Irena Vujovic i Savo Kovacevic
Irena Vujović, Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC, Wikipedia

Irena Vujović je nova ministarka za zaštitu životne sredine - a sada se saznalo da je ova političarka je potomak narodnog heroja heroja Jugoslavije, Save Kovačevića.

Vujović je članica Sprske napredne stranke od 2008. godine, a sada je konačno dobila ministarsku funkciju.

Pročitajte još:

Nova ministarka za zaštitu životne sredine ima poznate pretke. Pradeda Irene Vujović bio je rođeni brat Save Kovačevića, a njen pradeda Nikola bio je jedan od osnivača Kominterne.

Sava Kovačević bio je komandant 5. proleterske brigade i narodni heroj SFRJ, koji je poginuo u bitki na Sutjesci 1943. godine.

„Tačno je da potičem iz porodice koja je iznedrila doktore nauka, profesore i ratne heroje kao što je Sava Kovačević, rođeni brat mog pradede Nikole Kovačevića, jednog od osnivača Kominterne i prvog posleratnog ambasadora u Bugarskoj, predsednika Narodne skupštine Crne Gore. Sava Kovačević i veliki broj mojih predaka vodili su odlučujuću bitku na Sutjesci i dali svoje živote. Zahvaljujući tome, danas naše generacije žive u miru i slobodi. Ponosim se svojim poreklom, a znanje, hrabrost, čast i poštenje su vrednosti koje se u mojoj porodici neguju generacijama“, izjavila je Vujović ranije.

Vujović je jedna od 11 žena u novoj Vladi Srbije. Rođena je 3. aprila 1983. godine. Osnovne i master studije završila je na Fakultetu za međunarodnu ekonomiju na Megatrend univerzitetu. Srpskoj naprednoj stranci pristupila je 2008. godine. Bila je članica Glavnog odbora, dok je članica Predsedništva SNS postala u maju 2016. Tada je izjavila da je upravo tog trenutka najsrećnija i da joj je ova funkcija najveće priznanje za dotadašnji rad.

Poslanica u Skupštini Srbije bila je u dva mandata, 2012. i 2014. godine. Zatim je u maju 2014. imenovana za pomoćnicu gradonačelnika Beograda Siniše Malog. U junu 2016. izabrana je za predsednicu opštine Savski venac i napušta funkciju pomoćnice gradonačelnika Beograda.

Foto: Medija centar Beograd

Na izborima za odbornike Skupštine grada Beograda u martu 2018. godine bila je na listi kandidata Srpske napredne stranke. Pominjala se kao favorit naprednjaka za budućeg gradonačelnika Beograda, pored Gorana Vesića. Očigledno je već tada bila viđena za neke veće funkcije.

Važi za osobu od velikog poverenja predsednika Srbije Aleksandra Vučića. U jednom intervjuu je rekla da joj je on politički idol “jer je pokazao znanje, spremnost i hrabrost u želji da reformiše Srbiju“.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare