Aleksandar Vucic
Aleksandar Vučić Foto:BETAPHOTO/DRAGAN KARADAREVIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić još jednom je potvrdio da ga ništa ne nervira koliko istina, naročito kad ona ne ide njemu u prilog. Tako smo, tokom njegovog gostovanja na TV Pink, ponovo mogli da čujemo da se u Srbiji živi nikad bolje, što se vidi i po odnosu plata i potrošačke korpe građana, te da on “još nije odlučio da li će ići na Cetinje” iako “Đilasovci imaju informacije da neće prisustvovati ustoličenju Joanikija”. Sve te tvrdnje predsednik je izneo kako bi demantovao informacije koje su izneli slobodni mediji, optužujući ih ljutito da lažu, iako ga činjenice po ko zna koji put demantuju.

Kao neko ko je u permanentnom sukobu sa činjenicama, šefa srpske države, Aleksandra Vučića ništa ne irtira koliko istina, posebno kad ona ugrožava sliku njega kao nepokolebljivog i hrabrog lidera i urušava predstavu o “Zlatnon dobu” koje je nemetnuo dobrom delu javnosti.

Iako nije eksplicitno demantovao informacije našeg portala da neće prisustvovati ustoličenju mitropolita crnogorsko-primorksog Joanikija na Cetinju, Vučić je ponovo iskoristio priliku da obmane javnost, izmišljajući kako je jedini vlasnik novina Nova i portala Nova.rs opozicioni lider Dragan Đilas, da on zna ko se sa kim viđa i kako novinari dobijaju informacije.

Gordana Uzelac i Aleksandar Vučić Foto:Nova.rs

Na pitanje perjanice režimskog novinarstva Gordane Uzelac da prokomentariše “izmišljotinu” da neće ići na Cetinje, Vučić je poručio da zna kako mediji koje ne kontroliše dobijaju informacije.

“Nije to izmišljotina. Izmišljotina je da sam ja nekome nešto potvrdio. Znam kako oni dobijaju te informacije, ja sam predsednik Srbije i imamo bezbroj podataka i znam sve to. Razmatram sve svakodnevno i doneću odluku o tome da li ću ići na Cetinje ako je to u skladu sa interesima Srbije i Srpske pravoslavne crkve”, rekao je ljutito Vučić.

Odgovor da li ide ili ne ide na Cetinje nije dao, već je umesto toga objašnjavao ko Novoj dostavlja informacije. Samo usput je rekao da će svoju odluku uskoro saopštiti.

Činjenica je međutim da je on tu odluku već doneo. To je našem portalu potvrđeno iz više izvora iz Srpske pravoslavne crkve. To je očigledno veoma pogodila dobro informisanog predsednika, kojeg je ova vest onemogućila da još nekoliko dana drži pod tenzijom građane Crne Gore i Srbije.

Cetinjski manastir, Manastir Cetinje
Foto: Shutterstock

Predsednik Srbije je već jednom uhvaćen u laži oko ustoličenja mitropolita na Cetinju. Naime, 24. avgusta izjavio je sledeće:

„Nisam dobio pozivnicu za ustoličenje mitropolita Joanikija, ako budem dobio , razmisliću, pa ću vas obavestiti. Svašta pišu u tajkunskim medijima. Pa, dokle ljudi? Zar vas nije sramota“.

Samo dan kasnije Nova je dobila potvrdu da to nije tačno i da je predsednik dobio pozivnicu početkom avgusta. U taj dokument smo imali uvid.

Vučić nas ubeđuje da verujemo njemu, a ne svojim frižiderima i novčanicima

Foto: Shutterstock

Lidera naprednjaka i tvorca “ekonomskog preporoda neviđenog u novijoj istoriji Srbije” veoma je iznervirala i naslovna strana dnevnog lista “Danas”, odnosno tekst od utorka u kom se navode razlike između potrošačke korpe i prosečne plate i penzije od 2010. do 2020. godine.

“U Đilasovim novinama brutalno su slagali svaki broj o potrošačkoj korpi 2010. i danas. Oni počinju da veruju u sopstvene laži, kao oni ljudi koji se sebi obraćaju u trećem licu”, istakao je on.

Predsedniku koji građane ubeđuje da veruju njemu, a ne svojim novčanicima i frižiderima, teško je pala istina, pa je zbog toga naredio direktoru Zavoda za statistiku Miladinu Kovačeviću da hitno demantuje Danas. Reč je o istom onom direktoru koji se nalazi na čelu institucije čiji su podaci u analizi i korišćeni.

Demantuju sami sebe

A ti podaci pokazuju da je prosečna plata 2010. godine bila za oko 200 dinara manja od prosečne potrošačke korpe. Deset godina kasnije, kada su plate počele da rastu uprkos pandemiji, prema pisanju Danasa, zafalilo je blizu 8.000 dinara.

I to je samo deo podataka koji su objavljeni a javno su dostupni svima. Pitanje je samo kako se porede i gledaju.

Ako stavimo na stranu statistiku, dovoljno je da svaki građanin na kraju meseca oduzme rashode od prihoda i eto računice koja je mnogo preciznija od bilo koje izjave predsednika Vučića.

BONUS VIDEO: Demonstracije ispred Skupštine Srbije

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare