Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

"Građanski preokret podržava ideju održavanja predizbora u Srbiji jer smatra da bi njena uspešna realizacija mogla da uveća i osnaži neposredno učešće građana u odabiru kandidata za sve javne funkcije", navodi se u saopštenju ove organizacije.

Iz Građanskog preokreta poručuju da je dosadašnja politička praksa, u kojoj lideri političkih organizacija imaju krajnju reč u izboru kandidata na izbornim listama, proizvela njihov monopol nad čitavom javnom scenom, dok se građani sve više povlače u političku apstinenciju.

Pročitajte još...

„Neophodno je da se političke organizacije demokratizuju iznutra, umesto što sve više postaju liderski pokreti u kojima se napreduje poltronstvom, klimanjem glave, ćutanjem i bezuslovnom, nekritičkom podrškom šefu, njegovim stavovima i odlukama. Predizbori ne bi trebalo da budu jednokratna i samo opoziciona akcija, nego pravilo koje treba sistemski urediti. Na primer, kao uslov za podnošenje izborne liste na parlamentarnim izborima, umesto prikupljenih deset hiljada overenih potpisa podrške, podnosilac bi trebalo da dokaže da je do kandidata i redosleda na izbornoj listi došao sprovođenjem predizbora u kojima je učestvovalo najmanje deset hiljada birača“, ističu oni, dodajući da je dosadašnja praksa, po kojoj se prikupljaju potpisi podrške listi, a da oni koji potpisuju podršku ne znaju ni ko su kandidati na njoj, potpuno bez smisla i da su uočene i brojne zloupotrebe u njenom sprovođenju.

Foto: Promo

„Građanski preokret predlaže i da se zakonski spreči mogućnost održavanja predsedničkih, parlamentarnih i lokalnih izbora u istom terminu, odnosno godini, kao i da se onemogući da izborne liste u svom nazivu sadrže ime osobe koja nije među kandidatima na toj listi“, zaklučuju iz Građanskog preokreta.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar