kosovski specijalci Brnjak
Foto: Printscreen Most/Tanjug/Video

Priština uzvraća reciprocitetom, rečenica je koja objašnjava sve ono što se dešava na administrativnim prelazima sa Kosovom i Metohijom od ponedeljka ujutru. Kako za Nova.rs objašnjava urednica portala "Kossev" Tatjana Lazarević, prištinske vlasti se sada pozivaju na reciproctet toga što pet godina vozila sa RKS tablicama u Srbiji koriste probne tablice, dok se ona iz centralne Srbije na Kosovu kreću slobodno.

Vest o tome da specijalne jedinice ROSU od ponedeljka ujutru oduzimaju tablice sa oznakama sa severa Kosova na administrativnim prelazima, te da je za vozila iz centralne Srbije predviđeno da uzimaju probne oznake i plaćaju osiguranje u iznosu od pet evra, izazvala je pometnju kako među građanima Srbije, tako i među zvaničnicima.

Usledile su brojne kiritike predstavnika vlasti na račun odluka MUP Prištine, a predsednik Srbije sazvao je i hitnu sednicu Saveta bezbednosti, koja je danas i održana. Međutim, po njenom završetku verovatno nikome nije bilo do kraja jasno zašto je sazvana i šta je odlučeno.

Vanredna sednica za vanredno obraćanje

Predsednik je u obraćanju javnosti prvo govorio o borbenoj gotovosti Srbije, kao da ćemo zbog tablica krenuti u rat. Zatim je rekao da je odbio predlog Evropske unije za smirivanje konflikta, ali nije rekao šta je taj predlog tačno podrazumevao.

Aleksandar Vučić Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

„Ja sam tokom jučerašnjeg dana, ali i jutros, dobio predlog EU kako bi trebalo da izgleda tobožnje kompromisno rešenje i odbio sam to, jer bi ponižavalo Republiku Srbiju. To je rešenje kojim bi 70 odsto onoga što su radili Albanci zaboravili, ali bi uveli 20 do 30 odsto mera. Odbacio sam to jer sam sit politike svršenog čina. Na trikove iz Prištine više niko neće da pristane. Mi smo uvek spremni za razgovor”, rekao je Vučić i dodao da bi se ROSU jedinice odmah povukle da smo pristali, ali da je on tražio da se povuku bez ikakvog uslovljavanja.

Vučić je pozvao i EU da reaguje, da se sprovodi Briselski sporazum i da se formira Zajednica srpskih opština, a ne da se priča o tablicama.

Šta su dogovorili Đurić i Tahiri

O ovoj enigmi, zbog koje trpi samo srpsko stanovništvo na KiM, urednica portal Kossev Tatjana Lazarević za Nova.rs kaže da se deo objašnjenja inicijalno hnalazi u Sporazumu o slobodi kretanja koji je potpisan u Briselu 2011. godine.

Foto:Medija centar Beograd

“Ovo sve samo naoko deluje komplikovano, ali suštinski i nije tako. Poenta je u Sporazumu o slobodi kretanja iz 2011. Što se ove situacije tiče najvažnije je da se razumeju tri elemneta. Prvo su tablice sa oznakama KS, to su zapravo Unmikove neutralne tablice, zatim su tu tablice sa oznakom RKS (Republika Kosovo” i treće – srpske tablice sa oznakama gradova koji se nalaze na teritoriji KiM, kao što su Priština, Peć, Gnjilane, Kosovska Mitrovica…Sporazumom, koji su Marko Đurić i Edita Tahiri produžili 2016. Godine na još pet godina, predviđena je da se vrate prethodno ukinute tablice sa oznakama KS, a zatim i da ona vozila sa tablicama RKS prilikom ulaska u Srbiju moraju da stavljaju probne tablice”, kaže Lazarević i dodaje:

“Nije moguće proveriti, jer se ne može dobiti uvid u ova dokumenta, ali je pretpostavka da su i vozila sa oznakama iz centralne Srbije prilikom ulaska na KiM treba da urade isto. Zatim su 2016. Marko Đurić i Edita Tahiri produžili sporazum do 2021, a Tahiri je rekla da je dogovoreno i da će vozila sa RKS tablicama moći da uđu u Srbiju, ali će morati posebnim etiketama da pokrivaju grb. To je naknadno na neki način potvrdio i Đurić, međutim to sa etiketama nikad nije počelo da se upotrebljava”.

Mere reciprociteta

U međuvremenu, navodi ona, vozila iz Srbije su bez problema ulazile na KiM.

“Maltene do juče. Prištinske vlasti sada se praktično pozivaju na pravilo reciprociteta i tvrde da je Srbija do sada jednostrano primenjivala sporazum”.

Najveći problem u celoj ovoj priči, kako dalje navodi, jesu vozila sa srpskim tablicama na kojima se nalaze registarske oznake gradova koji se nalaze na teritoriji KiM, poput Prištine, Peći, Đakovice…

Ove registarske oznake su se do sada tolerisale samo n aseveru, sa njima nike bilo moguće ući na jug. Sad je pitanje šta će se sa njima desiti, a reč je o nekoliko hiljada vozila”, zaključuje Lazarević.

BONUS VIDEO: Gužve na graničnom prelazu Brnjak

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare