Foto: Printscreen/TvPink

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da Srbija trupama neće ugroziti ni na koji način, da će u slučaju početka sukoba na Kosovu i Metohiji čekati reakciju NATO 24 sata, i da će tek ako se tada „nastavi pogrom reagovati i sprečiti ono što se dešavalo devedesetih ili 2004. godine“.

On je, gostujući na TV Pink, naveo da je to preneo generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu, da je vojska Srbije podigla gotovost, a ne vojsku, kao i da nije ušla u teritoriju Kosova i Metohije zato što Kumanovskim sporazumom i svim potonjim odlukama „nema pravo da to učini“.

„Siguran sam da su me ljudi u NATO dobro razumeli i da će preduzeti sve da očuvaju srpsko stanovništvo (na KiM). Mi smo mali narod i nemamo toliko ognjišta da ih rasipamo ili rasturamo“, naveo je Vučić.

On je rekao da ga je „pogodila“ naslovna strana sutrašnjeg izdanja lista Danas, koja ga „optužuje za zveckanje oružjem“, kao i da je postojao plan da se zatvore prelazi između KiM i delova centralne Srbije u kojoj žive etnički Albanci.

„Da zatvorimo Končulj, da puštamo samo Srbe na Ropotovo, i da nema dodira između Albanaca sa KiM i onih iz Bujanovca i Preševa. Mi smo mogli (to da učinimo), ta ideja postoji, ja sam protiv te ideje“, naveo je Vučić.

Reagujući na presudu Ivanu Todosijeviću, poslaniku Srpske liste u kosovskom parlamentu, koji je osuđen na dve godine zatvora zbog izjave o Račku u martu 2019. godine, Vučić je rekao da „isto misli o Račku kao i Todosijević“.

„Isto mislim o Račku, ja to javno kažem, samo meni ne mogu ništa“, rekao je predsednik.

On je dodao i da će jedinice Vojske Srbije na jugu zemlje, nakon današnje posete ambasadora Rusije Aleksandra Bocan-Harčenka, iste oblasti obići i vojni izaslanici „kvinte“, odnosno Sjedinjenih Američkih Država, Italije, Nemačke, Ujedinjenog Kraljevstva i Francuske.

BONUS VIDEO: Na prelazima na severu Kosova mirno, ali i dalje blokade. U blizini Brnjaka pretučena tri Srbina.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare