Dveri na protestu Foto:Miljana Isailović/Nova.rs

Prekršajni nalozi zbog učešća u ekološkom protestu minule subote nastavili su da stižu na adrese građana Niša, a juče je prekršajni nalog dobila predsednica Gradske organizacije Dveri Niš Tamara Milenković Kerković.

Ona je kazala da joj je policija, kao i brojnim drugim Nišlijama, izdala prekršajni nalog jer se „kao pešak kretala kolovoznom trakom u ul. Nikole Pašića 4. decembra u 14.10 sati“.

Milenković Kerković je istakla da je policija, kao ni ostale građane kojima su nalozi stigli, nije legitimisala.

„Teror režima nad građanima koji misle opoziciono se nastavlja. Svi prekršajni nalozi za učešće na protestima izdati su bez prethodnog legitimisanja od strane policije i svi se pozivaju na ‘kretanje pešaka kolovoznom trakom’ uprkos činjenici da se nije radilo o pešacima, već o učesnicima protesta, koje policija nije obezbeđivala, suprotno svim standardima policijskog postupanja iz čl. 33 Zakona o policiji. Dveri pitaju: Na osnovu kog zakona se prekršajni nalozi izdaju bez legitimisanja građana“, naglasila je Milenković Kerković.

Ovakvo postupanje, dodala je, predstavlja vid zastrašivanja i odmazde prema učesnicima protesta.

„Metode koje se pri tome koriste, slanje policijskih prijava bez prethodnog legitimisanja, ili uz fotografisanje lične karte, su nelegalni načini prepoznavanja lica putem biometrijskih kamera i telefona“, navela je Milenković Kerković.

Ona je kazala da su prekršajne naloge dobili i drugi članovi i funkcioneri Dveri koji su bili na protestima sa svojim sugrađanima – predsednik Dveri Boško Obradović, član Predsedništva Dveri Dragan Vesović, kao i brojni drugi članovi Dveri i građani koji su u 50 gradova Srbije ostvarivali svoje ustavno pravo na slobodu okupljanja, govora i mišljenja zbog pogubnih zakona i politike vlasti u dovođenju ekološkog predatora kompanije „Rio Tinto“ u Srbiju.

Tamara Milenković Kerković Dveri Foto:Presscentar UNS

„Dveri Niš će pružati pomoć građanima protiv kojih su podnošene prekršajne prijave i nalozi zbog učešća u ekološkim protestima. Srpski pokret Dveri garantuje građanima Srbije i učesnicima protesta i blokada da će svi u policiji koji su zloupotrebili ili prekoračili svoja ovlašćenja, nakon promene vlasti za ovakva postupanja odgovarati. Ovakvo postupanje policije pod pritiskom odnarođene autokratske vlasti, a prema građanima koji brane svoje živote, svoje zdravlje i svoju zemlju, govori samo jedno – da je kraj režimu SNS-a blizu“, naglasila je Milenković Kerković.

Predsednici niškog odbora Stranke slobode i pravde Jeleni Milošević pre dva dana je stigao prekršajni nalog sa kaznom od 5.000 dinara zbog što se, kako je navedeno u nalogu, 4. decembra u 14.10 sati kao pešak kretala kolovozom u Ulici Nikole Pašića suprotno Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima.

Milošević je kazala da se pravnom timu Stranke slobode i pravde, javilo desetak građana, protiv kojih su, uglavnom, podnete prekršajne prijave zbog „kretanja po kolovozu“ tokom ekoloških protesta.

Bonus video – Srbijom pljušte kazne zbog učešća u blokadama

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar