Foto: Screenshot N1

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković kaže da se u političkom diskursu često koristi jezik koji je na ivici govora mržnje, a toga je najviše u Skupštini Srbije.

„Političari su se izveštili da govore na granici. U medijima se mogu čuti apsolutno nedopustive reči, rečnik međusobnog vređanja, netolerancije, neuvažavanja… Konstatovali smo da se najčešće taj neprimeren govor mogao čuti u skupštini“, rekla je Janković za N1. 

„Političari su se izveštili da govore na granici. U medijima se mogu čuti apsolutno nedopustive reči, rečnik međusobnog vređanja, netolerancije, neuvažavanja… Konstatovali smo da se najčešće taj neprimeren govor mogao čuti u skupštini“, kaže ona.

Prema njenim rečima, imali smo prilike od ministra Lončara da čujemo izjavu koja je apsolutno diskriminatorna.

„Mi smo upozorili odmah, sutradan, da vi isključujete čitavu društvenu grupu od rada u jednom sektoru, ne dajete im mogućnsot za napredovanje, samo zbog nacionalne pripadnosti“, kaže ona.

Kako je rekla, važno je da je izvinjenje stiglo.

„Neće to popraviti štetu, i dalje će ljudi koji su bili lično pogođeni, neće im biti svejedno, ostaće im loša pomisao, gorak ukus, ali zamislite da nije bilo izvinjenje“, kaže Janković.

( N1 )