslale ozbiljne diplomate od znanja i umeća da problem reše. Mi ćemo im suprotstaviti pored Vučića i Petkovića, Anu i koga još? Mi nemamo ni ambasadore u najvažnijim zemljama. Mi smo taj rat već izgubili. Ovi su i diplomatiju raspustili kao nepotrebnu, čast izuzecima. Ko će da pregovara i šta oni o tome znaju? Ne pamtim niže grane naše diplomatije. To što se nudi Srbiji jeste samo da uradi stvari na svoju štetu, a od šargarepe ni traga. Veoma sam zabrinut, znajući šta je sve u igri. Vučić će u tim pregovorima samo da čuva sopstvenu vlast i ništa više.

Ministar Nebojša Stefanović neće više biti koordinator službi bezbednosti, a Vučić će na tu poziciju postaviti Ivicu Dačića. Šta vam to govori?

Dačić samo formalno. To će i dalje raditi sam Vučić, preko generala koji će važne izveštaje slati samo njemu. Ostalo Dačić može da pročita u novinama.

Kako komentarišete to da tužilaštvo i dalje nije ispitalo navode Veljka Belivuka, da su on i Zvonko Veselinović poslali ljude da ruše u Savamali?

Tako da je SNS umešan u kriminalne radnje tog klana. Da nije tako, ispitali bi svakako u istrazi mnoge.

Opozicija se vratila u parlament. Kako vam izgleda situacija u opozicionom bloku nakon izbora?

Bar, eto, imamo neki parlament sa opozicijom. Vučićeva ideja jeste da što više stranaka uvuče u neprijatne odluke o Kosovu, pa će posle da kaže: “Pa i vi ste bili u tom parlamentu koji je doneo takvu odluku”. Nažalost, deo opozicije je njegov i od njih očekuje neku podršku jer je naravno baš put izdaje, put u Evropu. Svašta će se ovde okrenuti u narednih 10 meseci, tako da nećete mnoge moći da prepoznate. Panika i neprijatnost su izgubili svoju vrednost. Eutanizirana javnost se zabavlja nebitnim stvarima dok ostaju bez vazduha, vode, slobode i prava na dostojanstven život. Vučić misli, neće ni primetiti da Kosova ima samo virtualno kao prijatelja na Fejsbuku. Možda se prevari, Bog bi ga znao. Ako ne Bog, onda njegovi predstavnici ako su obavešteni. Da li je predrasuda o časti deo rudimentarne civilizacije?

BONUS VIDEO: Božo Prelević o Belivukovoj ponudi i saradnji organizovanog kriminala i vlasti

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare