Foto: Nova.rs, Shutterstock

Srbija će u narednoj godini za Kosovo i Metohiju izdvojiti najmanje 125,5 miliona evra, pokazuju zvanični podaci. To znači da će se dnevno iz budžeta za Kosovo izdvajati bar 340.000 evra. Ovo, međutim, nije ukupna suma, budući da se za KiM troši i posredno, preko državnih preduzeća, institucija, ustanova…, a Srbija već decenijama otplaćuje i kosovske dugove, nastale sedamdesetih i devedesetih godina prošlog veka.

Pred poslanicima u Skupštini Srbije uskoro će se naći Predlog zakona o budžetu za 2023, u kome su između ostalog pobrojana izdvajanja za Kosovu i Metohiju i to preko više ministarstava i institucija. Ono što je uočljivo da će naredne godine biti izdvojeno više novca za KiM nego ove i to u gotovo svim segmentima.

Najviše novca ide preko Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Kako se vidi u predloženom budžetu, ona će na raspolaganju imati iznos od oko 11,2 milijardi dinara ili oko 94,8 miliona evra. Budžet Kancelarije u 2022. bio je oko tri milijardi dinara manji.

Preko te institucije izdvaja se novac za tamošnje srpske institucije, zdravstvo, školstvo…, ali i za podršku “unapređenja kvaliteta života srpskog i nealbanskog stanovništva na KiM”. Takođe, preko Kancelarije za KiM finansira se i “zaštita kulturne baštine, podrška SPC i kulturnim aktivnostima” i to u iznosu od oko 304 miliona dinara.

Drugi po redu najveći iznos izdvaja se preko Ministarstva prosvete, a za podršku rada Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici. U te svrhe iz budžeta će biti potrošeno oko 3,4 milijarde dinara (29,1 million evra), što je za oko 300 miliona više nego u ovoj godini.

SPC na Kosovu će dobiti novac i preko Ministarstva pravde, odnosno preko Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama. Tako u budžetu za 2023. piše da će 63,5 miliona dinara (oko 538.000 evra) biti izdvojeno za podršku sveštenstvu i monaštvu na KiM.

Foto:Nova.rs

Za podršku informisanju građana na teritoriji kiM na srpskom jeziku biće potrošeno oko 10,3 miliona dinara (oko 87.000 evra).

Iz kase građana finansira se i pet okruga na prostoru južne pokrajine: – Kosovski upravni okrug sa 18,7 miliona dinara ili oko 159.000 evra, Pećki upravni okrug sa 6,7 miliona dinara ili oko 57.000 evra, Prizrenski upravni okrug sa 7,9 miliona dinara ili oko 67.500 evra, Kosovsko – mitrovački upravni okrug sa 13,5 miliona dinara ili oko 114.000 evra i Kosovsko – pomoravski upravni okrug sa 14,4 miliona dinara ili oko 112.000 evra.

Takođe, uz sve to, iz budžeta se izdvaja novac za Kаncelariju za koordinacione poslove u pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama samouprave u Prištini. Predviđeno je da u te svrhe tokom 2023. bude potrošeno 43,3 miliona dinara ili oko 367.000 evra.

Otplata dugova iz prošlog veka

Sudeći po ranijim izjavama predstavnika državnog vrha, izdvajanja iz budžeta za Kosovo nisu jedina, jer novac na teritoriju KiM ide i posredno, preko raznih preduzeća i institucija.

Takođe, Srbija i dalje otplaćuje spoljne kosovske dugove, a kako su ranije pisali mediji, otplaćivaćemo ih čak do 2041. godine. Dugovi su nastali po osnovu ugovora zaključenih sedamdesetih i devedesetih godina prošlog veka, a obaveze su reprogramirane sporazumima u periodu od 2002. do 2009. godine.

Sredstva kredita su većinom korišćena za projekte u oblasti energetike, elektroprivrede, rudarstva, vodoprivrede, poljoprivrede, kao i za izgradnju puteva i železnica.

Do 2019. Srbija je otplatila 750 miliona evra, a “Novosti” su tada pisale da je po osnovu glavnice ostalo da se otplati još 198 miliona evra.

BONUS VIDEO Kosovo – stranačko ili nacionalno pitanje?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare