Savo Manojlović Foto:FoNet/Zoran Mrđa

“Nema više potrebe da političari ubeđuju građane kako će se ponašati demokratski. Odmah to mogu početi da čine. Izborima unutar opozicije, političari pokazuju da kao što se vaspitanje nosi iz kuće, tako se i demokratija donosi iz stranaka pre stupanja na državnu scenu”, navodi u intervjuu za Nova.rs Savo Manojlović, član Skupštine slobodne Srbije govoreći o predlogu da opozicione stranke organizuje izbornu trku unutar opozicije, odnosno da održe predizbore.

Manojlović za naš portal kaže da bi izbori unutar opozicije vodili objedinjavanju svih opozicionih snaga, te da bi se time sprovela „kontraoperacija kojom se raspršene čestice opozicionog tela grupišu i objedinjavaju“.

On dalje navodi i ostale razloge zbog kojih bi opozicione stranke trebalo da održe predizbore (prajmersi):

„Umrtvljeni i pasivizirani nezadovoljni delovi biračkog tela se aktiviraju, jer im se pruža šansa da umesto apstinencije i  nezadovoljnog gunđanja na izbornu ponudu, sami učestvuju u kreiranju te ponude. Najbitnije i ključno zašto se sve prethodno pobrajano dešava je što se u toku samog procesa stvara kreativna vizija društva u kome ljudi odozdo odlučuju o svojoj političkoj sudbini.

Ljudima je jednostavno lakše da odmah promene državu, umesto da posvete nekoliko godina kako bi se promenio režim, uz opasnost da ista lica gledaju na istim pozicijama, sa istim ljubavnicima i poslovnim  kombinacijama, ali – gle epohalne razlike – članskim kartama neke druge političke stranke. Demokratizacija procesa osnovna je i garancija da u budućnosti nećete imati ovako brutalnu koncentraciju moći, ali ni prethodni kartelski sistem. I to je ono što motiviše građane, jer niko ne želi da se žrtvuje da bi se promenile figure“.

Na kom nivou bi trebalo da budu održanni predizbori?

U Mađarskoj su prvo sprovedeni u Budimpešti, a sada će biti sprovedeni i na parlamentarnim izborima koji slede. Ako bi se pratila teritorijalna logika logično bi bilo da se testiraju u Beogradu. Istovremeno treba biti svestan razlika u izbornim sistemima. U Budimpešti su oni sprovedeni za kandidata za gradonačelnika koji se neposredno bira, što u Srbiji nije slučaj. I tom smislu bi se paralela moglo povući sa izborom kandidata za predsednika Srbije.

Da li postoji neko kome ne bi odgovarali predizbori unutar opozicije?

To već zavisi od motiva. Ako je cilj demokatija – onda je ovo rešenje. Ako je cilj grupisati snage i animirati apstinente – onda je ovo rešenje. Ako postoji strah da ćete izgubiti kontrolu i da ulazite u situaciju gde kontrola ne zavisi samo od pojedinaca, već je moć data građanima – onda je taj strah opravdan i u toj – nadam se hipotetičkoj situaciji – verujem da tim delovima opozicije ne odgovora i da oni neće podržati ovaj predlog.

Da li postoji opasnost od mešanja? 

Pravo na glasanje u Mađarskoj dato je svim biračima. Tačno je da to pruža mogućnost deformisanja samog procesa, preko ubačenih provladinih birača. Međutim, nerealno je da će svi glasači SNS učestvovati u tome. To neće raditi iskrene pristalice, već kadar zapošljavan po javnim preduzećima. Ostaje opasnost od štelovanja, ali se time može značajno podići i vidljivost celog procesa, koja bi uvukla i mase apsistenata. A to je upravo cilj ovog procesa. Ako se bojite da ćete pobediti protivnika na vašem terenu, nemate šta da tražite na redovnim izborima koji su njihov teren.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar