Foto: Nova.rs

Novo-stari predsednik opštine Vračar Milan Nedeljković svakog meseca prima ukupno šest plata, što zbirno iznosi oko 308.000 dinara, jasno pokazuju podaci sa sajta Agencije za borbu protiv korupcije.

Nedeljković je juče ponovo izabran za predsednika opštine, a to je za sobom povuklo i pitanje da li se ovaj funkcioner SNS nalazi u sukobu interesa.

Predsednik opštine Vračar, naime, pored ove funkcije radi i kao redovni profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu, zaposlen je u Kliničkom centru Srbije kao načelnik odeljenja, član je Komisije za lekove i medicinska sredstva i Upravnog odbora Instituta za ortopedsko-hirurške bolesti „Banjica“,  a dobija i mesečnu apanažu kao rukovodilac projekta na Medicinskom fakultetu. Ovi podaci se lako mogu proveriti na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije, kojoj političari moraju da podnose izveštaje o imovini i primanjima.

 

Na prvi pogled gotovo je nemoguće pohvatati gde je sve ovaj čovek zaposlen i na koliko mesta prima platu. Da ne govorimo o tome kako uspeva da podjednako kvalitetno istovremeno obavlja šest poslova.

Programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić na pitanje kako je moguće da jedan čovek u isto vreme na kvalitetan način obavlja ovoliko poslova kaže:

„Kako je moguće to bi morali njega da pitate da objasni. U principu, sve i da jeste moguće da obavlja podao predsednika opštine uporedo sa lekarskom i profesorskom praksom i radom u komisijama, u nekom obimu, sigurno je da bi funkciju vršio bolje kada bi mogao u potpunosti da joj se posveti“, kaže Nenadić.

Politički analitičar Vladimir Goati, pak, smatra da su ovakve pojave van zdravog razuma.

prodaja komercijalne banke srbija 2025
Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbija / Foto: Medija centar Beograd

„Izgleda da imamo višestruko talentovane ljude koji su u isto vreme na ovoliko mnogo funkcija. Po zdravom razumu je lako zaključiti da jedan čovek ne može da obavlja kvalitetno da obavlja ovoliko poslova. A pošto je i svaka od tih funkcija pojedinačno i plaćena, to je po mom mišljenju pitanje z afinansijsku kontrolu, a verovatno je reč i o nekom sukobu interesa. Ovo nije dobro za društvo uopšte, pogotovu što imamo toliko mnogo mladih stručnjaka koji su bez posla“, ocenjuje Goati.

Da je ponovni izbor Nedeljkovića na mesto predsednika opštine Vračar diskutabilan smatra i predsednik odborničke grupe „Oslobodimo Vračar“ iz SDS Konstantin Samofalov.

Konstantin Samofalov Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

 

„To što prima platu na toliko mesta je samo po sebi nezakonito. Posebno problematično je to što pored tog ašto je predsednik opštine, on mora da odradi puno radno vreme i kao hirurg i kao profesor, a to jednostavno nije moguće. Zato je, između ostalog, na sednice skupštine uvek dolazio nepripremljen. Kao amater“, tvrdi Samofalov.

Nedeljković juče nije imao vremena za razgovor za novinarima portala Nova.rs. Najpre se javio na telefon, rekao da je na sastanku i zamolio da se čujemo kasnije, međutim, na pozive se više nije odazivao.

 

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare