Donika Gervala Švarc
Donika Gervala Švarc; Foto: Screenshot

Nakon serije optužbi na društvenim mrežama na račun kosovske ministarke spoljnih poslova, ispisivanja grafita "UČK" na njenom automobilu, i kritika u kosovskoj skupštini da je "predstavnik Srbije na Kosovu" – na ulicama Prištine izlepljeni su i posteri sa fotografijom Donike Gervale i natpisom "Kurtijeva ministarka, Vučićev svedok".

POGLEDAJTE JOŠ:

Četvrti dan za redom ne jenjavaju tenzije na relaciji vlast – opozicija u Prištini zbog izjave sadašnje kosovske ministarke spoljnih poslova iz 2017. godine o tome da će poslati „materijal“ Specijalnom sudu o Hašimu Tačiju i Kadriju Veseljiju.

Rasprava započeta na društvenim mrežama preselila se danas u skupštinsku salu. Poslanici PDK optužili su je da je predstavnica Srbije na Kosovu, da koristi isti narativ kao i Srbija, poručili joj da je „najveća sramota“, te još jednom zatražili od kosovskog premijera da je smeni.

Ranije danas je Gervala odgovarajući na novinarska pitanja o svoj izjavi iz 2017. kazala da nije bila svedok Specijalnog suda i da to nije ni sada.

Međutim, danas su u poslepodnevnim satima na ulicama Prištine osvanuli posteri sa natpisom „Kurtijeva ministarka, Vučićev svedok“, javlja prištinska Koha, navodeći da za sada nije poznato ko je njihov autor.

I dok kritike na račun Gervale i danas pristižu, a pojedini mediji pronalaze i objavljuju i i druge više godina stare izjave današnje ministarke spoljnih poslova, stiže apel nemačkog ambasadora u Prištini.

Jorn Rode, kazao je da su napadi na Gervalu neprihvatljivi, ali i dešavanja u parlamentu gde je danas izbio fizički sukob između vlasti i opozicije.

„Borba protiv nekažnjivosti i istraživanje ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti deo je kosovske posvećenosti vladavini zakona. Nemačka je uverena da je borba protiv nekažnjivosti putem nacionalnih i međunarodnih krivičnih sudova deo odgovorne pravne i spoljne politike“, naveo je Rode.

Podcrtao je da ne može biti trajnog mira u društvu bez pravde.

„To dugujemo porodicama žrtava. Važno je podržati važan rad KSV koji je zasnovan na kosovskom zakonu“, zaključio je.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar