Aleksandar Vučić Foto: TANJUG / TARA RADOVANOVIC

Sazivanje hitne sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, spominjanje naoružanja, jedinice vojske u stanju borbene gotovosti, preletanje srpskih aviona preko administrativnog prelaza Jarinje i konačno postavljanje ultimatuma NATO-u, samo je marketing predsednika Srbije Aleksandra Vučića pred izbore koji nas čekaju. Ratni, ali ipak marketing. Ova retorika u vezi nove krize u odnosima sa Prištinom, ocenjuju sagovornici lista “Nova”, zgodni su za pridobijanje glasača, a suštinski su samo prazna puška kojom Vučić preti. Zato što postoje sporazumi koji mu “vezuju ruke” da u dijalog sa Prištinom uvede vojsku. Sve i da to stvarno hoće. A neće.

Od skidanja tablica, preko junačkih usklika, tenkova i aviona, do izbora put i nije tako dug.

A krenulo je kada su specijalne jedinice ROSU na administrativnim prelazima sa Kosovom i Metohijom, počele uklanjanje tablica bez oznake RSK (Republika Kosovo), koje su menjane privremenim. Ova reakcija, iako je zapravo mera reciprociteta, jer za vozila sa oznakama RSK važi isto pravilo kad uđu u Srbiju izazvala je pravu pometnju. Predsednik Srbije sazvao je hitnu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost – za sutradan. Nakon nje vanredno se obratio građanima, kojima zapravo nije rekao ništa, osim da je zadovoljan stanjem borbene gotovosti Vojske Srbije.

Ako vi nećete, mi ćemo…

„Moram da priznam da sam zadovoljan stanjem kako borbene gotovosti, tako i moralom i motivisanošću ljudi da unapređuju naše kapacitete, ali i svim onim što nas čeka, a to je naoružavanje naše vojske i policije što je već ranije ugovoreno. Razgovarali smo o situaciji na Kosovu i Metohije, posebno posle kriminalne akcije režima iz Prištine“, rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Predsednik se pobunio zato što su mu pojedini mediji “prišili” da zvecka oružjem, ali ostaje pitanje zašto Vučić spominje vojsku.
Zatim je gostujući na televiziji Pink otkrio da je generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu rekoa da je vojska Srbije podigla gotovost, a ne vojsku, kao i da nije ušla u teritoriju Kosova i Metohije zato što Kumanovskim sporazumom i svim potonjim odlukama „nema pravo da to učini“. Ali…
Predsednik Srbije dodao je da će Srbija u slučaju početka sukoba na Kosovu i Metohiji čekati reakciju NATO 24 sata, i da će tek ako se tada nastavi pogrom reagovati i sprečiti ono što se dešavalo devedesetih ili 2004. Godine“.

Ni to nije “zveckanje oružjem”.

Vučićev i Kurtijev predizborni igrokaz

Ali jeste marketing, ocenjuje za novine “Nova” direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov.

Foto: N1

“Vučić je dovoljno politički edukovan da zna da smo se jednom sukobili sa najvećim silama sveta i da smo dobili po ušima i to debelo, tokom bombardovanja. Vučić zna da protiv NATO nema nikakve šanse, tako da je ovo sve jedan igrokaz pred izbore i Vučića i Kurtija, namenjen širokim narodnim masama. Interesantno je i ponašanje SAD i EU. Miroslav Lajčak je baš u vreme izbijanja krize oko tablica bio prvo na KiM, a zatim i u Bepogradu i ništa nije uradio. To znači da se sve dešava uz punu podršku EU i SAD i da je dijalog u ćorsokaku i ubuduće. A sve to ide u jednom pravcu da se korak po korak stavi paraf na ono što Kurti nudi i da se Kosovo počne podrazumevati kao država”, kaže Popović.

Politički analitičar Dušan Janjić kaže da ova vlast obožava bezbednosni marketing i propagandu.

Dusan Janjic
Dušan Janjić Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC

“Tu je pre svega mnogo vojnih vežbi, ne znam da li smo ih za vreme Tita imali ovoliko, zatim kupovina rashodovanih ruskih aviona, njihovo farbanje, nabavka drugog naoružanja i njihovo pokazivanje, što je sve zajedno karakteristično za sve populiste. E sad, kad imate ovakvu krizu jedan deo jedinica ćete staviti u stanje pripravnosti To nije problematično, već marketing. Ovo je sve naduvavanje mišića i opreme, da se pokaže da je Kurti spreman da odbrani Kosovo, a Vučić Srbiju. Vučić je, pritom, svestan da je stao na stepenicu više. Počelo je od tablica, prešlo se na tenkove, a završiće se na izborima”, kaže Janjić.

Kakav nas epilog čeka

Govoreći o tome kako se nova kriza sa Prištinom može završiti Popov kaže:
“Na kraju će se ROSU povući sa administrativnih prelaza, a mere oko tablica će ostati. To što Vučić ovih dana paradira sa avionima, helikopterima i tenkovima, kao i ovakve njegove izjave, jeste samo predstava za javnost. Bilo kako bilo na kraju će ostati dva problema da se reše. Na koji način će biti rešen problem elektrosistema i korišnjena Gazivoda, kao i pitanje imovine. Kad se ta dva pitanja reše, sve ostalo su tehnikalije”.

U bilo kakvim vojnim akcijama na KiM, dodaje Janjić, Srbiju i Vučića sprečava Kumanovski sporazum iz juna 1999. godine, kojim je zaustavljeno NATO bombardovanje.

“Činjenica je da na osnovu Kumanovskog sporazuma postoji kopnena zona bezbednosti, koja ide po administrativnoj liniji i kad je reč o centračnoj Srbiji ide u dubinu od pet do 25 kilomeatara. Tu je zabranjena bilo kakva vojna ili policijska aktivnost koja nije najavljena. KFOR jeste privremeno suspendovao ovaj deo koji ide po dubini centralne Srbije, ali to može vrlo lako da vrati. Jer ovo letenje srpskih aviona i tenkovi koji se pojavljuju duž administrativne linije, a koji unose veliku paniku među građane, koji me danima zovu da pitaju šta se dešava, jeste velika provokacija NATO-a”, zaključuje Janjić.

BONUS VIDEO: Dušan Janjić o Kosovu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar